News

Targul ONG-urilor Bacauane

postat 9 mai 2017, 02:15 de Ionut Chirita   [ actualizat la 9 mai 2017, 02:20 ]

      
 
Duminică, 7 mai, au debutat activitățile prevăzute în proiectul „Bacău-Capitala Tineretului din România” 2017, proiect in care Centrul de Voluntariat al Fundatiei de Sprijin Comunitar este partener. Astfel, Fundatia de Sprijin Comunitar 
alaturi de Federatia Tinerilor din Bacau, a organizat Targul ONG-urilor băcăuane, în care mai multe Asociații si Organizatii și-au prezentat ofertele și activitățile pe care le desfășoară.
Incepand cu ora 13:00, pentru mai bine de trei ore, o parte din asociațiile participante au oferit băcăuanilor prezenți în Piața Tricolorului diferite momente artistice, momente care s-au bucurat de aprecierile trecătorilor. Vremea frumoasa, entuziasmul voluntarilor si al tinerilor participanti, au transformat centrul orasului intr-un loc de sarbatoare, unde a domnit voia buna, dansurile si muzica. 

        Momentul mult asteptat a fost cel al dezvaluirii identitatii vizuale „Bacău-Capitala Tineretului din România”. Este vorba despre o statuie, confecționată din piese auto recondiționate, care îl reprezintă pe George Bacovia însoțit de doi copii. Titlul lucrării poartă numele „Întors Acasă” și se vrea o replică a statuii poetului băcăuan din parcul Bacovia, de lângă Prefectură, care este numită „Plecat de Acasă”.
        Prima zi de manifestări s-a încheiat cu concerte, pe o scenă amplasată între hotelul Bistrița și parcul de lângă Prefectură evoluând trupele Feelings, GOLAN și CTC.

Seara de arta oferita de seniorii FSC

postat 2 mar. 2017, 01:21 de Ionut Chirita

Talentul si creativitatea nu au varsta! Daca stii sa-ti pastrezi sufletul tanar, poti descoperi la orice varsta talente nebanuite pana atunci. Calauziti de aceste principii seniorii FSC, membri ai clubului de pictura din cadrul Centrului de zi Dr. Stefan Ciobanu, au invitat bacauanii la un inedit vernisaj de pictura, ce va a cuprins cele mai reusite creatii ale lor din ultimii trei ani.

Vernisajul a avut loc marti 31 ianuarie 2017, incepand cu ora 17:00 si a fost gazduit de Cafe du Theatre. Evenimentul si-a propus sa arate ca talentul nu are varsta, iar persoanele varstnice sunt persoane active, creative si reprezinta o sursa inepuizabila de inspiratie si intelepciune. Deasemenea evenimentul a dorit sa comemoreze trecerea in nefiinta, la finele anului trecut a pictorului Toader Barbierul, creatorul si mentorul timp de mai multi ani al clubului de pictura al seniorilor FSC.

 

În deschiderea vernisajului, Gabriela Achihăi, președinte FSC, le-a mulțumit gazdelor și le-a urat

vârstnicilor ca 2017 „să fie cel mai frumos an al vieții voastre, să puteți veni în continuare la Centrul de zi, să faceți lucruri frumoase, să vă faceți prieteni și să vă bucurați alături de ei”, după care a prezentat-o pe Melania Boghiu, care tocmai făcea o demonstrație în direct, pictând în fața invitaților un trandafir.

 

Seara a cuprins si alte momente placate: un mini concert de pian sustinut de o tanara bacauanca extrem de talentata. Rebeca Cojan a impresionat si in trecut la diverse evenimente ale FSC, ultima aparitie in care s-a facut remarcata fiind chiar la Gala Premiilor Comunitatii Bacauane din 2016 cand a acompaniat-o excelent pe soprana Gabriela Istoc.

Alte surprize au fost pregatite si de clubul gospodinelor de la Centrul Dr. Stefan Ciobanu, care au dat o mana de ajutor colegilor de la clubul de pictura, pregatind dulciuri de casa si limonada proaspata cu ghimbir, ca tratatie pentru invitati, din partea casei!

 

Multumim Cafe du Theatre pentru gazduire si sprijin in organizarea evenimentului!

