News

Gesturi care schimba destine

postat 29 nov. 2017, 02:25 de Ionut Chirita

A inceput sezonul cadourilor! Si nu doar al celor care aduc fericire intr-o seara magica, ci mai ales al celor care transforma destine!
Primii pe lista Mosilor Craciun sunt Selgros Bacau si clientii magazinului, reuniti vinerea trecuta in cadrul intalnirii de final de an. Urmand traditia ultimelor sase editii ale evenimentului, toti banii stransi din vanzarea biletelor la tombola serii, mai precis 7900 lei, au fost donati catre beneficiarii FSC si proiectele dedicate acestora. Banii se vor transforma nu numai in cadouri frumoase de Craciun, ci vor fi folositi pentru a oferi copiilor un dar pentru intreaga viata: EDUCATIA!
Multumim echipei SELGROS Bacau!
Multumim Irina Stanciuc!

Două proiecte educaționale majore susținute de Kaufland România în județul Bacău.

postat 29 nov. 2017, 02:19 de Ionut Chirita

Un nou parteneriat a fost încheiat între Fundația de Sprijin Comunitar și Kaufland România prin care vor fi susținute două proiecte educaționale majore în județul Bacău. Este vorba de continuarea proiectului de burse sociale și asistență școlară pentru 30 de tineri liceeni provenind din mediul rural, cu posibilități financiare reduse și de dezvoltarea serviciilor educaționale adresate copiilor din Podu Turcului, prin renovarea și reabilitarea spațiilor care găzduiesc activitățile Clubului cu Lipici din această comună.

“Mulțumim Kaufland România pentru un parteneriat continuu de 10 ani, care ne-a ajutat să oferim servicii educative și soluții pentru depășirea obstacolelor care stau în calea accesului copiilor săraci la educație. Putem vorbi de două generații de tineri din mediul rural care au putut termina liceul grație sprijinului oferit de Kaufland România. Este unul dintre partenerii esențiali ai organizației noastre, care a înțeles nu doar însemnătatea majoră a investiției în educație, ci și cât de important este ca această investiție să fie constantă și pe termen lung!” (Gabriela Achihăi, președinte FSC).

„De zece ani susținem proiectele educaționale ale Fundației de Sprijin Comunitar Bacău, considerând că numai în acest fel prevenim abandonul școlar și suntem cu adevărat alături de elevii dornici să învețe dar care nu au suficiente resurse financiare. Educația reprezintă unul dintre pilonii cheie ai strategiei de CSR Kaufland România și o investiție în viitor.”, declară Anna - Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.  

Pentru 30 de tineri provenind din familii modeste și care nu ar avea altfel posibilitatea de a suporta cheltuielile de școlarizare, noul an școlar a început cu vești bune. Cei mai mulți dintre ei sunt foști beneficiari ai Cluburilor cu Lipici, centrele educative deschise de FSC în 8 comunități rurale din estul județului Bacău, care au reusit prin muncă și seriozitate să depășească diferențele educaționale față de copiii de la oraș și să intre la liceele din Bacău. Prin programul Adoptă un liceean, Kaufland le va oferi burse lunare în valoare de 250 de lei/lună pentru acoperirea unui procent semnificativ din cheltuielile cu cazarea și masa în Bacău. Pe langă sprijinul financiar, tinerii vor beneficia și de consiliere și asistență specializată din partea unui asistent social și a unui psiholog FSC, pentru o bună integrare socială și școlară și pentru depășirea dificultăților de orice natură, care le-ar putea afecta parcursul scolar. O parte dintre ei își continuă studiile începute în anii anteriori, alții vor păși, cu încrederea de a avea un susținător alături, în această nouă și foarte importantă etapă a vieții lor. Alături de ei, alți aproximativ 20 de tineri vor primi sprijin din partea altor sponsori și donatori locali, naționali și internaționali, printre care se numără și Agricola Bacău.

