NOMINALIZARI - CATEGORIA INSTITUTII SI ONG-URI

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Lupu Otilia
Institutia/ Ong-ul nominalizat:  
Inner Wheel Bacau
Denumirea proiectului:  
Camera de Terapie senzoriala
Locul de desfasurare:  
Bacau
Perioada de desfasurare:
 2011-2012
Descrierea proiectului:
 Anul trecut, cand Spitalul de pediatrie a initiat o campanie locala de sensibilizare a opiniei publice vis a vis de problemele cu care se confrunta, Clubul Inner Wheel a considerat ca poate contribui, prin activitati specifice, la imbunatatirea mediului terapeutic al copiilor.S-a aflat ca ar fi mare nevoie de infiintatrea unei camere senzoriale. Clubul  doreste ca proiectele pe care le face sa se adreseze unui numar cat mai mare de beneficiari si acest proiect a devenit imediat o prioritate.S-au mobilizat si au reusit, in cateva luni, sa realizeze o investitie care parea utopica si oarecum fantezista in noianul de nevoi al Spitalului de pediatrie.La data de 21 aprilie 2011 a fost inaugurat proiectul initiat si sponsorizat de Inner Wheel Bacau, denumit Camera Senzoriala, in cadrul Spitalului de Pediatrie.In aceasta camera se desfasoara un tip de terapie foarte modern si eficient, denumita terapie senzoriala sau terapie snoezelen.Incurajati de prima reusita,  IWB a dotat a doua Camera senzoriala, la Centrul de copii cu Autism Bacau, iar in prezent se afla in plina desfasurare dotarea celei  de-a treia, beneficiara fiind Asociatia Sindrom Down Bacau.

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Mara Matei
Institutia/ Ong-ul nominalizat:
 Asociatia Lumina
Denumirea proiectului: 
Ingrijim impreuna
Locul de desfasurare: 
Asociatia Lumina, Sat Luncani, jud. Bacau
Perioada de desfasurare:
ianuarie-octombrie 2011
Descrierea proiectului:
Scopul principal al proiectului a fost de a creste calitatea vietii pacientilor prin acces la toate sursele de suport integrat si reintegrarea persoanelor cu boli incurabile in familie si societate, adaptarea rudelor si apartinatorilor la situatia sociala noua dupa decesul unui membru al familiei.Proiectul a avut doua componente: dezvoltarea unui program educational de sprijin pentru familiile care duc povara ingrijirii unei persoane (adult sau copil) suferind de o boala incurabila in stadiu avansat sau terminal si a doua componenta a proiectului a reprezentat-o acordarea de ingrijiri paliative specializate la domiciliu, prin intermediul unei echipe multidisciplinare formate din asistentete medicale, asistente sociale si medic. Principalele activitati ale proiectului au fost: -Ingrijire specializata la domiciliul bolnavilor incurabili. Asistentii medicali efectuau vizite regulate la domiciliul bolnavilor pentru a urmari evolutia afectiunii si pentru a le oferi tratamentul necesar; -Intalniri cu familiile bolnavilor incurabili, in cadrul grupurilor de suport (programul a oferit,participantilor la intalniri, pliante care explicau evolutia bolilor si care sunt ingrijirile necesare bolnavilor). Grupurile de suport au avut si scopul de a oferi asistenta in prevenirea caderilor emotionale, a depresiilor sau a traumelor; -Suport copiilor bolnavi incurabili (multi dintre ei nu mai frecveteaza scoala). Asistentii sociali au avut intalniri periodice cu copiii si organizau diferite activitati de socializare, precum si excursii si petreceri.Domeniu de desfasurare a proiectului: medico-social.