Punct final al proiectului: Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural

postat 6 ian. 2017, 07:04 de Ionut Chirita

Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Primăria Comunei Stănișești a derulat în perioada ianuarie – decembrie 2016 proiectul UN MODEL REPLICABIL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU MEDIUL RURAL, menit să ducă la dezvoltarea serviciilor sociale și educaționale pentru copiii și bătrânii din comuna Stănișești.Proiectul a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, și a avut un buget total de 110.800 CHF. Co-finanțarea din partea Elveției a însumat 74.800 CHF, iar co-finanțarea asigurată de cei doi parteneri a fost în valoare de 36.000 CHF.

 „Am reusit prin acest proiect să construim un model integrat de servicii care să se adreseze tuturor grupurilor dezavantajate dintr-o comunitate rurală, în cadrul a trei unități sociale: centrul de zi pentru copii și familii, serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârsnice și Centrul de Zi pentru persoane vârstnice. Credem că proiectul a adus multe schimbări pozitive în viața persoanelor vulnerabile social din Stănișești și că acest model poate fi replicat în orice comunitate rurală din România” a declarat Gabriela Achihăi, președinte FSC.

Cea mai importantă realizare a acestui proiect a constat în deschiderea unui Centrul de Zi pentru persoane vârstnice chiar în inima comunei, care oferă, într-un cadru primitor, servicii sociale și medicale pentru persoanele active de vârsta a III-a . Centrul se bazează mult pe conceptul „îmbătrânirii active” iar serviciile includ socializare, activități de terapie prin artă, cluburi diverse (pictură, muzică, lectură, dans), jocuri de societate (șah, table, bingo). De serviciile acestui centru beneficiază aproximativ 57 de bătrâni activi din comună.

Tot pentru seniorii comunei a fost continuat și dezvoltat serviciul de îngrijire la domiciliu. Furnizarea serviciilor s-a realizat individualizat pe baza unei evaluări făcută de o echipă multi-disciplinară și, în funcție de nevoile beneficiarilor, serviciile oferite au constat în îngrijire la domiciliu, asistență socială, monitorizare și re-evaluare periodică. De acest serviciu au beneficiat 118 bătrâni care suferă de diverse afecțiuni sau se află în imposibilitatea de a se îngriji singuri.

Pentru copiii și familiile cele mai sărace din satul Slobozia Nouă, Clubul cu Lipici a însemnat un loc unde cei mici s-au putut bucura cu adevărat de copilărie, iar părinții lor au găsit mereu o vorbă bună și îndrumare specializată. Centrul a fost deschis în urmă cu mai mulți ani ca urmare a nevoii copiilor de a avea un spatiu potrivit în care să-și petreacă timpul liber și să desfășoare activități extrașcolare care să ducă la îmbunătățirea performanțelor școlare.

Centrul este bine dotat: calculatoare, televizor și DVD, mobilier, jucării și rechizite, bibliotecă, în general tot ce le trebuie copiilor pentru a petrece câteva ore după școală, învățând lucruri noi. Familiile dezavantajate au beneficiat de servicii de informare și consiliere, sprijin social și reprezentare din partea specialistilor FSC, pentru a putea depăși situațiile dificile din viața lor.

Grație acestui proiect, în vecinătatea centrului a fost amenajat un teren de sport care permite copiilor să desfășoare activități în aer liber, să organizeze competiții și activități sportive, dar deservește și școala din sat (care nu are sală de sport) în vederea desfășurării orelor de educație fizică.

127 de copii au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de desfășurare a proiectului.

 Nici tinerii din comună nu au fost uitați! Pentru aceștia a fost înființat un Centru de Voluntariat care și-a propus dezvoltarea durabilă a comunităţii prin voluntariat şi educaţie non-formală. Voluntarii au fost pregătiți și coordonați de Centrul de Voluntariat al FSC, unul dintre cele mai bune centre de voluntariat din România, proaspăt premiat la Gala Națională a Voluntariatului.