La Podul Turcului, Kaufland România va investi aproximativ 50.000 de euro în renovarea și reabilitarea spațiilor în care își desfățoară activitatea Clubul cu Lipici. Este vorba de amenajarea curții centrului educațional și a locului de joacă aferent - aflat într-o stare accentuată de degradare - renovarea exterioară și interioară a clădirii, precum și amenajarea unei anexe din curtea centrului, care va deveni sală de activități. Această investiție va contribui la creșterea calității și cantității activităților educative și recreative ce sunt oferite aici, ceea ce va duce la sporirea interesului copiilor față de școală și a accesului acestora la mișcare în aer liber.

Pentru aproximativ 80-90 de copii din comuna Podu Turcului, Clubul cu Lipici reprezintă singurul loc unde își trăiesc cu adevărat copilăria. La Clubul cu Lipici, deschis de FSC aici în urmă cu 10 ani, copiii își fac temele și desfășoară o serie de activități și programe tip after school, învățând lucruri noi și jucându-se în condiții decente.

200 de persoane în vârstă din regiunea județului Bacău vor beneficia de monitorizare și asistență permanentă asigurată cu ajutorul tehnologiei

postat 29 nov. 2017, 02:14 de Ionut Chirita

În cadrul proiectului Butonul care salvează vieți, prin care va fi lansat în regiunea județului Bacău un serviciu inovator, integrat, de teleasistență și telemonitorizare medicală permanentă, 200 de persoane în vârstă din orașele Buhuși și Bacău, precum și din zonele limitrofe, vor beneficia de servicii îmbunătățite de îngrijire și asistență medicală la domiciliu. Proiectul va fi derulat pe durata unui an prin parteneriatul dintre Fundația Vodafone România și Fundația de Sprijin Comunitar Bacău. Din bugetul total al proiectului, de aproape 130.000 de euro, Fundația Vodafone România asigură o finanțare de aproximativ 100.000 de euro, prin programul Connecting for Good.

 

Cei 200 de beneficiari, persoane în vârstă ce suferă de diverse afecțiuni care le limitează libertatea de mișcare sau le pun în pericol viața, vor primi un dispozitiv mobil prin care se pot comunica informații către un centru de comandă, fie direct, fie indirect, printr-un buton de panică. În centrul de comandă, funcțional 24 de ore, șapte zile pe săptămână, va fi permanent disponibil un operator specializat ca asistent medical calificat.

 Ne bucurăm să sprijinim acest proiect inovator, prin care persoanele în vârstă, afectate de un grad sporit de imobilitate din cauza unor afecțiuni cu risc major, sau a vârstei înaintate, vor beneficia de suport vital în monitorizarea și gestionarea problemelor de sănătate. Conceptul <<Butonul care salvează vieți>> introduce, ca noutate, componenta de teleasistență și telemonitorizare, care permite folosirea avantajelor oferite de tehnologia modernă pentru îmbunătățirea vieții oamenilor, iar în multe situații chiar pentru salvarea lor”, declară Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

Proiectul vine ca o dezvoltare firească a programelor noastre dedicate vârstnicilor, născută din nevoile tot mai complexe de îngrijire ale acestora. În activitatea de îngrijire și asistență medicală la domiciliu, ne-am confruntat cu nenumărate cazuri în care o comunicare mai bună și mai rapidă cu beneficiarul, în special în cazul persoanelor greu deplasabile sau imobilizate, ar fi dus la o intervenție mai promptă a echipelor de asistență și implicit la evitarea unor complicații sau a unor situații dramatice. Acest proiect pilot va îmbunătăți semnificativ comunicarea cu beneficiarii și eficiența intervenției echipelor noastre de asistență medicală la domiciliu,” declară Gabriela Achihăi, Președintele Fundației de Sprijin Comunitar.

Dispozitivul mobil constă într-o brățară de tip ceas, din silicon medical, rezistentă la apă, dotată cu un buton de panică. Comunicarea informațiilor va fi asigurată prin intermediul serviciilor de telefonie mobilă. Utilizatorii dispozitivului vor putea apela la suportul centrului de comandă fie prin telefon, fie apăsând butonul de panică, în caz de urgență. În cazul apelurilor telefonice, dispecerul va procesa informațiile primite și, în funcție de complexitate și gravitatea situației semnalate, va iniția un protocol medical special în care vor fi indicate acțiunile necesare (de exemplu, automedicație, deplasarea la domiciliul pacientului a unui asistent medical al Fundației de Sprijin Comunitar, solicitarea serviciului de ambulanță etc.). Serviciul de teleasistență și telemonitorizare va fi integrat cu un pachet complex de servicii socio-medicale adaptate nevoilor persoanelor în vârstă, constând în asistență medicală și îngrijire la domiciliu, care să contribuie în mod direct la o viață mai bună pentru beneficiarii vârstnici din proiect.