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Bogdan Alexandru Petrea
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
Consiliul Judetean al Elevilor
Denumirea proiectului: 
Campanie de prevenire a consumului de etnobotanice
Locul de desfasurare: 
Bacau
Perioada de desfasurare:
 decembrie 2010 - iunie 2011
Descrierea proiectului:
Consiliul Judeţean al Elevilor Bacău a demarat la începutul lunii decembrie 2010 un proiect de lungă durată şi o campanie agresivă contra consumului de etnobotanice si substante psiho-active, care sa conducă la închiderea weed shop-urilor pe raza municipiului Bacău, respective la diminuarea consumului de substanţe de acest gen printre elevi, prin oferirea de alternative la petrecerea timpului liber. Argumentul organizarii acestui amplu proiect care a culminat cu marsul contra etnobotanicelor a fost fundamentat de faptul ca, pentru 81% dintre cei care au apelat la specialiştii in domeniul prevenirii si consilierii anti-drog, substanţa principală de consum a fost cea de tip „etnobotanic”, iar 94% dintre acestia au fost tineri - elevi sau studenţi. Tot în 2010, la secţiile de psihiatrie, pediatrie sau primiri urgenţe ale Spitalului Judeţean Bacău s-au înregistrat peste 100 de cazuri de tineri care, datorită consumului de etnobotanice, au ajuns în stare gravă şi au cerut ajutor medicilor. Astfel, printre obiectivele generale ale proiectului, s-au numarat: dobândirea de informaţii corecte despre droguri; identificarea unor consecinţe pe termen scurt şi lung ale consumului de droguri, asupra organismului uman, în general şi asupra fatului, în cazul femeilor însărcinate; cunoaşterea modului în care curiozitatea şi presiunea grupului influenţează comportamentul de consum. In ceea ce priveste obiectivele operationale, acestea au fost: identificarea numărului aproximativ de elevi consumatori de produse etnobotanice; informarea elevilor cu privire la efectul nociv al etnobotanicelor, dar si organizarea unui miting de amploare, in data de 9 mai 2011. 

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Laslău Andrei
Institutia/ Ong-ul nominalizat:
  Fundația „Sfântul Ioan Bosco” Bacău
Denumirea proiectului: 
Fă și tu o schimbare!
Locul de desfasurare: 
Bacău
Perioada de desfasurare: 
01.02.2011-30.07.2011
Descrierea proiectului: 
Proiectul „Fă și tu o schimbare!” este o iniţiativa naţională a 7 tineri din municipiul Bacău care şi-au propus să reunească mai mulţi tineri de pe raza judeţului Bacău în diverse activităţi de voluntariat (în cadrul instituţiilor partenere: Asociaţia Caritas Bacău, Asociaţia Casa de copii „Sfânta Maria” Baraţi, Bacău, Centrul de zi „Dominic Savio”  Bacău- Fundaţia „Sfântul Ioan Bosco” Bacău) în vederea formării, socializării şi schimbării percepţiei cu privire la activitatea de voluntariat. Proiectul s-a adresat în primul rând tinerilor cu posibilităţi reduse care au un acces limitat la proiecte și programe care vizează dezvoltarea personală, socială și profesională a tinerilor. Timp de 5 luni (martie-iulie 2011), tinerii voluntari selectaţi au participat la diverse întâlniri formative, ateliere de creaţie, activităţi de animaţie, activităţi de voluntariat şi astfel au avut posibilitatea să dobândească cunoştinţe noi, să acumuleze experienţă, să interrelaţioneze cu alţi tineri și să promoveze valorile voluntariatului. Obiectivele urmărite în cadrul proiectului respectiv: crearea unui mediu favorabil necesar exercitării voluntariatului,  furnizarea de competențe si abilități necesare formării unei atitudini responsabile și tolerante în rândul tinerilor demne de urmat de către ceilalți copii și tineri,  creșterea gradului de conștientizare a valorii voluntariatului la nivelul întregii comunități locale, valorificarea potențialului uman, au fost atinse prin implicarea unui număr de 37 de participanţi. Noi considerăm acest proiect ca pe o şansă acordată acestor tineri, de a se integra în societate prin implicarea acestora în activități cu caracter socio-educativ și responsabilizarea participativă. Toate activităţile realizate de către aceşti tineri au condus către depășirea barierelor sociale și culturale cu care s-au confruntat de-a lungul timpului.   