Activităţile propuse tinerilor din comună au cuprins suport oferit persoanelor vulnerabile (bătrâni singuri şi suferinzi, copii cu părinţi plecaţi în străinătate, etc.), organizarea de cluburi şi activităţi distractive, dar și diverse activităţi administrative în cele două centre: curăţenie generală, ajutor în realizarea materialelor educative (planşe, machete etc.);

Proiectul a avut și o importantă componentă de dezvoltare comunitară. A fost elaborată o strategie a serviciilor sociale pentru comuna Stănișești cu bugetare inclusă și plan de acțiune pe 5 ani, care a fost asumată de autoritatea locală prin hotărârea Consiliului Local. In acest fel se asigură și sustenabilitatea proiectului deoarece Consiliul Local Stănișești își va asuma co-finanțarea unei părți din serviciile create.

A fost realizată și o cercetare a situației socio-economice a comunei Stănișești,  întocmită de profesioniști în domeniu, care va sta la baza conturării de noi proiecte prin care se urmărește angajarea grupurilor dezavantajate în structuri de economie socială. Această cercetare vine în sprijinul sustenabilității proiectului pornind de la premisa că nu putem vorbi de bunăstare socială fără crearea de locuri  de muncă.

Centrul de zi pentru vârstnici a găzduit și un schimb de experiență cu 40 de reprezentanți APL și ONG din regiunea de est a țării. Aceștia au putut  vedea la fata locului modelul de servicii sociale creat prin proiect și soluțiile oferite unor probleme general valabile în zonele rurale din România.

 „Rezultatele proiectului sunt îmbucurătoare și credem că acest model ar putea să fie preluat și în alte comunități. Fiecare comunitate rurală din România ar trebui sa aibă cel puțin un serviciu pentru persoanele vârstnice, un serviciu pentru copil și familie, servicii și accesibilitate pentru persoane cu dizabilități și să planifice aceste servicii adecvat nevoilor locuitorilor din aceste categorii.” Gabriela Achihăi, președinte FSC

Un schimb de experiență regional la Centrul de zi Stănișești

postat 26 sept. 2016, 02:28 de Ionut Chirita   [ actualizat la 26 sept. 2016, 02:29 ]

Joi 22 septembrie a fost organizat în cadrul Centrului de zi din comuna Stănișești, un schimb de experiență cu reprezentanți ai unor ONG-uri și APL-uri din sapte județe din zona de est a țării. Intâlnirea a fost organizată de specialiștii FSC care derulează în această comună un amplu program de servicii integrate sociale, medicale și educative, destinat categoriilor defavorizate. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta colegilor din sectorul ONG modelul de servicii oferit de FSC în comună și condițiile de implementare a unui astfel de program, în care cheia succesului o constituie parteneriatul ONG – autorități locale.

 

Au participat aproximativ 40 de persoane reprezentând ONG-uri care desfășoară programe similare în zone rurale din Moldova, dar și reprezentanți ai autorităților locale printre care primarii din comunele Țibănești jud Iași, Bodești jud. Neamț și viceprimarul orașului Slănic Moldova.

 

După prezentarea susținută de coordonatorul programului UN MODEL REPLICABIL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU MEDIUL RURAL, în care au fost punctate contextul socio-economic al comunei, obiectivele și principalele activități ale programului, a urmat o sesiune de discuții libere, destul de animate. Invitații au fost interesați de tipurile de servicii, în special cele adresate vârstnicior la domiciliul acestora, de structura și modul de organizare al echipelor de îngrijiri la domiciliu, dar și de modalitățile de parteneriat cu autoritățile locale și instrumentele legislative prin care acestea pot susține astfel de servicii.

 

Intâlnirea a continuat cu un tur al Centrului de zi și prezentarea sălilor dedicate activităților cu copii, voluntari, atelierul de activități lucrative, biblioteca și micul muzeu dotat cu exponate donate de locuitorii comunei.