 Proiectul va dezvolta centrul de comandă în Buhuși, în incinta Centrului Rezidențial Satul Seniorilor Milly, astfel încât să permită gestionarea unei baze cu minimum 200 de beneficiari și implementarea unui program de gestionare a fișelor electronice medico-sociale. Centrul de comandă va fi dotat cu o centrală telefonică, un server și echipamente de comunicații mobile pentru operatorii care vor lucra în schimburi și pentru echipa de asistenți medicali care va interveni la domiciliul pacienților. 

Evenimentele dedicate Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice in cadrul FSC.

postat 29 nov. 2017, 02:09 de Ionut Chirita

Ziua de 1 octombrie, Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice va fi marcata in cadrul Fundatiei de Sprijin Comunitar conform traditiei de 20 de ani, cu o serie de activitati care ii vor avea in centrul atentiei pe seniorii asistati prin programele organizatiei. In toate centrele dedicate acestora vor fi organizate festivitati speciale care sa le reamintesca cat de importanti sunt pentru noi si cat de mult ii apreciem si pretuim.

Actiunile vor incepe inca de joi, 28 septembrie, cand beneficiarii si colaboratorii Centrului Dr. Stefan Ciobanu vor fi sarbatoriti la Restaurantul Pasaj cu o masa festiva si un program artistic si de divertisment adecvat varstei. De asigurarea bunei dispozitii se vor ocupa seniorii din cadrul Clubului de muzica, care pregatesc special pentru acest eveniment un mini-concert de muzica populara si slagare din vremea tineretii. Voluntarii FSC vor oferi seniorilor organizatiei cateva surprize distractive, constand in jocuri si concursuri care sa descreteasca fruntile si sa anime atmosfera. Activitatile dedicate Zilei Varstnicului in Bacau sunt sustinute  printr-o finantare nerambursabila de catre Consiliul Local Bacau, in baza LEGII nr. 350/2005.

Pe 29 septembrie va fi randul profesionistilor FSC sa impartaseasca din experienta de 20 de ani a organizatiei in oferirea de servicii dedicate varstnicilor. Acestia vor organiza doua work-shop-uri, in parteneriat cu Asociatia pentru Promovarea Invatamantului European avand ca teme Problemele in furnizarea de servicii sociale adresate varstnicilorsi Contractarea serviciilor sociale - cresterea parteneriatului public-privat”. Atelierele vor aborda subiecte referitoare la tipurile de servicii adresate persoanelor varstnice existente in Romania in general si in Bacau in special, identificarea problemelor in furnizarea de servicii sociale destinate persoanelor varstnice, dar si a solutiilor pentru acordarea de servicii de calitate, adaptate nevoilor acestei categorii. Atelierele sunt de interes pentru toti profesionistii in asistenta sociala, dar in special membrilor Colegiului National al Asistentilor Sociali care vor putea acumula cate doua credite profesionale/atelier.

Evenimentele festive se vor muta pe 1 octombrie la Caminul Cultural din Corbasca, unde peste 70 de persoane varstnice sunt invitate de echipa locala a FSC, in parteneriat cu Fundatia Mana in Mana si Primaria Comunei Corbasca la un spectacol de muzica si dans. Fanfara de la Bacioi si cativa seniori de la Centrul de zi Dr. Stefan Ciobanu vor fi responsabili cu spectacolul muzical si antrenul, iar organizatorii ii vor “rasfata” pe sarbatoriti cu gustari si surprize dulci. Tot pe 1 octombrie va fi organizata o petrecere campeneasca si la centrul rezidential Satul Seniorilor Milly din Buhusi. Cativa interpreti de folclor vor face ca muzica de sarbatoare si voia buna sa rasune pe “ulitele” Satului Seniorilor, iar pentru rezidentii centrului si invitatii acestora va fi pregatit un berbecut la protap si alte bunatati, ca la o adevarata sarbatoare traditionala.

