Programe‎ > ‎

Centrul de informare a strainilor Bacau

Etapa III de implementare a programului de integrare a resortisanților țărilor terțe.

Programul national care isi propune integrarea socială, economică şi culturală a resortisanţilor unor ţări terţe în societatea românească prin asigurarea de informaţii, servicii specifice, oferirea de asistenţă, adaptate nevoilor acestora, a intrat, incepand cu 1 august, in etapa a treia de implementare. Proiectul va oferi servicii de informare şi consiliere pentru emigranti care să răspundă nevoilor lor de integrare, asistenta pentru accesarea serviciilor medicale si educationale în România, asigurarea de asistenţă şi consiliere în vederea ocuparii profesionale, inclusiv prin înscrierea acestora la cursuri vocaţionale. In functie de nevoi se va asigura si asistenţă materială, servicii medicale, precum şi a altor măsuri de integrare pentru categoriile vulnerabile.

Proiectul se va desfasura in: Bucureşti (inclusiv Ilfov), Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Tîrgu-Mureş şi Timişoara.

In urma desfasurarii celei de a treia etape, care va dura un an, 2.000 de emigranti din tari rsortisante vor fi informaţi şi consiliaţi, dintre care cel puţin 400 vor fi informați/asistați cu privire la accesul la sistemul educațional/ sistemului medical/ sistemul asigurărilor sociale/sistemul juridic. Aproximativ 100 de persoane vor beneficia in mod direct de asistenta medicala sau juridica.

Pe langa serviciile directe oferite emigrantilor vor fi derulate si activitati menite sa duca la imbunatatirea legislatiei privind integrarea acestora in Romania si actiuni de lobby privind dreptul acestora de a convietui cu drepturi egale in Romania. Astfel va fi constituit un grup de lucru pentru discutarea şi evaluarea legislaţiei aplicabile în domeniul integrării migranţilor în România care va realiza pana la finalul celei de a treia etape un document referitor la coerenţa legislaţiei naţionale în domeniul integrării. Va fi organizat un seminar de informare cu reprezentanţii Ministerului de Justitie si o Conferinţa Naţionala cu reprezentanții autorităților locale și ai comunităților de migranți. In fiecare locatie va fi organizat cate un eveniment public de promovare si lobby si vor fi folosite afise si pliante pentru popularizarea serviciilor oferite.

„In Bacau activitatile proiectului vor fi oferite tot de catre Fundatia de Sprijin Comunitar, in cadrul biroului situat in strada Livezilor, nr. 1. Programul de functionare al CIS Bacau este de luni pana vineri intre orele 8-16.” (Anca Dobarceanu-Nedelcu, consilier)


Începând cu luna august 2012, FSC implementează în parteneriat cu Organizaţia Internatională pentru Migraţie (OIM) - Biroul în România, proiectul cu titlul „COORDONAREA NAŢIONALĂ A ACŢIUNII DE INTEGRARE A RESORTISANŢILOR ŢĂRILOR TERŢE (RTT) ÎN ROMÂNIA” (IF/11.01-01.01). Proiectul beneficiaza de o finantare din partea Uniunii Europene prin Programul general “Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”, Programul Anual 2012 si se implementează în 15 locaţii din România: Bucureşti (inclusiv Ilfov), Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara.

In cadrul proiectului migranţii beneficiază de consiliere şi sprijin pentru:

- facilitarea accesului la servicii medicale şi la integrarea în sistemul de asigurări de sănătate;
- accesarea sistemului educaţional din România (înscrierea la şcoală, echivalarea şi recunoaşterea diplomelor etc);
- asistenţă materială/medicală/psihologică pentru persoane vulnerabile, cu nevoi speciale sau aflate în dificultate;
- cursuri de calificare profesională gratuite în vederea unei pregătiri mai bune pentru piaţa muncii;
- soluţionarea diverselor situaţii cu care se confruntă aceştia: găsirea unei locuinţe, înscrierea la facultăţi şi cursuri, înscrierea copiilor la şcoală sau la grădiniţă sau deschiderea/ închiderea unui cont bancar etc.

In cadrul proiectului a fost realizat site-ul „Romania e ACASA” cu informatii utile pentru migranti.

Pana in prezent, in activitatea de informare consiliere si asistenta, cele mai frecvente situatii pe care beneficiarii le mentioneaza sunt –ptr elevi si studenti sunt legate de conditiile si restrictiile vietii din internatele scolare si de costurile aferente; legate de lipsa de acces sau acces necorespunzator la servicii medicale si la necunoasterea drepturilor pe care le au si necunoasterea institutiilor la care trebuie sa apeleze.

Consilierii au incurajat implicarea unor voluntari din comunitatile de straini in activitati din comunitatea locala.

In ultima perioada, activitatea centrului s-a extins si in judetele Neamt si Vrancea, unde consilierii centrului ofera informare si sprijin efectiv solicitantilor.

In acest sens am organizat un eveniment regional de informare in Piatra Neamt, invitand instituiile relevante/ implicate in furnizarea de servicii catre grupul tinta al proiectului, in cadrul caruia a fost prezentat proiectul cu principalele activitati si obiective ale acestuia si au fost oferite materiale scrise, brosuri, pliante pentru fiecare instituitie prezenta.

Proiectul este derulat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), în colaborare cu organizaţia neguvernamentală Fundatia de Sprijin Comunitar şi beneficiază de finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI)– Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul Fondului European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe, Programul Anual 2012.

Pentru mai multe informaţii contactaţi OIM, persoană de contact: Simona Boancă, telefon: 0745 016 883 sau e-mail: sboanca@iom.int.

 Activitatea Centrului de informare Bacău este asigurată de consilier Gabriel Magurianu contact 0234/512334. Programul de functionare al CIS Bacau este de luni pana vineri intre orele 8-16.

     Pentru informatii suplimentare puteti vizita si portalul proiectului: www.romaniaeacasa.ro


CIS Bacau prezent la Targul Voluntarilor

 In cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului 12-16 Mai, CIS Bacau a participat la Targul ONG-urilor, organizat in data

de vineri, 16.05.2014, intre orele 12- 18, in Parcul Cancicov din Bacau

Scopul  evenimentului a fost de a populariza activitatea Centrului de Informare in randul elevilor de liceu si studentilor de la universitatile locale, publicului si reprezentantilor mass-media

 Datorita faptului ca Targul Voluntarilor, cu o traditie de peste 5 ani, se bucura de mare popularitate in randul tinerilor elevi si studenti, acestia au avut o prezenta numeroasa. La stand au  fost  si voluntari din randul restortisantilor consiliati.

In acest sens,  consilierii i-au asteptat pe vizitatori cu pliante si informatii, dar si cu un suc, o cafea si o prajitura!.

 Participarea la Targul ONG din cadrul SNV a constituit un bun prilej de popularizare a activitatii in randul tinerilor, dar si al altor organizatii/ institutii care pot avea  activitati in domeniul serviciilor pentru migrant.

 Pe parcursul targului, standul CIS a fost vizitat de numeroase persoane  prezente la eveniment (reprezentanti ai altor ong-uri, jurnalisti). Estimam vizita a peste 200 de persoane.

Comments