 

Participanții au fost impresionați de  activitățile și rezultatele obținute de FSC în zona de est a județului dar și de problematica cu care se confruntă beneficiarii acestor servicii. “Am cunoscut azi activitatea Centrului Comunitar Stănişeşti din judeţul Bacău, un proiect care propune un model integrat de servicii sociale pentru grupurile dezavantajate din comunităţile rurale - centru de zi pentru copii, îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice şi centru de zi pentru persoane vârstnice. Am fost impresionati de acest model funcţional şi intergeneraţional, ce poate fi replicat în orice comunitate din mediul rural. (Daniela Ceredeev, profesor, director de programe Asociatia Pro Europa, Vatra Moldovitei, judetul Suceava)

A început școala cu vești bune și pentru beneficiarii FSC

postat 13 sept. 2016, 02:50 de Ionut Chirita

Incă o vacanță de vară s-a încheiat și a lăsat în urmă, suntem convinși, o mulțime de experiențe și amintiri frumoase. Incărcați sufletește după ce au participat la Școlile de Vară și la alte momente frumoase întâmplate în Cuburile cu Lipici, copiii din zonele rurale au început cu bucurie și multe speranțe noul an școlar. “Vreau să învăț să scriu și să citesc foarte bine anul acesta ca să pot împrumuta cărți de la biblioteca centrului”, ne spune cu ochii sclipind de bucurie una dintre micile beneficiare ale Centrului de zi din Stănișești. Iar personalul FSC și voluntarii de la centru sunt pregătiți să o ajute pe micuță să deslușească nu doar tainele cititului, ci și cele ale calculatorului sau să descopere lumea fascinantă a muzicii, picturii, dansului, tradițiilor locale și multe alte bucurii care îi vor aștepta pe cei mici la centrul din inima comunei Stănișești. Dar cel mai important este că aici vor avea posibilitatea să-și facă temele imediat după terminarea orelor, în liniște și căldură, supravegheați de persoane calificate sau de voluntari și abia apoi să străbată drumul până acasă, uneori lung de câțiva kilometri.
Anul școlar a început bine și pentru bursierii FSC. Kaufland România și-a reafirmat angajamanetul de a susține și în acest an școlar accesul la liceu în Bacău pentru 50 de tineri provenind din familii modeste și care nu ar avea altfel posibilitatea de a suporta cheltuielile de școlarizare. In felul acesta, o parte dintre ei, își vor continua parcursul școlar început în anii anteriori, alții vor păși, cu încrederea de a avea un susținător alături, în această nouă și foarte importantă etapă a vieții lor. Alături de ei, alți aproximativ 30 de tineri vor primi sprijin din partea altor sponsori și donatori locali, naționali și internaționali.

O veste bună au primit în această vară și copii din Podu Turcului. Kaufland România va susține financiar activitățile dedicate celor mici în cadrul Clubului cu Lipici din această comună, timp de un an, începând cu august 2016. Prin proiectul Șansa la educație pentru copiii din mediul rural, Kaufland România va oferi unui număr de aproximativ 100 de copii, provenind din familii sărace, sau dezorganizate, un cadru în care să participe la activități educative extrașcolare într-un spațiu adecvat. Se urmărește în principal sporirea accesului la educație de calitate și diversificată, pentru îmbunătățirea performanțelor școlare și creșterea șanselor de accedere la liceu. Activitățile vor cuprinde și consilierea și asistența tinerilor care intră la liceu și au în continuare nevoie de suport psiho-social în vederea unui bun parcurs școlar și acomodarea cu viața de

liceu. Și părinții vor fi cuprinși în acest proiect, ei urmînd a beneficia de sesiuni de consiliere privind educația copiilor, principii de viață sănătoasă etc, susținute de psihologi și asistenți sociali ai FSC.

Suportul oferit de Kaufland va permite ca activitățile extrașcolare și de after school din cadrul centrului să se desfășoare în cele mai bune condiții și cu materiale de cea mai bună calitate.

Se anunță așadar un an școlar cu roade frumoase la final! Mult succes tuturor!

A inceput Scoala de Vara FSC in mediul rural

postat 13 iul. 2016, 05:22 de Ionut Chirita   [ actualizat la 13 iul. 2016, 05:23 ]

Lunile Iulie si August se anunta pline de surprize si activitati recreative si educative pentru mai mult de 1000 de copii din 8 comune din estul judetului. Motivul, ca in fiecare an, il reprezinta scolile de vara pe care voluntarii FSC impreuna cu colegii lor britanici de la Asociatia Girlguiding le-au demarat incepand cu aceasta saptamana. Jocuri, concursuri, distractie multa dar si informatii noi, ateliere si cluburi educative sunt deja gandite si planificate pentru a le oferi celor mici o vacanta de neuitat. Timp de cate o saptamana, echipe a cate 15-20 de voluntari vor locui alaturi de copii si le vor oferi zilnic un program de vacanta deosebit menit sa le sporeasca interesul pentru cunoastere, invatare, dar sa le si ofere posibilitatea de a se juca si a se distra asa cum orice copil merita in vacanta.

