Categoria ONG-uri si institutii publice

Nr Institutia / Ong-ul nominalizat: Denumirea proiectului: Descrierea proiectului:
1 Asociatia de Prietenie Romana-Franceza As.de prietenie Romano-Franceza Lansarea scolii de vara de Arta Plastica "George Apostu", Stanisesti 2012, prin transmiterea artei plastice spre tanara  generatie , alaturi de spiritul celui care a fost sculptorul "George Apostu".Promovarea imaginei zonei -Stanisesti - pentru viata culturala, si promovarea valorilor culturale ale judetului.Simpozioanele si expozitiile dau ocazia tinerilor, elevilor si studentilor, de schimburi de idei, de realizarea de opere de arta, precum si valorificarea culturala a judetului Bacau.Obiectivul general al Proiectului este dezvoltarea  culturii dintr-o perspectiva integrativa impreuna cu educatia (prin organizarea Scolii de Vara de Arte Plastice "George Apostu" pentru elevi si studenti) si turismului (implicit se face si promovarea obiectivelor cultural artistice ale judetului prin cunoasterea frumusetilor naturale ale zonei si vizitarea Casei Memoriale a sculptorului "George Apostu.
2 asociatia culturala pro basarabia si bucovina-filiala bacau Scoala de cultura si afirmare romaneasca Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina - Filiala Bacău, a organizat  în perioada 10-12 august,   ediția a 3-a a Şcolii de Cultură și Afirmare Românească.   De aceste cursuri au beneficiat 43 de tineri de pe ambele maluri ale Prutului ( 27 din Basarabia şi 16 din România), cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani.Parte a Programului ,,Lideri pentru Unire”, Şcoala are în vedere pregătirea, stimularea şi valorificarea potenţialului tinerilor etnici români din România și din Republica Moldova prin prezentarea unor modele româneşti autentice, susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural şi de proiect, new media, de dezvoltare personală şi profesională, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi aplicative. OBIECTIVELE : Informarea celor mai promiţători exponenţi ai tinerei generaţii din Republica Moldova asupra oportunităţilor de afirmare şi dezvoltare personală şi profesională, precum şi a mijloacelor de valorificare a acestor oportunităţi în spaţiul românesc;  Facilitarea cunoaşterii specificului cultural românesc prin intermedierea unui dialog constructiv cu specialişti din domenii precum istorie, etnologie sau management cultural; Dobândirea de cunoştinţe de management de proiect, dezvoltarea abilităţilor de lider, dezvoltarea spiritului de initiaţivă si de aflare a soluţiilor pentru problemele de interes public. PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI: a. Prelegeri susținute de specialiști în istorie, etnologie, drepturile omului, management, editori; b. Training-uri de dezvoltare personală și profesională care vizează leadershipul, comunicarea și relațiile publice, tehnici de filmare și editare foto/video, culegere de tradiţii orale sau scrise,  editare de text; c. Workshop-uri privind cultura și tradițiile românești în Republica Moldova și privind prelegerile susținute în cadrul Școlii; d. Artă stradală: graffiti – demonstație susținută de artiști urbani recunoscuți în domeniu și activitate aplicativă pentru cursanți. CONTINUITATEA PROIECTULUI  Absolvenții Şcolii vor putea pune în practică cunoștințele dobândite prin colaborări la proiecte viitoare cu instituțiile statului român și cu ONG-uri care au ca obiect de activitate românii din jurul granițelor.
3 ROTARY CLUB BACAU Maching Grant #75196 - Dotare "Casa de copii Sfanta Maria" Barati Rotary Club Bacau s-a implicat inca de acum 10 ani in viata Casei de Copii Sf Maria din Barati , ca urmare a unui MG al RI  prin care s-a construit o extindere a asezamantului ; casa  se afla grija surorilor asumpsioniste din 1997. RC Bacau a sustinut finaciar institutia promovand periodic proiecte cu implicarea Districtului din Romania sau cu implicarea cluburilor prietene din lume.