Momentele festive vor continua si saptamana urmatoare mai precis pe 5 octombrie cand copiii de la Centrul Mozaic din Bacau, impreuna cu voluntarii organizatiei, vor face vizite la domiciile varstnicilor bolnavi ingrijiti de FSC pentru a le darui o floare, un zambet si cateva momente de bucurie care sa le aline singuratatea si suferinta. Activitatea face parte dintr-un proiect mai amplu, Generatii, centrul comunitatii co-finantat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, care aduce impreuna persoane apartinand mai multor generatii si creeaza cadrul in care varstnicii si copiii socializeaza, invata lucruri noi, se ajuta reciproc si primesc sprijin.

Programul Scolilor de Vara, 2017

postat 19 iul. 2017, 04:36 de Ionut Chirita

Au inceput Scolile de Vara din rural! Activitati educative si multa distractie de neuitat pentru aproape 1000 de copii care nu au alte posibilitati de a se distra in aceasta vacanta!.
Felicitari si multumiri voluntarilor care vor petrece urmatoarele saptamani muncind de dimineata pana seara pentru copiii din urmatoarele localitati:
Motoșeni (10 - 14 iulie)
Colonești (17 - 21 iulie)
Podu Turcului (17 - 21 iulie)
Godinești (24 - 29 iulie)
Dealu Morii (24 - 29 iulie)
Stănișești (31 iulie - 4 august)
Panu (31 iulie - 4 august)
Corbasca (7 - 12 august)
Bacău (7 - 12 august)

20 de ani de FSC, dedicați comunității băcăuane!

postat 5 iul. 2017, 01:25 de Ionut Chirita   [ actualizat la 5 iul. 2017, 01:26 ]

Luna iunie marchează un moment important în viața uneia dintre cele mai cunoscute și apreciate organizații neguvernamentale din Bacău. Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), împlinește 20 de ani de activitate și proiecte de impact, dedicate băcăuanilor pentru care soarta s-a dovedit a fi mai putin generoasă. Fie că vorbim de bătrânii bolnavi, sau cei singuri, de persoane cu dizabilități și specialiștii care îi asistă, de copiii din familii sărace, ce au nevoie de educație pentru a-și croi un drum decent în viață, de familii aflate în situații disperate, sau de tineri dezorientați, FSC a gândit și dezvoltat de-a lungul celor 20 de ani programe care să ofere soluții la problemele cu care se confruntă acești oameni.

Au fost grei, dar și frumoși acești ani, plini de provocări, dar și de satisfacții enorme. Au fost ani când totul a mers ca pe roate, dar și ani dificili în care cu greu vedeam soluții pentru a continua programele atât de necesare celor în nevoie, de care avem grijă zilnic. Dintre secretele longevității organizației noastre, două mi se par esențiale: munca asiduă a echipei si dorința autentică de a schimba în bine viața beneficiarilor noștri” (Gabriela Achihăi, președintele FSC de 20 de ani!)

Fundația de Sprijin Comunitar este o organizație neguvernamentală, cu statut de utilitate publică, apolitică și nonprofit, fără caracter religios. Bazele au fost puse încă din 1991 când organizația britanică de caritate Relief Fund for Romania (RFFR) a venit în Bacău pentru a ajuta direct familiile afectate de inundațiile de pe cursul râului Siret. Imediat după aceea au inițiat două proiecte inovative pe plan național: Asistență medicală mobilă (adresată comunităților rurale izolate și sărace din zonele Podu Turcului și Răcăciuni) și Terapia prin Joc (în beneficiul copiilor și adulților instituționalizați). In iunie 1997, ONG-ul proaspăt înființat – Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) a preluat managementul acestor proiecte și a început să construiască alte și alte proiecte, extinzîndu-și aria de activitate acolo unde nevoile sociale o cereau cel mai mult: zona cea mai săracă a județului Bacău, zona de est, la granița cu județul Vaslui, fără a renunța însă la programele dedicate locuitorilor municipiului Bacău.

