News‎ > ‎

Serviciile Centrului de Informare a Strainilor Bacau sunt tot mai solicitate

postat 26 mar. 2014, 04:16 de Ionut Chirita

Conform  statisticilor  Inspectoratului General pentru Imigrari, in Bacau sunt peste 1000 de

persoane straine, non-europeni, care au permis de sedere in orasul nostru. Cei mai multi sunt tineri, elevi si studenti din Republica Moldova. Tot mai multi dintre acestia, vin la Centrul de Informare si Consiliere pentru persoane Straine (un centru coordonat de FSC in parteneriat cu OIM),  cu probleme legate de drepturile lor la asistenta medicala  sau cu probleme legate de bursele scolare pe care acestia le primesc.

O astfel de problema a fost ridicata de Cristina R. din Republica Moldova, eleva la Colegiul Henry Coanda.  Tanara nu detinea nici o informatie referitoare la dreptul de a beneficia de asistenta medicala pe teritoriul Romaniei, astfel incat atunci cand a avut nevoie de un control medical nu a stiut ce trebuia sa faca pentru a beneficia de acest drept. Cu sprijinul consilierilor FSC, Cristina a fost indrumata si sprijinita pentru a-si intocmi documentatia necesara. iar in acest moment beneficiaza pe deplin de serviciile unui medic de familie bacauan.

 Astfel de situatii se intampla adeseori din pricina unei informari gresite sau a lipsei acesteia. Nici persoanele resortisante si nici unii functionarii publici ori cadre medicale nu cunosc foarte bine legislatia cu privire la acesti imigranti, cand vine vorba de asistenta medicala ori dreptul la munca. Conform prevederilor legale, toti elevii si studentii cu sedere legala in Romania au dreptul la asistenta medicala gratuita ca si ceilalti elevi si studenti din Romania. Ca sa beneficiezi de aceste drepturi, fiecare elev/student trebuie sa obtina o adeverinta de asigurat de la CAS  cu care sa se inscrie la un medic de familie.

Lunar 15 -20 de persoane solicita si beneficiaza de consiliere, orientare si chiar sprijin material din partea CIS Bacau. Deasemenea centrul organizeaza sesiuni de informare pentru elevii si studentii straini ce frecventeaza institutiile de invatament locale.

Comments