Fiecare sesiune dureaza 5 zile (luni-vineri) timp in care voluntarii locuiesc in comunitatile respective, cartierul lor general fiind in cadrul unei scoli sau Club cu Lipici al FSC. Voluntarii dorm in salile de clasa si impartasesc conditiile de viata specifice locului. In cele 5 zile voluntarii vor trebui sa aiba grija de ei insisi dar si de activitatile pentru copii, sa se gospodareasca si sa-si gestioneze corect resursele.

Activitatile zilnice se desfasoara intre orele 8-14. In acest interval au loc principalele cluburi: de pictura, sport, creatie, muzica si dans, engleza si calculatoare acolo unde dotarile permit. Pe langa acestea sunt organizate diverse jocuri, menite sa dezvolte spiritul de echipa, disciplina, spiritul competitional si fair-play-ul. La sfarsitul zilei copii revin pentru discoteca in aer liber sau vizionarea unui film.

La sfarsitul fiecarei saptamani sunt premiati cei mai activi copii cu rezultate deosebite si cu o buna participare la activitati pe parcursul saptamanii.

Fondurile destinate activitatilor acestei editii a Scolii de Vara FSC provin din donatiile oferite in cadrul Galei Premiilor Comunitatii Bacauane din acest an, dar si dintr-o campanile de strangere de fonduri realizata de mai multi voluntari din Marea Britanie pe portalul Benevity

 

Iata mai jos programul complet al scolilor de vara din acest an:

Motoseni si Dealu Morii - 10 -15 iulie

Colonesti si Godinesti (Vultureni) - 24 - 29 iulie

Corbasca si Podu Turcului - 31 iulie - 5 august

Stanisesti si Slobozia Noua (Stanisesti) - 7 - 12 august

Pentru 207 vârstnici din județul Bacău, bătrânețea e mai ușoară și mai senină

postat 13 iul. 2016, 05:18 de Ionut Chirita

Fundația Vodafone România și Fundația de Sprijin Comunitar din Bacău au derulat în perioada iunie 2015 - mai 2016 proiectul „Dreptul la o bătrânețe decentă” menit să ofere îngrijire și asistență complexă vârstnicilor din comunele Stănișești și Motoșeni, două zone rurale cu situație economică precarăși marcate de lipsa de servicii specializate pentru categoriile sociale vulnerabile.

Peste 200 de bătrâni din aceste comune au beneficiat de îngrijiri de bază (igienă personală, supravegherea stării generale, curățenie, cumpărături etc), asigurate de 17îngrijitoare la domiciliuorganizate în două echipe, darși de îngrijiri medicale, oferite de cele douăasistente medicale de la cabinetele medicale comunale, colaboratoare în cadrul proiectului. De asemenea, vârstnicii au beneficiat de servicii de asistență socială, consiliere și reprezentare, prin implicarea a treiasistenți sociali.

Fundația Vodafone România a fost principalul finanțator, cu o investiție de 41.400 euro, dintr-o valoare totală a proiectului de 70.700 euro. Restul bugetului a fost asigurat de consiliile locale ale celor două comune și de Fundația de Sprijin Comunitarcare a contribuit cu o parte din fondurile strânse în cadrul Galei Premiilor Comunității Băcăuane, ediția 2015.

În cele două comunități, ca și în întreaga zonă de est a județului, situația economică dificilăși sărăcia afecteazăîntreaga viața socială, cei mai expuși fiind copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități. Pentru aceștia serviciile sociale sunt fie inexistente, fie sporadice, principalul furnizor de programe socio-medicale și educaționale fiind FSC, cu o prezență continuă de aproape 20 de ani. Programul de îngrijire a vârstnicilor care deserveșteîn total 11 comunități rurale este foarte solicitat de autoritățile din zonă. Dincolo de componenta de servicii sociale, programul oferă soluții și pentru problema lipsei locurilor de muncă, atât îngrijitoarele cât și lucrătorii sociali care formează echipele de îngrijire fiind selectați dintre locuitorii zonei, persoane care nu au alte opțiuni de ocupare profesională.