Treptat și cu multă răbdare, am reusit să schimbăm fața comunităților rurale în care am activat și să marcăm în mod pozitiv viața locuitorilor acestora. Am introdus proiecte și servicii noi, inovatoare pentru Bacău, care au îmbunătățit în mod vizibil, în special viețile copiilor, bătrănilor și persoanelor marginalizate social.”

 Si iată ce am reușit să facem în acești 20 de ani, în Bacău, pentru băcăuani:

-    9 centre educaționale de zi, pentru copiii din comunități defavorizate, care au deservit 2000 de beneficiari;

-      12 echipe de îngrijire și asistență la domiciliu, în tot atâtea comunități, care au îngrijit peste 5500 de bătrâni și bolnavi în faze terminale;

-         Două centre de zi și un centru rezidențial pentru vârstnici, cu peste 2200 de beneficiari;

-        3500 de persoane din zone izolate au avut acces la medicamente, grație unui alt proiect unic la vremea lui, Farmacia Mobilă;

-        8000 de beneficiari ai serviciului de Transport în Interes Comunitar au putut ajunge la spital, la medicul de familie, sau la alte instituții pentru a-și rezolva problemele sociale;

-    Am pregătit și calificat peste 500 de specialiști în toată țara, în servicii sociale și terapie prin artă combinată;

-         Am creat unul dintre cele mai mari și active centre de voluntariat din țară, prin care au trecut peste 3000 de voluntari, ce au dedicat beneficiarilor noștri mai bine de 285.000 de ore de voluntariat;

-         Am adus în Bacău fonduri nerambursabile prin intermediul a 17 programe de finanțare externă (din UE, țări non-UE și SUA) și am investit în serviciile sociale dedicate băcăuanilor peste 13.500.000 de euro;

-          In 20 de ani, am oferit locuri de muncă unui număr de peste 800 de persoane;

-         Suntem membri de bază, sau chiar fondatori în cadrul celor mai importante federații organizaționale ale sectorului ONG din România;

In total, în 20 de ani, am ajutat peste 25.000 de oameni! Cifrele acestea poate nu spun multe, sau poate sunt prea seci! Insa în spatele lor se ascunde multă muncă, multe sacrificii, voluntariat, dar și prestații ale unor profesioniști de foarte bună calitate, plătiți, de multe ori, sub valoarea reală a muncii lor. Pentru că proiectele majore, serioase, în care îți asumi schimbări pe termen lung în viețile celor de care ai grijă, au nevoie de specialiști angajați (psihologi, asistenți sociali, asistenți medicali, lucrători sociali, educatori, kinetoterapeuți etc) care petrec zilnic 8-10 ore printre beneficiari, gândind și punând în practică cele mai bune soluții pentru problemele acestora. Iar voluntarii vin mereu să completeze munca echipelor FSC și sunt o resursă prețioasă, care ne ajută în activitățile zilnice. Impreună, angajați și voluntari, au pus umărul la costruirea rezultatelor din  acești 20 de ani și vreau să le mulțumesc deopotrivă, din suflet, pentru întrega lor muncă, pentru destinele pe care le-au schimbat.

Ar fi fost de dorit ca, după 20 de ani de activism în slujba comunității, FSC să spună “nu mai este nevoie de noi”! Ar fi însemnat că misiunea noastră a fost îndeplinită. Din păcate trăim într-o societate plină de provocări în care sărăcia este extinsă, copiii trăiesc cu lipsuri, sau fără părinți, bătrânii rămân singuri și bolnavi să își trăiască restul zilelor, iar serviciile care să fie la îndemâna oricui și oriunde sunt în continuare un vis îndepărtat. Continuăm să scriem povestea noastră plină de satisfacții, zâmbete, oameni vindecați, dar și dezamăgiri, dureri de cap și îngrijorări...cam asa cum e într-un ONG!

Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în cei 20 de ani și care au făcut ca povestea să fie una reală ....și, nu uitați, că numai: “Impreună putem face mai mult!”