La finantarea MG-ului # 75196 au contribuit : Rotary Club Quebec si R.C Beauceville din Canada, Fundatia Rotary International , districtul Rotary Romania.  Rotary Club Bacau a fost desemnat clubul "gazda" avand responsabilitatea implementarii proiectului asa cum a fost el aprobat de bordul RI.
Beneficiarii proiectului au fost cei 65 de copii institutionalizati, cu varsat intre 4 ani- si 20 ani .
Proiectul a insemnat achizitionarea de produse necesare functionarii :
- Echipamente moderne pentru bucatarie - in suma de peste 35.000 lei
- Echipamente IT ( calculatoare, imprimante, scanare, etc) - in suma de  
   peste 15.000 lei
- Masini pentru atelierul mecanic - in suma de peste 6000 lei
- Echipamente de sport - cca 10.000 lei
- Mobilier pentru camere - cca 10.000 lei
- Carti
4 ASOCIATIA UN ZAMBET BACAU Caravana culturala Obiectiv general al proiectului ,,Caravana Culturala’’  a fost creșterea interesului pentru activități culturale a copiilor cu vârsta intre 4 și 10 ani proveniți din zone defavorizate geografic și socio-economic ale mediului rural din Județul Bacău.
 Activități principale
1. Realizarea campaniei de promovare a spectacolului de teatru de păpuși “Greuceanu” pentru a asigura participarea copiilor în număr cat mai mare la spectacol.
2. Desfășurarea spectacolului de teatru de păpuși “Greuceanu”  în opt comune ale județului Bacău.
3. Realizarea unei conferințe de finalizare a proiectului în vederea promovării proiectului și diseminării rezultatelor acestuia.
5 Asociatia pentru Promovarea Dezvoltarii Personale Raza de soare Obiectiv general: îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru 15 copii, cu vârsta între 5 şi 18 ani,  diagnosticaţi cu diabet zaharat, insulino-dependenti, ce întâmpină dificultăţi în acceptarea bolii şi gestionarea impactului acesteia asupra cursului vieţii, cu consecinţe negative asupra calităţii ei: stimă de sine scăzută, imagine de sine negativă, relaţii tensionate atât la nivelul familiei cât şi la nivelul relaţiilor sociale, complianţă scăzută la tratament, randament şcolar diminuat, limitarea perspectivelor privind viitorul personal.
Beneficiarii proiectului au domiciliul in municipiul Bacau si orasul Buhusi.
Obiective specifice:
• diminuarea impactului negativ al bolii asupra dezvoltării psiho-fizice a copilului insulino-dependent;
• acceptarea tratamentului şi îmbunătăţirea atitudinii faţă de restricţiile şi limitările impuse de boala cronică;
• îmbunătăţirea stării emoţionale şi psihice a copiilor;
• îmbunătăţirea capacităţii acestora de integrare familială,   şcolară şi socială;
• iniţierea în tainele artei fotografice;
• utilizarea timpului liber în mod plăcut şi util;
• dezvoltarea spiritului de voluntariat în rândul copiilor;
• creşterea gradului de informare a comunităţii în legătură cu dificultăţile prin care trec copii suferinzi de boli cronice.
Activităţi:
1.de evaluare individuală a beneficiarilor proiectului;
2.creative de grup: desen, pictură, modelaj, colaj, dans, joc cu marionete, audiţii muzicale etc., prin intermediul cărora copiii, beneficiari ai proiectului „Rază de soare”,  învăţă să-şi exprime într-un mediu securizant, sentimentele, emoţiile, trăirile, conflictele, temerile, speranţele, fără teama de a fi judecaţi, marginalizaţi, astfel încât pulsiunile lor să fie dirijate într-un scop constructiv, structurant şi nu distructiv şi destructurant; poveştile terapeutice, metaforele (folosite în funcţie de capacitatea de înţelegere a copiilor) îi  ajută să depăşească anumite blocaje, le sugerează schimbări de atitudini, le oferă și soluţii neaşteptate cu efect emoţional pozitiv;
3.program de iniţiere a copiilor în tainele artei fotografice; programul a cuprins teme interesante precum: istoria fotografiei, estetica fotografiei, rolul fotografiei în viaţa persoanei, familiei, în societate, fotografia hobby-meserie, elemente de limbaj specific artei fotografice, tainele fotografiei artistice  etc.
