Laureatii Premiilor Comunitatii Bacauane, editia a XI-a

I. CATEGORIA INSTITUTII / ONG-URI


Institutia/ Ong-ul castigator:  
Inner Wheel Bacau

Denumirea proiectului:  
Camera de Terapie senzoriala
Locul de desfasurare:  
Bacau
Perioada de desfasurare:
 2011-2012
Descrierea proiectului:
 Anul trecut, cand Spitalul de pediatrie a initiat o campanie locala de sensibilizare a opiniei publice vis a vis de problemele cu care se confrunta, Clubul Inner Wheel a considerat ca poate contribui, prin activitati specifice, la imbunatatirea mediului terapeutic al copiilor.S-a aflat ca ar fi mare nevoie de infiintatrea unei camere senzoriale. Clubul  doreste ca proiectele pe care le face sa se adreseze unui numar cat mai mare de beneficiari si acest proiect a devenit imediat o prioritate.S-au mobilizat si au reusit, in cateva luni, sa realizeze o investitie care parea utopica si oarecum fantezista in noianul de nevoi al Spitalului de pediatrie.La data de 21 aprilie 2011 a fost inaugurat proiectul initiat si sponsorizat de Inner Wheel Bacau, denumit Camera Senzoriala, in cadrul Spitalului de Pediatrie.In aceasta camera se desfasoara un tip de terapie foarte modern si eficient, denumita terapie senzoriala sau terapie snoezelen.Incurajati de prima reusita,  IWB a dotat a doua Camera senzoriala, la Centrul de copii cu Autism Bacau, iar in prezent se afla in plina desfasurare dotarea celei  de-a treia, beneficiara fiind Asociatia Sindrom Down Bacau.


II. CATEGORIA PERSOANA FIZICA:


Persoana fizica castigatoare: 
 Dr. Mihai Galinescu

Denumirea proiectului: 
Sectia de Terapie intensiva pediatrica
Locul de desfasurare: 
Spitalul Judetean Bacau
Perioada de desfasurare: 
2010- prezent
Descrierea proiectului:
 Medicul chirurg pediatru Mihai Galinescu, preluand o idee mai veche, cea de mutare a sectiei de chirurgie si ortopedie pediatrica in cladirea Spitalului de Pediatrie si de infiintare a unui compartiment de anestezie-terapie intensiva dedicat exclusiv cazurilor pediatrice, s-a implicat activ in mobilizarea resurselor umane si financiare necesare finalizarii ei. Astfel, prin coordonarea unui efort  colectiv, a fost posibila obtinerea fondurilor necesare acestui proiect, atat din partea Consiliului Judetean, a Spitalului Judetean, a fostului Spital de Pediatrie si nu in ultimul rand din partea a numerosi sponsori din cadrul comunitatii de afaceri bacauane. De asemenea, ca sef al sectiei de chirurgie si ortopedie pediatrica, a avut un rol determinant in atragerea si selectarea personalului inalt calificat absolut necesar pentru reusita unui asemenea proiect.

Ca rezultat final, in noua locatie, se asigura servicii medicale de chirurgie si ortopedie pediatrica si anestezie si terapie intensiva pediatrica de inalta tinuta profesionala, intr-un spatiu prietenos, confortabil si dotat la standarde europene.   


III. CATEGORIA FIRME/ COMPANII: 


Firma/ Compania castigatoare: 
BRD Groupe Societe Generale, sucursala Bacau

Denumirea proiectului: 
Prieteni adevarati
Locul de desfasurare: 
Bacau
Perioada de desfasurare: 
Septembrie 2010 – iunie 2011
Descrierea proiectului: 
Angajatii BRD Bacau au finantat si au sprijinit prin voluntariat acest proiect care a urmarit reducerea marginalizarii sociale a copiilor cu probleme sociale din cartierul Take si imbunatatirea integrarii lor scolare si sociale prin facilitarea interactiunii cu voluntari FSC si BRD care s-au implicat in activitatile educative si recreative ale Centrului Mozaic. Deasemenea proiectul a urmarit si educarea voluntarilor implicati in sensul sporirii atitudinii poztive fata de copiii marginalizati social.Obiectivele si activitatile proiectului au fost:

Derularea de activitati educative si recreative pentru 35 de copii cu probleme sociale in cadrul Centrului Mozaic din Bacau, cu ajutorul voluntarilor, prin care s-a oferit o alternativa de petrecere a timpului liber intr-un cadru organizat si sub supravegherea personalului calificat. Deasemenea s-a urmarit sporirea interesului copiilor pentru scoala si facilitatrea accesului celor mai saraci dintre ei la educatie de buna calitate; 25 de voluntari FSC (tineri liceeni din Bacau) au fost implicati zilnic in sustinerea si derularea activitatilor din Cadrul Centrului; 10 voluntari BRD s-au implicat in activitati lunare de socializare adresate beneficiarilor centrului si in organizarea si derularea a patru evenimente speciale pentru acestia in vederea imbunatatirii integrarii si a calitatii interactiunii sociale a acestor copii; S-a creat o relatie de mentorat intre voluntarii BRD si voluntarii FSC care a dus la dezvoltarea personala a acestora, prin intermediul unor intalniri de discutii si traininguri pe teme de orientare profesionala, managementul bugetului personal etc.

 

IV. PREMIU DE EXCELENTA: 

Dl. Zaharia Dumitru - istoric

Nascut acum aproape 86 de ani in comuna Boghesti din Judetul Vrancea, urmeaza cursurile liceale la Birlad si se inscrie la doua facultati in Iasi: Facultatea de Litere “Alexandru Ioan Cuza” si Facultatea de Istorie pe care le-a absolvit in 1951.

Activeaza pentru mai multi ani ca profesor de istorie in Judetul Bacau, a fost director al Liceului 3 in perioada 1964-1967 dupa care este numit directorul Serviciului Regional al Arhivelor Statului.

Este delegat de catre statul roman sa cerceteze documente privind trecutul romanilor pastrate in Italia si efectueaza 12 calatorii de studiu avind acces la Arhivele Secrete ale Vaticanului, Arhiva Ordinului Iezuit sau a Ministerului Apararii Nationale din Roma. In urma cercetarii rezulta o colectie bogata de documente si microfilme cu informatie valoroasa despre formarea poporului roman.

A dezvoltat Serviciul Regional Bacau al Arhivelor prin colectarea si inventarierea a numeroase si valoroase documente si carti vechi.  Peste 4000 de manuscrise, planuri, harti, sigilii au fost puse in folosul cercetarii stiintifice.

Premiantul din aceasta seara s-a remarcat si printr-o bogata activitate editoriala reusind sa publice 109 carti si peste 600 articole de presa.

In 1980 sustine la Iasi teza de doctorat pregatita la Biblioteca Universitara Bologna si Apostolica Vaticana. Lucrarea a insemnat studierea a peste 8000 file documente scrise in latina, italiana, franceza, greaca, germana si spaniola limbi straine pe care le cunoaste si le practica. Munca premiantului aduce importante informatii si clarificari privind istoria romanilor.


Comments