Peste 3.300 de persoane din Moldova au primit ajutor prin proiectul „Investiţii pentru comunităţi durabile”

postat 13 iul. 2016, 05:01 de Ionut Chirita   [ actualizat la 13 iul. 2016, 05:25 ]

Fundația de Sprijin Comunitar anunță finalizarea primei ediții a rundei de finanțare Investiții pentru comunități durabile. Aceasta face parte din Programul Strategic de Investiţie în Mediul Rural pe care Fundaţia Vodafone România l-a derulat în toate județele țării și care susține dezvoltarea de proiecte în domeniile sănătății, educaţiei și serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România. Desfășurată în perioada iunie 2015 - mai 2016, runda de finanțare Investiții pentru comunități durabile a dezvoltat și implementat 14 proiecte în tot atâtea comunități mici (cu până la 30.000 de locuitori) din județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea.

Peste 3.300 de persoane au beneficiat de activitățile și investițiile realizate în cele 14 proiecte. În nouă dintre proiecte s-au regăsit servicii de educație destinate copiilor şi adolescenţilor. Aceste inițiative au sporit în mod real accesul tinerilor la o educație de calitate și le-au crescut performanțele școlare. Restul proiectelor au avut ca efect îmbunătățirea condițiilor de viață pentru persoanele cu dizabilităţi și pentru familiile acestora (trei proiecte) precum şi pentru vârstnici (două proiecte). Serviciile oferite s-au adresat unui număr de peste 2.200 copii, 80 persoane cu dizabilități și mai mult de 222 de bătrâni. În proiecte au fost implicați aproape 200 de voluntari.

Dincolo de cifre, cele 14 proiecte au schimbat destine și au deschis perspective noi.Pentru bătrânii din Poiana Cristei, județul Vrancea ajutorul venit din partea Asociației Promotorilor Dezvoltării Locale Vrancea prin proiectul „Hai să-i ajutăm pe bunici!” a adus servicii de calitate oferite de îngrijitori specializați și voluntari, timp de 8 luni. Calitatea vieții beneficiarilor a crescut iar riscul de excluziune socială a fost diminuat.

Cel mai bine reprezentate au fost proiectele educative, semn că investiția în educație este percepută ca necesară și dorită chiar și în comunitățile rurale mici. În județul Galați, localitatea Nicorești, au fost sprijiniți educațional și psiho-social copii, cazuri sociale cu risc crescut de abandon școlar. Aceștia au beneficiat de consiliere și pregătire școlară pentru examenul de capacitate, sprijin material și psihologic pentru admiterea la liceu și facultate. Proiectul s-a numit sugestiv „Nu .... abandonului școlar!” și a fost implementat de Fundația Bunul Samaritean.

În județul Vaslui, localitatea Dumești, Fundația World Vision România a implementat conceptul de educație remedială pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani. Aceștia au fost ajutați la efectuarea temelor şi au primit sfaturi privind abordarea anumitor materii de la școală. Totodată, prin sesiunile de informare organizate, copiii au învăţat despre auto-cunoaștere, dezvoltarea încrederii în sine, gestionarea emoțiilor sau comunicarea asertivă.

O abordare metodologică interesantă și mai rar întâlnită și-a propus și proiectul “Pas în viitor. Psiholog la sat”, implementat în localitățile Livezi și Berzunți de Asociația Mutatis Mutandis din Bacău. Elevii claselor a VIII-a au beneficiat de consiliere psihologică și vocațională, dar și de workshop-uri pentru alegerea carierei, managementul situațiilor de criză și dezvoltarea inteligenței emoționale.

Două dintre proiecte și-au propus îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și ale aparținătorilor acestora. În comuna Strunga din județul Iași, Fundația Ancora Salvării a oferit mamelor și fraților copiilor cu nevoi speciale unele degrevări de la responsabilitățile zilnice, prin organizarea unor ateliere de lucru manual. Proiectul s-a bucurat de mult succes. Dacă la începutul proiectului erau planificate opt întâlniri care vizau 30 de beneficiari, până la final au fost organizate 15 întâlniri prin care au fost ajutate 50 de persoane.

