News‎ > ‎

Concluziile unei cercetari referitoare la interesul femeilor pentru accesul pe piata muncii.

postat 5 iun. 2015, 00:59 de Ionut Chirita

Analiza principalelor conditionari de natura social-comunitara ale accesului femeilor pe piata muncii a constituit obiectul unei cercetari realizate in cadrul proiectului EVA- Evolutie Valoare Antreprenoriat pentru femei pe piata muncii.

Pornind de la aceste premise, analiza grupului tinta si-a propus sa gaseasca raspunsuri la intrebarile legate de interesul femeilor din mediul rural respectiv urban asupra formarii profesionale si a accesului pe piata muncii, precum si identificarea si descrierea profilului ocupational al femeii interesate de domeniul social.

Pentru indeplinerea obiectivelor, demersul de cercetare s-a bazat pe analiza recrutarii grupului tinta in cadrul proiectului EVA. A fost avuta in vedere in principal analiza formularului de grup tinta completat de participantele in cadrul proiectului. Astfel in perioada iunie 2014 – martie 2015 au fost recrutate un numar de 273 de participante in proiect, ce au urmat cursuri de calificare profesionala in domeniile „Ingrijitoare batrani la domiciliu”, „Baby-sitter” si „Lucrator social”.

In urma analizei profilului participantelor la proiect concluziile au fost urmatoarele:

1.             Se observa un interes crescut al femeilor din mediul rural pentru formarea profesionala si angajarea in domeniul social. Din analiza formularelor de grup tinta constatam ca din totalul de respondente, 259 de femei proveneau din mediul rural si numai 14 participante provin din mediul urban. Aceasta diferenta majora se datoreaza si faptului ca femeile din mediul urban prefera sa se califice in domeniul serviciilor (in special cosmetica, frizerie, manichiura), interesul fata de domeniul social fiind mult mai scazut.

2.             In privinta nivelului de pregatire, femeile cu un grad de scolarizare mai scazut au optat pentru cursul de Ingrijitoare batrani la domiciliu (acest lucru si datorita faptului ca majoritatea isi doreste sa practice aceasta meserie in afara tarii), iar cele cu un nivel de educatie peste medie au optat pentru cursul de Lucrator social.

3.             Profilul grupului tinta in functie de varsta ne arata ca persoanele ce fac parte din categoria 25-45 de ani prezinta un interes crescut pentru ocuparea unui loc pe piata muncii si a dezvoltarii profesionale, imediat dupa situandu-se profilul de varsta 15-24 de ani. Grupul de varsta inaintata 45-64, se situeaza pe ultimul loc, confirmand faptul ca acestea se preocupa cu precadere de activitatile casnice si agricultura.

Comments