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Fifirig Carmen
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
Asociatia Crestina de Caritate si Ajutor Ovidenia Bacau 2005
Denumirea proiectului: 
Masa pe roti!
Locul de desfasurare: 
Bacau
Perioada de desfasurare: 
2011, 2012
Descrierea proiectului: 
Domeniul: social. Activitatea: consiliere, informare si sprijin de urgenta in vederea reducerii efectelor situatiilor de criza.  Scopul: imbunatatirea conditiilor de trai si promovarea incluziunii sociale, sprijinirea persoanelor pentru reducerea efectelor situatiilor de criza. Obiectivele proiectului: cresterea calitatii vietii persoanelor aflate in situatie de criza; asigurarea unei mese calde zilnic persoanelor cu o situatie financiara precara; servicii de informare si consiliere; informarea, constientizarea si implicarea societatii cu privire la problemele beneficiarilor aflati in situatii de criza.

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Madalina Rotaru
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau
Denumirea proiectului: 
Clubul Voluntarilor!
Locul de desfasurare: 
Bacau
Perioada de desfasurare: 
permanent
Descrierea proiectului:
 Poate cea mai inimoasa echipa de voluntari dintr-o institutie publica, fete si baieti de varste diferite, de la elevi de generala, pana la studenti si masteranzi, sub coordonarea Martei Butnaru si a lui Radu Nafornita se implica constant si activ in activitati cu specific avand ca scop prevenirea consumulu de droguri in comunitate. Premianti anual la mai toate concursurile nationale, promovatori de numeroase proiecte locale derulate in scoli, pe strada, conformist sau nonconformist, voluntarii CPECA Bacau se remarca tot mai mult in comunitate si in afara ei, rezultatele fiind vizibile si de sonoritate.  

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Asociatia Parintilor Copiilor Autisti din Bacau
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
Clubul Inner Wheel Bacau
Denumirea proiectului: 
Camera de stimulare senzoriala pentru copiii diagnosticati cu autism
Locul de desfasurare: 
Centrul de zi pentru persoane cu autism "Sf. Cosma si Damian" Bacau
Perioada de desfasurare: 
noiembrie 2011 - ianuarie 2012
Descrierea proiectului: 
In cadrul terapiei de recuperare a copiilor diagnosticati cu autism, un rol foarte important il constituie terapia de stimulare senzoriala. Copiii autisti au mari dificultati in gestionarea senzatiilor, pornind de la nesuportarea unor zgomote puternice, anumite texturi sau alimente, pana la neperceperea sau identificarea unor mirosuri, deficit de atentie foarte mare, agitatie, heteroagresivitate sau autoagresivitate. Camera de stimulare senzoriala reprezinta un mediu controlat unde copilul poate invata sa accepte senzatii sau sa raspunda la diversi stimuli. Din acest considerent, Asociatia Parintilor Copiilor Autisti din Bacau, care in parteneriat cu Fundatia "Episcop Melchisedec" - filiala Bacau au deschis de curand Centrul de zi pentru persoane cu autism "Sf. Cosma si Damian", a solicitat Clubului Inner Wheel Bacau sprijin pentru amenajarea camerei senzoriale. Reactia membrelor clubului a fost promta si pozitiva, demarand imediat achizitionarea materialelor necesare dotarii camerei. Au fost achizitionate: parchet special, tuburi cu bule, proiector de imagini, fibre optice, panou senzorial, instrumente muzicale, hamac, CD player, lampa pentru aromoterapie, etc. Rezultatele amenajarii acestei camere senzoriale se vad deja, copiii beneficiari ai centrului facand progrese mari prin intermediul terapiei de stimulare senzoriala care vine sa completeze terapia comportamentala specifica recuperarii copilului autist. 

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Adochitei Margareta
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
Eurocivica Bacau
Denumirea proiectului: 
Si la tine vine Mos Nicolae!
Locul de desfasurare: 
Centrul de educatie incluziva Bacau
Perioada de desfasurare: 
2011, permanent
Descrierea proiectului: 
Dl Ilie Birzu si Asociatia Eurocivica ofera daruri copiilor cu nevoi speciale de Mos Nicolae in fiecare la centrul de educatie incluziva Bacau.

