Programe‎ > ‎

Lucrator prin arte combinate

1. FORMAREA DE PROFESIONISTI IN DOMENIUL TEHNICILOR DE ARTE COMBINATE (cursuri)


Se considera absolut necesar ca personalul din institutiile speciale sa capete un minim de experienta in domeniul stimularii / dezvoltarii prin arte.

Training specializat pentru personalul care lucreaza direct cu persoanele cu dizabilitati, in institutii sau in comunitate, pentru parinti si alti membri ai familiilor acestor persoane.

Seminarii itinerante, cu durata de o saptamana, organizate la cererea mai multor organizatii sau institutii din aceeasi localitate, pentru transmiterea de cunostinte de baza in vederea repricarii programului.

Actiuni de lobby, la nivel local si national, pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati si recunoasterea statutului profesional al lucratorului prin arte combinate.

Echipa IMPART are o experienta de lunga durata, membrii echipei participand la numeroase cursuri sustinute de catre specialisti in domeniul Tehnicilor si Terapiei prin Arte Combinate (arta vizuala, muzica, drama, miscare, joc) din Marea Britanie ceea ce o face unica in tara si foarte apreciata in randul specialistilor din domeniu.

2. RETEAUA DE ARTE PENTRU COMUNITATE

Reteaua Nationala de Arte pentru Comunitate reuneste specialisti din domeniu, atat din tara cat si din strainatate, oferind un mijloc de concretizare a actiunilor  menite sa le sprijine interesele.

 Conferinta din 2003 a marcat evolutia rapida a acestui domeniu cand in unanimitate, cei prezenti, au hotarat crearea unei organism cu ajutorul careia sa-si urmeze interesele de extindere: Reteaua Nationala de Arte pentru Comunitate.

 In acest moment reteaua reuneste peste 2215 de membri.

 ACTIVITATILE RETELEI

 •  Publicare Revista IMPREUNA (4  numere din revista Impreuna anual)
 • E-Buletin  si Forum de discutii
 • Conferinta Anglo- Romana: “Modele de buna practica in institutiile rezidentiale private si de stat" organizata in 2012 in parterneriat cu FONPC si  Muzika Charitable Trust

Parteneri:

 • DGASPC, Bacau
 • Relief Fund for Romania-Sponsor principal
 • Action Space Mobile- din Marea Britanie
 • Music as Therapy, Marea Britanie
 • Muzika Charitable Trust, Marea Britanie
 • Dr. Sue Jennings- specialist in terapie prin drama, Marea Britanie

Finatatori:

 • Relief Fund For Romania(UK)
 • Consiliul Judetean Bacau


Pregatirea profesionala a echipei IMPART

Echipa este formata din 4 lucratori prin Arte Combinate. Ei au fost instruiti in mai multe domenii care sprijina obiectivele programului:
 • Domeniul Tehnicilor si Terapiilor prin Arte Combinate
 • Pedagogie/Formare formatori
 • Management.

Echipa IMPART a participat la numeroase cursuri si seminarii sustinute de catre specialisti din Marea Britanie in domeniul Tehnicilor si Terapiei prin Arte Combinate. Traditia scolii Engleze in domeniu a facut ca membrii IMPART sa asimileze tehnici deja omologate si extreme de folosite la nivel European.

Toate cursurile/ateliere de lucru alaturi de specialiStii terapeuti din Marea Britanie au avut loc in institutiile rezidentiale de copii Si adulti, implicand direct beneficiarii.Ele au componente atat practice cat si teoretice si dezvolta notiuni specifice domeniului.

Cursurile de Management si Formare formatori au fost tinute de catre specialisti romani, in principal de catre Opportunity Associates (Consultanta de Training si Management cu sprijin S.U.A) si FDSC (ONG puternic care promoveaza implicarea activa a cetatenilor in comunitate si ii incurajeaza sa se alature eforturilor organizatiilor nonprofit de a imbunatati a calitatea vietii si de a consolida democratia in Romania).

Desi componenta echipei s-a schimbat, in cei aproape 14 ani de activitate s-a mentinut atat nivelul de cunostinte acumulate cat si cel al profesionalizarii noilor membrii. La baza acestei continuitati profesionale stau, pe de o parte, strategia de Formarea continua cat si stocarea/realizarea de materiale didactice, bazate pe experienta completa de lucru.

Realizari deosebite ale echipei si programului:

 • La nivel national este primul program cu specific de Tehnici de Lucru prin Arte derulate direct in institutii si implicand direct beneficiarii
 • Schimbarea mentalitatii personalului si managerilor in ceea ce priveste implementarea Tehnicilor de Lucru prin Arte Combinate si acceptarea totala din partea acestora.
 • In institutii s-a creat un spatiu permanent de lucru in care beneficiarii sa fie implicati in aceste activitati -Programul nostru cu ajutorul sponsorului RFFR a dotat cu materiale specifice institutiile si cu masini de deplasare
 • Editarea a trei editii din primul manual de specialitate in domeniu din Romania "Ghid de Muzica, Arta, Miscare si Joc pentru adultii si copii cu nevoie speciale" si distribuirea lor gratuita.
 • Formarea/cursarea unei mase critice de practicieni in domeniul Tehnicilor de Lucru prin Arte Combinate care acum lucreaza in continuare in institutii, la nivel national.
 • Crearea si extinderea Retelei Nationale de Arte pentru Comunitate
 • Acreditarea cursului de Perfectionare a ocupatie de “Lucrator prin arte combinate”

Oferte de cursuri pentru specialist

Echipa Impart si-a construit profesionalismul de-a lungul a 15 ani de lucru cu toate categoriile de persoane cu nevoi speciale din centre. Membrii ei au invatat aplicat folosirea Tehnicilor de lucru prin Arte de la specialisti Britanici recunoscuti international (www.actionspacemobile.org www.muzika.org.uk, www.suejennings.com, www.musicastherapy.org).

Datorita traditiei scolii in domeniu, metodele asimilate sunt omologate si folosite la nivel European, in vederea stimularii si dezvoltarii persoanelor cu nevoi speciale.

In urma rezultatelor benefice, incepand cu anul 2000 au fost solicitati sa isi impartaseasca cunostintele. Pana acum au fost pregatite peste 1000 de persoane din diferite judete.

Echipa Impart este autoarea singurului Ghid de Tehnici de lucru prin Arte combinate din tara, editat cu consilierea specialistilor din domeniu din Marea Britanie.

 Tipuri de cursuri:

-curs de initiere (vezi oferta de curs)

-curs de perfectionare (vezi oferta de curs)


Comments