6 Fundatia "Episcop Melchisdec" - Filiala Bacau Centrul de zi pentru persoane cu autism "Sf. Cosma si Damian" Bacau Centrul de zi pentru persoane cu autism "Sf. Cosma si Damian" Bacau este un proiect de suflet al Fundatiei "Episcop Melchisedec" - Filiala Bacau, nascut din nevoia stringenta a familiilor din Bacau care au copii diagnosticati cu autism de a gasi un centru unde sa beneficieze de servicii de recuperare. DGASPC Bacau a prezentat la solicitarea fundatiei o situatie exacta a numarului de copiii diagnosticati cu aceasta afectiune, statistic judetul Bacau avand in evidenta 273 de copii cu autism. In aceste conditii fundatia a deschis in februarie 2012 un centru cu personal specializat, cu experienta, centru dotat cu tot ceea ce e necesar pentru a contribui la recuperarea copilului autist. Serviciile oferite sunt:
- serviciu tip centru de zi (2 grupe a cate 5 copii)
- serviciu tip ambulatoriu (cate o ora de terapie individuala, atat cat considera familia necesar)
Programul de terapii in care sunt implicati copiii este unul complex. Astfel, fiecare copil beneficiaza de terapie ABA, activitati educative de grup si socializare, terapie de stimulare senzoriala, hipioterapie, iar pentru parinti grupuri de suport.
De asemenea, pe parcursul anului 2012, specialistii centrului au realizat campanii de constientizare, informare si sensibilizare atat in randul medicilor de familie din Bacau (prin distribuirea de pliante informative la cabinetele acestora), cat si in randul elevilor(1500 de elevi din cadrul Colegiului National Ferdinand I Bacau) care au luat parte la campania "Autismul nu doare, indiferenta ta, da".
7 Asociatia „Another Chance” Podu Turcului, jud. Bacau Deschiderea Centrului Rezidential pentru Copii - Casa de tip familial din localitatea Podu Turcului, str. T. Vladimirescu, nr. 94, jud. Bacau si Casa de tip familial pentru copii cu handicap situata in localitatea Podu Turcului, str. Tudor Vladimirescu, nr.79, jud. Bacau  Activitatea  desfasurata in cadrul  proiectului este de natura  sociala si medicala,  avand ca obiective generale gazduire pe perioada determinata, educatie sociala, servicii de ingrijire socio- medicala de natura sociala si medicala, servicii de recuperare si reabilitare, kinetoterapie, masaj, promovarea relatiilor sociale, consiliere sociala, informare in domeniu, reintegrare comunitara si familiala, consiliere psihologica, servicii de asigurare a hranei si suplimentelor nutritive.
Principiile dupa care functioneaza asociatia  sunt:
- respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului
- deschiderea catre comunitate
- egalitatea sanselor si nediscriminarea
- respectarea demnitatii copilului
- asigurarea unei ingrijiri personalizate si individualizate a copilului
8 Consiliul Judetean Bacau Ghiozdanul Scolarului Scopul proiectului “Ghiozdanul scolarului”, derulat de CJ Bacau, este tocmai ajutorarea elevilor din mediul rural in procesul educational prin acordarea fiecarui copil prescolar si scolar a unui set de rechizite. - sursa DESTEPTAREA (autor Silvia Patrascanu).
Domeniul: Educational
Activitati: - sustinerea invatamantului in mediul rural prin donarea unui set complet de rechizite
9 Habitat for Humanity - Comanesti Toate proiectele derulate in anul 2012 1. Proiectul de locuinţe noi- construcţia a 8 apartamente la mansarda unui bloc din Dărmăneşti şi reabilitarea termică a cladirii
2. Proiectul de răspuns şi prevenţie la dezastre intitulat „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea”- proiect prin care 188 de familii au fost informate despre cum să reacţioneze în faţa unui dezastru natural, au primit echipamente de urgenţă ce pot fi folosite în cazul dezastrelor ...