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Catalina Amariutei
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
SOS Satele Copiilor prin SOS Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii Bacău
Denumirea proiectului: 
SOS Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii Bacău
Locul de desfasurare: 
jud. Bacău, comunele Racova, Gîrleni, Hemeiuş, Săuceşti, Letea Veche
Perioada de desfasurare: 
2007 - în prezent
Descrierea proiectului: 
Scopul proiectului, este de a preveni pierderea de către copii a îngrijirii familiei lor. Se susţin familiile marginalizate social pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a-şi proteja şi îngriji copiii şi a dezvolta reţele de siguranţă pentru copiii vulnerabili şi familiile acestora în cadrul comunităţii. Obiective: asigurarea accesului copiilor la servicii esenţiale, necesare pentru îndeplinirea drepturilor lor la viaţă şi dezvoltare, protecţie şi participare. Aceasta include sprijinul educaţional, nutriţional, legat de sănătate şi psihosocial, sprijin pentru a stabili identitatea copilului, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Aceste servicii ajung direct la copii. Principalele activităţi sunt de :evaluare a situaţiei psihosociale a familiei copiilor din grupul ţintă şi proiectarea serviciilor necesare prin Planuri personalizate de consiliere; acordarea de sprijin individualizat copiilor,axat pe nevoi punctuale, în domeniul educaţiei, accesului la servicii de sănătate; copiii au acces la SOS Tabăra Cisnădie; activităţi de advocacy.În ceea ce priveşte obiectivul sprijinirii familiilor pentru a-şi dezvolta capacitatea de a-şi proteja şi îngriji copiii,acesta se urmăreşte prin sprijin acordat părinţilor/îngrijitorilor copiilor pentru a-şi dezvolta aptitudinile parentale; pentru a-şi asigura o sursă stabilă de resurse,precum angajarea în muncă sau facilitarea unor activităţi profitabile prin obţinerea unor microgranturi în cadrul asociaţiei, pentru a îndeplini nevoile de dezvoltare prezente şi viitoare ale copiilor lor, pentru a-şi gestiona eficient resursele. Aceste servicii ajung la adulţi, membrii familiei şi prin ei, la copii. Totodată, un obiectiv important este de a consolida sistemele de sprijin pentru copiii vulnerabili şi familiile acestora în cadrul comunităţii; se acordă sprijin membrilor relevanţi ai comunităţilor pentru a se organiza astfel încât să fie capabili să îşi dezvolte şi să îşi susţină propriile răspunsuri la nevoile copiilor vulnerabili şi ale familiilor acestora.

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Zarnescu Costica
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
Asociatia Crestina de Caritate si Ajutor Ovidenia Bacau 2005
Denumirea proiectului: 
Laboratorul pentru formarea deprinderilor de viata autonoma Ovidenia 2005 Bacau
Locul de desfasurare: 
17 octombrie 2011-17 ianuarie 2012
Perioada de desfasurare:
Descrierea proiectului: 
Scopul proiectului: creşterea gradului de autonomie şi de integrare socială a beneficiarilor proiectului. Obiectivele proiectului: prevenirea abandonului şcolar prin implicarea copiilor din grupul tintă în activităţi educaţionale şi de timp liber menite să la asigure facilitarea integrării sociale ulterioare; creşterea gradului de integrare socială a beneficiarilor proiectului prin sporirea gradului de autonomie al acestora; asistarea complexă a beneficiarilor şi implicarea familiilor beneficiarilor în activităţi comune de terapie suportivă şi cognitiv-comportamentală; creşterea gradului de sensibilizare şi implicare a comunităţii în sprijinirea familiilor aflate în dificultate prin intermediul promovării voluntariatului. Grupul ţintă vizat: 40 copii (3-19 ani). Activităţile proiectului :Programul de activităţi educaţionale şi recreative; Modul de formare şi dezvoltare a deprinderilor de viaţă autonomă a beneficiarilor; Modul de consiliere şcolară şi profesionala; Program de terapie suportivă şi cognitiv-comportamentală; Dezvoltarea unei reţele de voluntariat. Evaluarea proiectului: sociala, psihologica, manageriala, vocationala. Proiectul propus vizează furnizarea unui pachet integrat de servicii (de consiliere psihologică şi educaţională, de asistentă profesională şi socială) care să sprijine beneficiarii şi familiile acestora în trecerea de la starea de dependenţă la starea de funcţionare autonomă.