Rezultatele și schimbările generate de cele 14 proiecte duc către o concluzie optimistă, foarte bine sintetizată de doamna Daniela Ceredeev de la Asociația Proiect Pro Europa din Vatra Moldoviței, județul Suceava: Dacă investești timp și muncă și mai ales suflet în ceea ce faci, este imposibil ca persoanele din jurul tău să nu rezoneze cu tine. Este imposibil să nu pui premisele unei comunități durabile!.

Fundația Vodafone România și Fundația de Sprijin Comunitar Bacău investesc 102.611 euro în cea de-a doua rundă de finanțare „Investiții pentru comunități durabile”

postat 13 iul. 2016, 03:58 de Ionut Chirita

Bacău, 23 iunie 2016 – Fundația Vodafone România și Fundația de Sprijin Comunitar au lansat cea de a doua ediție a proiectului Investiții pentru comunități durabile” care face parte din Programul strategic de investiție în mediul rural, derulat de Fundația Vodafone România. Acesta este singurul program de acest gen, cu acoperire națională, derulat de o fundație. In prima ediție a programului, Fundația Vodafone România a acordat o finanțare de 653.645 euro, iar investiția totală a programului a ajuns la circa 1.110.000 euro ca urmare a co-finanțării celor patru parteneri naționali și implicării active a comunităților locale prin acțiuni de voluntariat și donații. Au fost  implementate 55 de proiecte în satele și comunele celor 41 de județe ale țării, care au însumat un număr de 35.207 beneficiari: copii, adulți și bătrâni defavorizați economic sau social. Proiectele implementate au susținut domeniiile educației (renovarea și dotarea instituțiilor de învățământ, After Schools, centre de zi etc), sănătății (renovarea și dotarea cabinetelor medicale, facilitarea accesului la serviciile sanitare etc) și serviciilor sociale (centre de zi, terapie ocupațională etc).

A doua ediție a proiectului Investiții pentru comunități durabile” va fi derulată tot în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar din Bacău și se adresează ONG-urilor care derulează programe educative și sociale în localități mici (sub 30.000 de locuitori) din județele: Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea. Valoarea totală a investiției oferită de Fundația Vodafone pentru acest proiect va fi de 102.611 euro.

Prin această rundă de finanțare, cele două fundații doresc să răspundă nevoilor locale în domeniile educației și serviciilor sociale sprijinind oamenii care trăiesc și muncesc în comunitățile locale pentru a-și îmbunătăți propriile condiții de viață și pentru a veni în ajutorul categoriilor defavorizate din localitatea lor. Vor fi finanțate maxim 10 proiecte, valoarea fiecărei finanțări fiind de până la 36.000 lei (8.000 euro).

Proiectele depuse trebuie să conțină o componentă puternică de implicare a comunității și să se înscrie într-unul dintre cele două domenii de finanțare: educație și servicii sociale. Durata de desfășurare a unui proiect poate fi de până la 10 luni, în intervalul 8 august 2016 – 31 mai 2017. Aplicațiile se vor face exclusiv prin completarea unei cereri de finanțare și a unui buget, disponibile pe website-ul: http://www.fsc.ro/programe/investitii-pentru-comunitati-durabile/descarca-formular-de-aplicatie-si-bugetul-rundei-de-finantare. Acestea vor trebui trimise prin e-mail până la data de 13 iulie 2016, ora 16:00 la adresa fundraising@fsc.ro. Evaluarea proiectelor înscrise în concurs pe baza criteriilor menționate în Regulament va avea loc în două etape: în perioada 14 iulie - 20 iulie vor fi analizate toate cererile depuse și va fi stabilită o listă scurtă a proiectelor finaliste, care vor fi reevaluate, inclusiv prin vizite pe teren, în perioada 21-29 iulie. Cererile de finanțare vor fi evaluate de către o comisie formată din membri Fundației de Sprijin Comunitar din Bacău și ai Fundației Vodafone România. In cadrul procesului de reevaluare și vizite pe teren, aplicanților li se pot propune modificări și îmbunătățiri ale propunerilor inițiale și se va stabili lista finală a celor maximum 10 proiecte care vor primi finanțare. Anunțarea proiectelor câștigătoare va avea loc în jurul datei de 2 august 2016.

