News‎ > ‎

Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucuresti, doamna Tove Bruvik Westberg a vizitat programele Fundatiei de Sprijin Comunitar

postat 23 mai 2014, 05:04 de Ionut Chirita
Luni 7 aprilie, o delegatie a ambasadei Regatului Norvegiei in Romania, condusa de chiar doamna ambasador Tove Bruvik Westberg s-a aflat intr-o vizita de lucru in Bacau. Unul dintre principalele puncte de interes ale vizitei a fost cunoasterea activitatilor si programelor derulate de Fundatia de Sprijin Comunitar in zona de est a judetului Bacau, acolo unde FSC a implementat in perioada 2009-2011 un amplu proiect finantat din fonduri oferite de Ambasada Norvegiei.

Vizita programelor FSC a debutat cu o discutie preliminara in care presedintele FSC, doamna Gabriela Achihai a prezentat istoricul si principalele domenii de activitate ale organizatiei, realizarile de top si recunoasterea nationala si international de care se bucura ONG-ul bacauan.

Delegatia ambasadei s-a deplasat ulterior, impreuna cu presedintele FSC si supervizorul programului de ingrijiri la domiciliu, in doua dintre comunitatile care au beneficiat, in urma finantarilor norvegiene, de o dezvoltare majora a serviciilor sociale. Prima oprire a fost la Motoseni la Centrul Comunitar Fantanele, unde delegatia norvegiana s-a intalnit cu Primarul comunei, domnul Cornel Ghelase dar si cu copiii beneficiari ai Clubului cu Lipici si cu Echipa FSC locala de ingrijiri la domiciliu. Doamna ambasador s-a familiarizat cu activitatile Clubului cu Lipici, a stat de vorba cu copiii si a luat feed-back-uri de la autoritatile locale si ingrijitoarele FSC despre impactul programelor initiate prin finantare norvegiana incepand cu 2009 si dezvoltate ulterior de FSC in parteneriat cu autoritatile locale.

 Vizita a continuat in comuna Stanisesti unde a avut loc o intalnire la Primaria locala cu domnul primar Bogdan Popa si doua dintre ingijitoarele FSC din comuna. Doamna Westberg a fost interesata de beneficiile rezultate in urma vizitei de lucru in Norvegia la care primarul comunei a participat in urma cu cinci ani. Domnul Bogdan Popa a recunoscut ca, din punctual sau de vedere, acea vizita a fost esentiala pentru a intelege importanta dezvoltarii si sustinerii unor servicii sociale focalizate pe nevoile specifice ale diferitelor categorii defavorizate din comunitate, lucru care se continua si azi, in masura posibilitatilor bugetare. Delegatia s-a deplasat apoi la Clubul cu Lipici din Slobozia Noua, unde copiii din una dintre cele mai sarace comunitati din estul judetului au organizat o primire emotionanta care le-a scaldata ochii in lacrimi vizitatorilor. Inca de la intrare o fetita de 7 ani s-a apropiat de doamna ambasador si, cu vocea tremurand de emotie, i-a spus: Va iubesc! Oaspetii s-au familiarizat si aici cu principalele activitati si beneficii ale centrului educational si au cunoscut problemele cu care se confrunta oamenii din acest sat izolat al comunei Stanisesti. Pentru edificare, a fost vizitat unul dintre cazurile ingrijite la domiciliu, o batrana de 88 de ani, imobilizata la pat de peste trei luni, care beneficiaza periodic de servicii specifice din partea echipei FSC. In urma discutiei atat cu batrana cat si cu ingrijitoarea care se ocupa de ea, doamna ambasador a fost foarte impresionata iar la finalul vizitei a imbratisat-o pe ingrijitoare in semn de respect si admiratie pentru munca grea pe care aceasta o desfasoara.

Comments