 (Gabriela Achihăi, președinte FSC)

Targul ONG-urilor Bacauane

postat 9 mai 2017, 02:15 de Ionut Chirita   [ actualizat la 9 mai 2017, 02:20 ]

      
 
Duminică, 7 mai, au debutat activitățile prevăzute în proiectul „Bacău-Capitala Tineretului din România” 2017, proiect in care Centrul de Voluntariat al Fundatiei de Sprijin Comunitar este partener. Astfel, Fundatia de Sprijin Comunitar 
alaturi de Federatia Tinerilor din Bacau, a organizat Targul ONG-urilor băcăuane, în care mai multe Asociații si Organizatii și-au prezentat ofertele și activitățile pe care le desfășoară.
Incepand cu ora 13:00, pentru mai bine de trei ore, o parte din asociațiile participante au oferit băcăuanilor prezenți în Piața Tricolorului diferite momente artistice, momente care s-au bucurat de aprecierile trecătorilor. Vremea frumoasa, entuziasmul voluntarilor si al tinerilor participanti, au transformat centrul orasului intr-un loc de sarbatoare, unde a domnit voia buna, dansurile si muzica. 

        Momentul mult asteptat a fost cel al dezvaluirii identitatii vizuale „Bacău-Capitala Tineretului din România”. Este vorba despre o statuie, confecționată din piese auto recondiționate, care îl reprezintă pe George Bacovia însoțit de doi copii. Titlul lucrării poartă numele „Întors Acasă” și se vrea o replică a statuii poetului băcăuan din parcul Bacovia, de lângă Prefectură, care este numită „Plecat de Acasă”.
        Prima zi de manifestări s-a încheiat cu concerte, pe o scenă amplasată între hotelul Bistrița și parcul de lângă Prefectură evoluând trupele Feelings, GOLAN și CTC.

Seara de arta oferita de seniorii FSC

postat 2 mar. 2017, 01:21 de Ionut Chirita

Talentul si creativitatea nu au varsta! Daca stii sa-ti pastrezi sufletul tanar, poti descoperi la orice varsta talente nebanuite pana atunci. Calauziti de aceste principii seniorii FSC, membri ai clubului de pictura din cadrul Centrului de zi Dr. Stefan Ciobanu, au invitat bacauanii la un inedit vernisaj de pictura, ce va a cuprins cele mai reusite creatii ale lor din ultimii trei ani.

Vernisajul a avut loc marti 31 ianuarie 2017, incepand cu ora 17:00 si a fost gazduit de Cafe du Theatre. Evenimentul si-a propus sa arate ca talentul nu are varsta, iar persoanele varstnice sunt persoane active, creative si reprezinta o sursa inepuizabila de inspiratie si intelepciune. Deasemenea evenimentul a dorit sa comemoreze trecerea in nefiinta, la finele anului trecut a pictorului Toader Barbierul, creatorul si mentorul timp de mai multi ani al clubului de pictura al seniorilor FSC.

 

În deschiderea vernisajului, Gabriela Achihăi, președinte FSC, le-a mulțumit gazdelor și le-a urat

vârstnicilor ca 2017 „să fie cel mai frumos an al vieții voastre, să puteți veni în continuare la Centrul de zi, să faceți lucruri frumoase, să vă faceți prieteni și să vă bucurați alături de ei”, după care a prezentat-o pe Melania Boghiu, care tocmai făcea o demonstrație în direct, pictând în fața invitaților un trandafir.

 

Seara a cuprins si alte momente placate: un mini concert de pian sustinut de o tanara bacauanca extrem de talentata. Rebeca Cojan a impresionat si in trecut la diverse evenimente ale FSC, ultima aparitie in care s-a facut remarcata fiind chiar la Gala Premiilor Comunitatii Bacauane din 2016 cand a acompaniat-o excelent pe soprana Gabriela Istoc.

Alte surprize au fost pregatite si de clubul gospodinelor de la Centrul Dr. Stefan Ciobanu, care au dat o mana de ajutor colegilor de la clubul de pictura, pregatind dulciuri de casa si limonada proaspata cu ghimbir, ca tratatie pentru invitati, din partea casei!

 

Multumim Cafe du Theatre pentru gazduire si sprijin in organizarea evenimentului!