Mai multe informații despre regulamente, condițiile de eligibilitate, criteriile de selecție și procesul de aplicare sunt disponibile în documentele aferente publicate pe website-ul: http://www.fsc.ro/programe/investitii-pentru-comunitati-durabile.

Un curcubeu de fapte bune la Gala Premiilor Comunitatii Bacauane.

postat 13 iul. 2016, 03:11 de Ionut Chirita

Un spectacol de calitate si un fenomenal Dan Negru au fost ingredientele unei seri de neuitat pregatite de FSC pentru cei 260 de participanti, un nou record de participare la cel mai important eveniment caritabil si de promovare a responsabilitatii sociale din Bacau, Gala Premiilor Comunitatii Bacauane.
Si din punct de vedere financiar evenimentul a fost un succes, pentru al doilea an consecutiv suma totala stransa depasind 40.000 de euro, bani care reprezinta un sprijin important pentru continuarea proiectelor sociale medicale si educationale oferite de FSC unui numar de peste 6000 de persoane din judetul Bacau

Total incasari din sponsorizari si donatii – aproximativ 43.750 euro, dintre care, 24.700 euro din pachetele de sponsorizare pre-eveniment, si 19.050 euro in cadrul evenimentului din donatiile individuale si sponsorizarile pe mapele cu pachete sociale (9450 euro), vanzarea biletelor de tombola (1.520 euro), si licitatia cu strigare (8110 euro).

Marii premianti ai serii, laureatii Premiilor Comunitatii Bacauane pentru actiunile in sprijinul comunitatii locale din anul 2015:
Companii: Sir Safety, pentru proiectul Sprijin pentru servicii comunitare;
Institutii si ONG-uri: Habitat for Humanity România, pentru proiectul Big Build 2015
Persoane fizice: Ramona Stanciu (Asociația Părinților Copiilor Autiști), pentru întreaga activitate de susținere a familiilor cu copii cu autism;
Premiul de Excelenta: Preot Gabriel Ichim-Radu, pentru întreaga activitate vizând reducerea marginalizării și integrarea socială a persoanelor surdo-mute;

La licitatia serii care a fost unul dintre cele mai incitante si gustate momente, desfasurata in mai multe reprize, au fost licitate:
1. O sticlă de vin de colecție Grasă de Cotnari, vinotecă, kit de somelier, din 1979 achizitionat de domnul Nick Vercruyssen de la ISSCO cu suma de 2000 de lei
2. Racheta Simonei Halep din victoria contra Andreei Petkovic la Fed Cup, purtând semnătura sportivei, însoțită de o minge jumbo și o șapcă, ambele cu autograf, oferite cu sprijinul DEDEMAN si achizitionata de un participant la eveniment care a dorit sa-si pastreze anonimatul cu suma de 12000 lei
3. Un program complex de training pentru afaceri Business Mastery oferit de Lorand Soares Szasz achizitionat de firma Fiald Imobiliare cu suma de 6500 lei
4. Un set de bijuterii hand-made, unicat, continand un colier, bratara si cercei realizat cu multă măiestrie de cei mai talentați voluntari de la Atelierul Activ Mozaic, sub îndrumarea președintelui FSC, doamna Gabriela Achihăi, achizitionat de DEDEMAN contra sumei de 7000 de lei
5. Un set de tablouri pictate de voluntarii FSC in cadrul AtelieruluiActiv Mozaic, achizitionat de doamna Irina Popa, brocker de asigurare partener Destine, cu suma de 9000 de lei

Momentele artistice ale serii au fost asigurate de soprana Gabriela Iștoc, copiii beneficiari ai FSC de la Clubul cu Lipici Bacau, voluntarii organizatiei si trupa Unknown Crew.

Le multumim tuturor, sponsori, donatori, voluntari, prietenii nostri atat de dragi care ne sunt alaturi si ne motiveaza sa fim tot mai buni in fiecare an!

1-10 of 54