News‎ > ‎

Intâlnire de lucru a echipei FSC cu ministrul Muncii din România, doamna Ana Costea

postat 13 iul. 2016, 02:47 de Ionut Chirita   [ actualizat la 13 iul. 2016, 02:50 ]
O delegație condusă de echipa de management a FSC, la care au mai participat și primarii a 6 comunități rurale din estul județului Bacău și din județul Vaslui, dar și specialiști din domeniul serviciilor sociale printre care și doamna Doina Crângașu (Senior Net), a avut o întalnire de lucru la București cu ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, în data de 28 martie. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta actualului Guvern un feed-back din "teren" referitor la politicile și programele sociale ale Ministerului Muncii, dar și câteva propuneri concrete de îmbunătățire a serviciilor sociale în mediul rural, care să conducă, în timp, la combaterea sărăciei din aceste zone.

Intâlnirea face parte din calendarul activităților proiectului „Consolidare, dezvoltare și promovare servicii integrate pentru persoane vârstnice vulnerabile” , derulat de FSC și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

S-au abordat probleme de maximă actualitate printre care resursele necesare dezvoltării de servicii sociale în zone rurale, integrarea pachetului minim de servicii pentru mediul rural (propunere venită din partea sectorului ONG) în programul integrat de combatere a sărăciei, inițiat de Minister, dar și mult dorita reformare a prestațiilor sociale. Acest ultim aspect a fost bine susținut și argumentat de reprezentanții autorităților locale, care au afirmat că actuala lege 416 (a venitului minim garantat) în forma ei actuală, incurajează ne-munca și reprezintă o piedică pentru micii fermieri care sunt în cautare de forță de muncă din mediul rural. Propunerea unanimă a delegației a fost de a se redefini condițiile de acordare a venitului minim garantat, iar o bună parte a fondurilor alocate prin acest instrument să fie orientate către finanțarea unor programe sociale și de formare/ocupare profesională, care să ducă la crearea de locuri de muncă sustenabile pentru locuitorii acestor zone.

Doamna ministru s-a arătat foarte deschisă și interesată față de propunerile și comentariile prezentate și dornică să continue consultările si să dezvolte parteneriatul cu sectorul ONG din România pentru construirea unor strategii și programe realiste și adecvate nevoilor sociale. Domnia sa a precizat că în acest moment, ministerul pe care îl conduce are o strategie de dezvoltare socială, agreată cu Uniunea Europeană și care vizează trei mari direcții: combaterea sărăciei, îmbătrânirea activă și creșterea gradului de ocupare a forței de muncă. Pentru punerea în practică a acestei strategii, doamna Costea a considerat esențial parteneriatul între autoritățile publice locale și ONG-urile care au expertiză și specialiști pentru implementarea serviciilor directe.

In ce privește susținerea financiară a acestor servicii, fondurile UE vor rămâne în continuare o sursă importantă, ceea ce va însemna un sprijin real în special pentru autoritățile din mediul rural care nu au la dispoziție bugetele necesare pentru implementarea lor.
Comments