3. Trainingul de Eficienţă Energetica- pentru 307 familii ...
4. Proiectul Deştept şi Sanatos- în cadrul acestui proeict am amenajat în cadrul unei şcoli din oraşul Moineşti un cabinet stomatologic la care au acces peste 400 de copii. Odată cu un consult gratuit, copiilor li se transmit informaţii despre importanţa igienei orale şi metode corecte de întreţinere a sănătăţii danturii.
10 Habitat For Humanity Comanesti Proiectul Plopilor Habitat for Humanity Comăneşti (HFHC) este o asociaţie nonprofit, creştină şi de utilitate publică, ce luptă pentru eliminarea şi contracararea efectelor negative ale locuirii sărăcăcioase şi ale lipsei de adăpost. HFHC cheamă toţi oamenii, indiferent de statutul social, să lucreze împreună pentru a ajuta la construirea de locuinţe împreună cu familiile în nevoie.
Proiectul PLOPILOR este un proiect multianual, proiect ce are ca scop construcţia de locuinţe sociale. A fost demarat în anul 2007, după ce HFHC a constatat care este problema cea mai mare în comunitate și anume, locuirea sub standard. Până în prezent au fost construite 24 de locuinţe noi.
Proiectul se desfăşoară în câteva etape clar stabilite. Primul pas este selecţia familiilor care au nevoie de locuinţă. Ulterior se semnează un parteneriat prin care familia se angajează să lucreze alături de HFH 1500 de ore la construcţia propriei locuinţe, dar şi a altora (în sistem clacă), efectuând activităţi de construcţie sub directă supraveghere a specialiştilor angajaţi ai HFHC (săparea fundaţiei, realizarea structurii, văruit, etc).
Habitat îşi propune să construiască comunităţi implicând toate familiile în construcţia caselor. Acest model participativ are ca scop conştientizarea şi responsabilizarea beneficiarilor asupra importanţei comunităţii.
Când familiile se mută în noile locuinţe, este necesar doar mobilierul, casa având centrală termică, gaze şi apă curentă.
Familiile nu au nevoie de milă ci mai degrabă, de capital. De aceea vor plăti în 20 ani doar materialele de construcţie (manopera se realizează cu voluntari), evitându-se astfel lezarea demnităţii familiilor beneficiar. Ratele lunare încasate de HFHC formează un fond rotativ ce ajută alte familii în sistemul “casă pentru casă”.
11 ACCA OVIDENIA BACAU 2005 Masa pe roti Domeniul de desfasurare: social
Scopul proiectului: imbunatatirea conditiilor de trai si promovarea incluziunii sociale, sprijinirea persoanelor pentru reducerea efectelor situatiilor de criza
Activitati: asigurarea unei mese calde zilnic, persoanelor cu o situatie financiara precara, cuprinse in proiect, servicii de informare si consiliere, informarea, implicarea si constientizarea societatii cu privire la problemele beneficiarilor aflati in situatie de criza
12 EUROCIVICA TOP SCHOOL Proiectul isi propune ca obiectiv major formarea spiritului civic, de responsabilizare a tinerei generatii fata de propriile optiuni, cu impact asupra vietii cetatenilor.
Acest proiect de deruleaza pe 2 sectiuni principale: TOP TEACHER si TOP STUDENT. Atat elevii, cat si profesorii trebuie sa-si aleaga reprezentantii pe care sa-i voteze, in urma unei campanii de popularizare, care este similara campaniei electorale, pe baza unor criterii stabilite prin proiect.
Astfel, elevii invata sa aprecieze persoanele in functie de anumite criterii si de asemenea invata exercitiul votului.