Punct final al proiectului: Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural

postat 6 ian. 2017, 07:04 de Ionut Chirita

Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Primăria Comunei Stănișești a derulat în perioada ianuarie – decembrie 2016 proiectul UN MODEL REPLICABIL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU MEDIUL RURAL, menit să ducă la dezvoltarea serviciilor sociale și educaționale pentru copiii și bătrânii din comuna Stănișești.Proiectul a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, și a avut un buget total de 110.800 CHF. Co-finanțarea din partea Elveției a însumat 74.800 CHF, iar co-finanțarea asigurată de cei doi parteneri a fost în valoare de 36.000 CHF.

 „Am reusit prin acest proiect să construim un model integrat de servicii care să se adreseze tuturor grupurilor dezavantajate dintr-o comunitate rurală, în cadrul a trei unități sociale: centrul de zi pentru copii și familii, serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârsnice și Centrul de Zi pentru persoane vârstnice. Credem că proiectul a adus multe schimbări pozitive în viața persoanelor vulnerabile social din Stănișești și că acest model poate fi replicat în orice comunitate rurală din România” a declarat Gabriela Achihăi, președinte FSC.

Cea mai importantă realizare a acestui proiect a constat în deschiderea unui Centrul de Zi pentru persoane vârstnice chiar în inima comunei, care oferă, într-un cadru primitor, servicii sociale și medicale pentru persoanele active de vârsta a III-a . Centrul se bazează mult pe conceptul „îmbătrânirii active” iar serviciile includ socializare, activități de terapie prin artă, cluburi diverse (pictură, muzică, lectură, dans), jocuri de societate (șah, table, bingo). De serviciile acestui centru beneficiază aproximativ 57 de bătrâni activi din comună.

Tot pentru seniorii comunei a fost continuat și dezvoltat serviciul de îngrijire la domiciliu. Furnizarea serviciilor s-a realizat individualizat pe baza unei evaluări făcută de o echipă multi-disciplinară și, în funcție de nevoile beneficiarilor, serviciile oferite au constat în îngrijire la domiciliu, asistență socială, monitorizare și re-evaluare periodică. De acest serviciu au beneficiat 118 bătrâni care suferă de diverse afecțiuni sau se află în imposibilitatea de a se îngriji singuri.

Pentru copiii și familiile cele mai sărace din satul Slobozia Nouă, Clubul cu Lipici a însemnat un loc unde cei mici s-au putut bucura cu adevărat de copilărie, iar părinții lor au găsit mereu o vorbă bună și îndrumare specializată. Centrul a fost deschis în urmă cu mai mulți ani ca urmare a nevoii copiilor de a avea un spatiu potrivit în care să-și petreacă timpul liber și să desfășoare activități extrașcolare care să ducă la îmbunătățirea performanțelor școlare.

Centrul este bine dotat: calculatoare, televizor și DVD, mobilier, jucării și rechizite, bibliotecă, în general tot ce le trebuie copiilor pentru a petrece câteva ore după școală, învățând lucruri noi. Familiile dezavantajate au beneficiat de servicii de informare și consiliere, sprijin social și reprezentare din partea specialistilor FSC, pentru a putea depăși situațiile dificile din viața lor.

Grație acestui proiect, în vecinătatea centrului a fost amenajat un teren de sport care permite copiilor să desfășoare activități în aer liber, să organizeze competiții și activități sportive, dar deservește și școala din sat (care nu are sală de sport) în vederea desfășurării orelor de educație fizică.

127 de copii au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de desfășurare a proiectului.

 Nici tinerii din comună nu au fost uitați! Pentru aceștia a fost înființat un Centru de Voluntariat care și-a propus dezvoltarea durabilă a comunităţii prin voluntariat şi educaţie non-formală. Voluntarii au fost pregătiți și coordonați de Centrul de Voluntariat al FSC, unul dintre cele mai bune centre de voluntariat din România, proaspăt premiat la Gala Națională a Voluntariatului.

Activităţile propuse tinerilor din comună au cuprins suport oferit persoanelor vulnerabile (bătrâni singuri şi suferinzi, copii cu părinţi plecaţi în străinătate, etc.), organizarea de cluburi şi activităţi distractive, dar și diverse activităţi administrative în cele două centre: curăţenie generală, ajutor în realizarea materialelor educative (planşe, machete etc.);

Proiectul a avut și o importantă componentă de dezvoltare comunitară. A fost elaborată o strategie a serviciilor sociale pentru comuna Stănișești cu bugetare inclusă și plan de acțiune pe 5 ani, care a fost asumată de autoritatea locală prin hotărârea Consiliului Local. In acest fel se asigură și sustenabilitatea proiectului deoarece Consiliul Local Stănișești își va asuma co-finanțarea unei părți din serviciile create.