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Chirita Ana Maria
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
Asociatia Sindrom Down
Denumirea proiectului: 
Centrul educational pentru persoanele cu Sindrom Down din judetul Bacau Our Kids
Locul de desfasurare: 
BACAU
Perioada de desfasurare: 
Proiectul a demarat in luna ianuarie 2011 iar deschiderea oficiala a fost pe data de 22 septembrie 2011
Descrierea proiectului: 
Obiectvul proiectului este de creare a unui cadru propice in care persoanele cu sindrom Down sa fie sustinute si recuperate pentru a-si atinge ptentialul lor maxim iar familiile lor sa beneficieze de consiliere si sprijin in viitor. Proiectul este unul social dar si educational in special pentru copii si tineri si are ca scop schimarea de atitudine in comunitate privind persoanele cu nevoi speciale. Procesul de educatie a tinerilor din comunitate se realizezaza in context non-formal si cuprinde activitati de voluntariat, solidaritate sociala,strangeri de fonduri, organizarea de targuri si expozitii in favoarea persoanelor cu Sindrom Down.Educatia tinerilor si copiilor din comunitate este un deziderat important pentru asociatie si contribuie la un proces de dezvoltare personala a acestora pentru a se raporta corect la semenii lor de conditie genetica speciala.

 

Persoana care a facut nominalizarea:  Otelita Gabriela
Institutia/ Ong-ul nominalizat: 
Organizatia Inner Wheel Bacau
Denumirea proiectului: 
Camera senzoriala pentru terapia Snoezelen
Locul de desfasurare: 
Bacau, Spitalul de Pediatrie
Perioada de desfasurare:  
aprilie 2011- permanent
Descrierea proiectului: 
Terapia snoezelen este e o terapie de stimulare controlat multi-senzorială si se adreseaza copiilor care necesita recuperare dupa leziuni cerebrale severe, celor cu tulburari psihologice, cognitive si de comportament in urma diverselor traume, celor care neceesita spitalizare indelungata, spitalizari frecvente, celor cu tulburari de comportament de cauze diverse, etc.Camera senzoriala este o locatie care permite specialistilor sa desfasoare activitati care vor stimula simturile copiilor (visual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular si proprioceptiv). Aceste camere promoveaza activitatea intelectula si incurajeaza relaxarea in timpul stimularii simturilor copilului. Camera senzoriala este proiectata pentru a elimina distragerile si-l ajuta pe copil sa-si concentreze atentia pe diferite experiente senzoriale.Copiii par deasemenea mai fericiti in timp ce sunt in camera senzoriala si au tendinta sa vocalizeze mai mult si sa creasca perioada de concentrare asupra unei sarcini. Pentru aceia cu comportamente autoagresive sau comportamente autiste, stimularea usoara are un efect linistitor si ii ajuta sa scada agitatia promovand relaxarea.In sfarsit, copii cu dificultati perceptuale par sa castige placere in urma experientelor vizuale, auditive si tactile.Camera multisenzorial poate deschide o lume noua pentru persoanele cu dizabilitati.Dotarea camerei consta in: parchet de pluta, piscina cu bile, turn luminos cu bule, plasa fibra optica, mobilier specific, proiectoare de lumini, oglinzi, decoruri specifice, tablou senzorial, tablou cu efecte luminoase, radio CD, trusa aromoterapie, jucarii senzoriale.


Comments