In urma votarii, atat elevii cat si profesorii au cate 3 premianti. Acestia sunt recompensati cu premii in bani, dupa cum urmeaza: locul I- 300 lei; locul II- 200 lei, locul III- 100lei.
La acest proiect au participat peste 13 000 de elevi si peste 900 de profesori, ceea ce demonstreaza faptul ca este un proiect de foarte mare anvergura.
13 AS.FOTBAL JUNIOR CAMPIONII SPERANTEI Campionii Sperantei” este o initiativa nationala a tinerilor si a incurajat daruirea si implicarea fiecarui participant  oferind acestora  posibilitatea de a cunoaste oameni diferiti dar care, prin ceea ce realizeaza ii inspira pe cei din jurul lor, devenind un exemplu prin faptul ca sunt inzestrati cu calitati, in ciuda dizabilitatii lor si a tuturor prejudecatilor.Acest proiect s-a desfasurat ca locatie la Centrul “Oana” si la centrul “Our Kids”, locatii unde activeaza partenerii As. Fotbal Junior si care au avut deschiderea si bucuria sa-i gazduiasca, pentru intalnirile echipei de proiect ,si pentru actiunea “Copil intr-o lumea a diferentelor”, la Liceul cu Program  Sportiv Bacau unde a avuti loc sesiunea de formare  “Renunta la stereotipuri”, la Baza Sportiva Consart (Green Club) din Bacau-Serbanesti unde s-au desfasurat antrenamente sportive si competitia “Campionii Sperantei” , pe terenul Scolii Al I. Cuza Bacau si a Liceului cu program Sportiv.
Scopul acestei initiative a fost de a permite tinerilor voluntari sa se familiarizeze su experienta de cunoastere, abordare si lucru su persoanele cu dizabilitati intelectuale, de constientizare a abilitatilor acestora atat pe terenul de joc,cat si in afara acestuia. A fost un prilej de a evidentia rolul educatiei civice si capacitatea fiecrui participant de a schimba ei insisi ceva. “Campionii Sperantei, a reprezentat o poarta pe care tinerii au descoperit-o catre o societate mai buna pentru noi toti.In acest proiect s-au pretuit cu precadere abilitatile, succesul, lucrul in echipa si in comunitate. A castiga in acceptiunea “Campionilor Sperantei” nu se refera doar la “cel mai bun, cel mai puternic, cel mai rapid” ci la implinirea si dezvoltarea fiecaruia. Totul este posibil datorita spiritului uman! Obiectivul major al proiectului a fost de dezvoltarea a abilitatilor de comunicare,de interrelationare a tinerilor, spiritului organizatoric si antreprenorial si a lansat o provocare pe principii cum ar fi: daruirea, succesul, lucrul in echipa si proiectul a urmarit dezvoltarea sa pentru a se atinge trei obiective principale:
-Tinerii sa inteleaga, sa accepte si sa pretuiasca diferentele, dar si calitatile fiecarui individ, pentru ca suntem cu totii individualitati unice, indiferent de dizabilitate sau capacitati;
-Tinerii sa invete despre persoanele cu dizabilitate intelectuala si despre cum sa sa implice pentru a oferi ajutorul semenilor lor;
-Tinerii sa se implice in proiecte de educatie civica si pregatire sportiva la modul participativ, un pas important in dezvoltarea caracterului lor pentru a-i putea respecta, aprecia si intelege pe altii;
-Diversificarea paletei serviciilor educationale non-formale pentru tineri in comunitatea bacauana si o abordare de indrumare a tinerilor catre valori si obiective precise, care sa-i dezvolte pe termen mediu si lung.
14 Habitat For Humanity Comanesti Global Village Habitat for Humanity Comăneşti (HFHC) este o asociaţie non-profit, creştină şi de utilitate publică ce luptă pentru eliminarea şi contracararea efectelor negative ale locuirii sărăcăcioase şi ale lipsei de adăpost. Habitat cheamă toţi oamenii, indiferent de statutul social, să lucreze în parteneriat pentru a ajuta la construirea de locuinţe împreună cu familiile în nevoie.