A fost realizată și o cercetare a situației socio-economice a comunei Stănișești,  întocmită de profesioniști în domeniu, care va sta la baza conturării de noi proiecte prin care se urmărește angajarea grupurilor dezavantajate în structuri de economie socială. Această cercetare vine în sprijinul sustenabilității proiectului pornind de la premisa că nu putem vorbi de bunăstare socială fără crearea de locuri  de muncă.

Centrul de zi pentru vârstnici a găzduit și un schimb de experiență cu 40 de reprezentanți APL și ONG din regiunea de est a țării. Aceștia au putut  vedea la fata locului modelul de servicii sociale creat prin proiect și soluțiile oferite unor probleme general valabile în zonele rurale din România.

 „Rezultatele proiectului sunt îmbucurătoare și credem că acest model ar putea să fie preluat și în alte comunități. Fiecare comunitate rurală din România ar trebui sa aibă cel puțin un serviciu pentru persoanele vârstnice, un serviciu pentru copil și familie, servicii și accesibilitate pentru persoane cu dizabilități și să planifice aceste servicii adecvat nevoilor locuitorilor din aceste categorii.” Gabriela Achihăi, președinte FSC

Un schimb de experiență regional la Centrul de zi Stănișești

postat 26 sept. 2016, 02:28 de Ionut Chirita   [ actualizat la 26 sept. 2016, 02:29 ]

Joi 22 septembrie a fost organizat în cadrul Centrului de zi din comuna Stănișești, un schimb de experiență cu reprezentanți ai unor ONG-uri și APL-uri din sapte județe din zona de est a țării. Intâlnirea a fost organizată de specialiștii FSC care derulează în această comună un amplu program de servicii integrate sociale, medicale și educative, destinat categoriilor defavorizate. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta colegilor din sectorul ONG modelul de servicii oferit de FSC în comună și condițiile de implementare a unui astfel de program, în care cheia succesului o constituie parteneriatul ONG – autorități locale.

 

Au participat aproximativ 40 de persoane reprezentând ONG-uri care desfășoară programe similare în zone rurale din Moldova, dar și reprezentanți ai autorităților locale printre care primarii din comunele Țibănești jud Iași, Bodești jud. Neamț și viceprimarul orașului Slănic Moldova.

 

După prezentarea susținută de coordonatorul programului UN MODEL REPLICABIL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU MEDIUL RURAL, în care au fost punctate contextul socio-economic al comunei, obiectivele și principalele activități ale programului, a urmat o sesiune de discuții libere, destul de animate. Invitații au fost interesați de tipurile de servicii, în special cele adresate vârstnicior la domiciliul acestora, de structura și modul de organizare al echipelor de îngrijiri la domiciliu, dar și de modalitățile de parteneriat cu autoritățile locale și instrumentele legislative prin care acestea pot susține astfel de servicii.

 

Intâlnirea a continuat cu un tur al Centrului de zi și prezentarea sălilor dedicate activităților cu copii, voluntari, atelierul de activități lucrative, biblioteca și micul muzeu dotat cu exponate donate de locuitorii comunei.

 

Participanții au fost impresionați de  activitățile și rezultatele obținute de FSC în zona de est a județului dar și de problematica cu care se confruntă beneficiarii acestor servicii. “Am cunoscut azi activitatea Centrului Comunitar Stănişeşti din judeţul Bacău, un proiect care propune un model integrat de servicii sociale pentru grupurile dezavantajate din comunităţile rurale - centru de zi pentru copii, îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice şi centru de zi pentru persoane vârstnice. Am fost impresionati de acest model funcţional şi intergeneraţional, ce poate fi replicat în orice comunitate din mediul rural. (Daniela Ceredeev, profesor, director de programe Asociatia Pro Europa, Vatra Moldovitei, judetul Suceava)

1-10 of 60