HFHC construieşte nu doar case sociale pentru familii ci construieşte comunităţi şi speranţe. Principalul obiectiv este de recruta şi implică voluntari în proiectele asociaţiei având în vedere faptul că 95% din activitatea desfăşurată de HFHC se realizează cu voluntari.
Astfel, în anul 2012, pe lângă voluntarii locali şi familiile partener (350 voluntari români), sunt implicaţi şi voluntarii Global Village (150 voluntari străini) efectuând 25 000 ore de muncă pentru comunitate.
Voluntariatul Global Village (GV) este o componentă foarte importantă în programele HFHC. Prin GV – program internaţional – sunt recrutaţi voluntari din toată lumea care vor să călătorească şi să experimenteze lucrul în șantierele Habitat din lume. Acest program oferă posibilitatea oamenilor din toate culturile să interacţioneze şi să lucreze împreună pentru o cauză comună. Oameni fără experienţă în domeniul construcţiilor vin să construiască locuinţe sociale sub directă supraveghere a specialiştilor HFHC. Timp de o săptămână participă la următoarele tipuri de activităţi: săparea fundaţiei, realizarea structurii, montat rigips, OSB, chituit, gletuit, văruit, etc.
Implicarea voluntarilor nu se reduce doar la construcţii, ci participă alături de voluntarii locali la confecţionare de obiecte handmade, la activităţi de relaţionare interculturală, creând legături durabile în timp.
15 ASOCIATIA SINDROM DOWN BACAU SA DAM DOVADA CA SE POATE Proiectul este unul educativ, vizand educatia nonformala si informala a tinerilor si  avut ca scop pregatirea a 10 tineri in vederea participarii la atelierul de creatie si la actiuni de strangere de fonduri in comunitate, iar participanti indirecti la proiect sunt 50 de copii si tineri cu sindromul Down, alaturi de famiile lor. Pana la sfarsitul proiectului, numarul voluntarilor cooptati prin intermediul parteneriatelor cu diverse institutii scolare si ONG-uri a afost aproximativ 120 de persoane. Iata cum s-a demostrat ca tinerii sunt resurse ale societatii care pot participa active la dezvoltarea individuala, la dezvoltarea conceptului de solidaritate sociala si apartenenta la o comunitate europeana in care drepturile omului, libertatea de exprimare si actiune sunt primordiale.In cadrul proiectului s-a urmarit reflectarea contributiei tinerilor la dezvoltarea personala prin dobandirea de cunostinte, competente si abilitati, transferabile in viitor pe piata muncii, o oportunitate de invatare si cultivarea abilitatilor sociale de tipul incederii, tolerantei, stimei de sine si respectului fata de diversitatea umana. Prin activitatile desfasurate in comunitate voluntarii au incercat sa aduca oamenii impreuna pentru un scop comun, sa faciliteze integrarea sociala si combaterea excluderii sociale a categoriei reprezentate de persoanele cu sindromul Down.Discutand de societatea in ansamblu, consideram ca s-au pus in practica valori europene de solidaritae si coeziune sociala. Ca obiective specifice s-au urmarit:
-participarea active si directa a tinerilor voluntari la activitati non-formale si recreative:atelierul de creatie, evenimentele de strangere de fonduri,spectacole,excursie, alaturi de copii si tineri cu sindromul Down;
-incurajarea schimbului de metode, tehnici si idei, dobadirea de cunostinte, dezvoltarea competentelor cheie a tinerilor, promovarea incluziunii sociale si a cetateniei active in randul tinerilor;
-diversificarea paletei de servicii socio-educative pentru persoanele cu sindromul Down, prin intermediul grupului de voluntari.
16 Asociatia Crestina de Caritate si Ajutor "Ovidenia Bac au 2005" Masa pe roti Proiectul "Masa pe roti" s-a desfasurat in Municipiul Bacau in perioada aprilie-decembrie 2012. Scopul proiectului a fost acela de a oferi, unui numar de 30 de beneficiari, suport specializat (consiliere socială şi informare; consiliere vocaţională, activităţi de socializare) în vederea reducerii efectelor de criză cu care se confruntă beneficiarii; îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru persoanele defavorizate prin asigurarea unei mese calde pe zi.
17 Asociatia Crestina de Caritate si Ajutor Ovidenia Bacau 2005 Masa pe roti Proiectul "Masa pe roti" a urmarit sprijinirea persoanelor aflate in situatii de criza, reducerea acestor situatii, ameliorarea suferintei umane prin cresterea calitatii vietii persoanelor aflate in situatii de criza,asigurarea unei mese calde zilnic, persoanelor cu o situatie financiara precara,servicii de informare si consiliere.Principalele activitati au vizat identificarea si stabilirea beneficiarilor, distribuirea hranei calde preparate la domiciliul beneficiarilor, informare si consiliere, activitati de socializare si petrecere a timpului liber,activitati de mediatizare si monitorizare a proiectului.
18 Centrul Daniel Bacau pentru intreaga activitate umanitara Faptul ca se implica si in cazurile de copii foarte, foarte mici - ma refer la bebelusii cu intarziere in dezvoltarea psihomotrica, dar in mod special, la copiii cu sindrom Down, activitatea cu care de altfel a si debutat Centrul Daniel in urma cu 20 de ani.
19 Asociatia Lumina Comanesti Hospice Casa Albert Printre cei foarte putini care se mai gandesc la semenii nostri suferind de boli incurabile se numara si voluntarii Asociatiei Lumina. Ei, alaturi de specialistii de aici, isi dedica timpul si energia pentru a le asigura un petec de fericire celor aproape fara nicio speranta.
20 ARDOR Moldova FORUMUL NAŢIONAL AL DEZBATERILOR CONSILIULUI NAŢIONAL AL ELEVILOR Proiectul nostru se referă la motivarea elevilor de a participa activ la viaţa comunităţii, folosind metoda dezbaterilor Karl Popper  ca educaţie nonformală.
       În ultimii ani, în România, tinerii elevi din colegii şi licee s-au organizat în Consilii ale elevilor, în plan local, judeţean şi naţional. Uneori, activitatea acestor consilii este neunitară, cu probleme ce se pot contura în forma unor priorităţi naţionale dacă se discută în mod democratic, într-un concurs naţional al celor mai bune soluţii oferite de membrii CJE/CNE, folosind metoda dezbaterilor legislative.
   Proiectul FORUMUL NAŢIONAL AL DEZBATERILOR CONSILIULUI NAŢIONAL AL ELEVILOR, a urmărit organizarea  Competiţiei Naţionale de Dezbateri Legislative care se adresează elevilor de liceu  din consiliile locale, judeţene sau naţionale.
Scopul proiectului îşi propune să promoveze valorile în cadrul unei democraţii reale, să ofere elevilor  alternative ale educaţiei nonformale, să susţină  participarea activă la viaţa  comunităţii precum şi promovarea educaţiei pentru valorile UE.
     1. Intr-o primă etapă, în perioada aprilie-mai, am asigurat partea de selecţie şi de continuare a formării echipei naţionale de formatori ( 20 profesori) în cadrul programului specific dezbaterilor legislative.
     2. În etapa a doua, în perioada mai-iunie au avut loc dezbateri locale, organizate între membrii CJE cu scopul de a-i ajuta pe aceştia să se informeze corect, să identifice problemele specifice consiliilor şi tinerilor, cât şi de a exersa metoda dezbaterilor. Participarea a insemnat 500 elevi şi profesori in cadrul a 20 de dezbateri.
    3. În etapa a treia, a avut loc Competiţia Naţională de Dezbateri Legislative, care se adresează elevilor şi care se va desfăşura în perioada  9 – 13 iulie 2012 la Izvorul Mureșului, eveniment la care vor participa 100 elevi şi profesori. Această etapă face obiectul prezentei solicitări financiare.

      

Comments