Programe‎ > ‎

Programe de sprijin pentru copii si familii aflate in dificultate


Raportul anual pentru educaţie al Comisiei Europene situează România pe locul trei în clasamentul abandonului şcolar în ţările membre ale UE.

 Unu din cinci elevi români părăsesc prematur sistemul educaţional, cea mai mare pondere a acestora fiind din mediul rural. Doar 25% dintre copiii din mediul rural sunt absolvenţi de liceu şi numai 1% dintre ei urmează o facultate. În ultimii ani se constată o deteriorare crescută a stării învăţământului românesc, sărăcia şi subfinanţarea sistemului fiind principalele cauze menţionate.

Acesta este motivul pentru care in ultimii ani FSC in parteneriat cu autoritatile locale a deschis 7 centre de zi  intitulate “Clubul cu Lipici”.

Activitatile acestor centre sunt foarte complexe plecand de la derularea de activitati educative structurate pe cluburi tematice, pana la sprijinirea copiilor cu rechizite si uniforme scolare si oferirea de burse pentru cei mai capabili tineri care reusesc sa acceada la un liceu.


Centrul Mozaic din Municipiul Bacau

In municipiul Bacau, in cartierul Tache exista o serie de probleme sociale care evidentiaza zona ca fiind una cu probleme deosebite:

 • Populatie rroma
 • Familii numeroase cu multiple probleme

 Centru de zi  pentru copii aflati in dificultate  ofera  urmatoarea gama de servicii:

 • Servicii sociale (sprijin material, consiliere sociala, educatie parentala)
 • Servicii educationale (sprijin pentru efectuarea temelor, cluburi tematice, grupuri de discutii etc)
 • Servicii psihologice (consiliere individuala si de grup)
 • Activitati recreative (excursii, vizite la muzee, teatre, organizare evenimente speciale
 • deserveste 50-75 de copii anual

 Sprijin pentru familii in situatie de risc social:

 • asistenta sociala (informare cu privire la drepturile sociale, reinsertia sociala, profesionala a persoanelor izolate, marginalizate, sprijin material si consiliere)
 • consiliere psihologica
 • consiliere juridica

 Clubul cu Lipici din Scoala Domnita Maria Bacau reprezinta primul contact cu elevii din  scoala, care sunt antrenati in cluburi instructiv educative de catre personal si voluntari.
120 de copii inscrisi in cluburiCluburile cu lipici

In sapte localitati rurale si municipiul Bacau, functioneaza centre de zi pentru copiii din familii dezavantajate. Acestea reprezinta singura posibilitate de petrecere a timpului liber pentru copiii din aceste zone si singurele locuri unde au acces la materiale educative si de joaca de calitate. Activitatile din cadrul centrelor sunt: 
 • cluburi tematice: muzica, dans, pictura, lucru manual, initiere in utilizarea calculatorului
 • sprijin la efectuarea temelor,
 • vizionari materiale video educative,
 • organizarea de activitati distractive si evenimente speciale.

Animatorii si educatorii desfasoara activitatile din centre intr-o maniera interactiva si atractiva, punind accent pe creativitate, comunicare, descoperirea si stimularea calitatilor individuale.

Principalele obiective ale centrelor sunt

 • Organizarea de activitati educativ-recreative;
 • Sporirea interesului cadrelor didactice pentru procesul educativ si ridicarea performantelor scolare ale copiilor;
 • Sa motiveze implicarea parintilor in reusitele si progresele copiilor beneficiari ai centrelor educationale;
 • Sa faciliteze interactiunile copiilor din mediul rural cu copii din oras (prin intermediul Scolilor de Vara).
Descrierea centrelor

1. Clubul cu lipici Godinesti

Centrul din comuna Vultureni a fost construit in parteneriat cu Primăria Vultureni, fiind functional de peste 5 ani in satul Godinesti. Centrul beneficiaza atat de un spatiu  adecvat activitatilor, si dotat cu toate utilitatile necesare, dar si de o curte spatioasa, in vecinatatea imediata a scolii, ceea ce faciliteaza participarea copiilor la cluburi in afara programului scolar. In cadrul centrului pe langa salile de activitati, se gaseste si biblioteca satului si sala de calculatoare.

Clubul este frecventat de
113 copii de la scoala si gradinita

2. Clubul cu lipici Podu Turcului

Este realizat intr-un spatiu pus la dispozitie de Consiliul Judetean, renovat cu sprijinul unor voluntari britanici, ultimele amenajari au fost realizate i in cadrul unui proiect finantat de OMV Petrom.
Cu o finantare din partea Petrom a fost amenajat un frumos loc de joaca in curtea din jurul centrului


3. Clubul cu lipici Slobozia Noua (com.Stanisesti)

Clubul cu lipici din Panu/ Slobozia Noua a  constituit una dintre cele mai utile initiative din intreaga comuna, fiind deschis intr-un sat in care singurele „insitutii” erau scoala si biserica. Centrul a fost inca de la infiintare foarte solicitat de catre micutii beneficiari, si a cunoscut transformari serioase in timp- din anul 2010, cu fonduri de la OMV Petrom "Clubul cu Lipici" din Slobozia Nouă, s-a mutat într-o clădire mult mai spatioasa, ulterior completata cu apa curenta si facilitati de dusuri si toalete moderne, pentru comfortul tututor elevilor din sat

Clubul este frecventat de 350 copii de la scoala si gradinita

4. Clubul cu lipici Fantanele

In anul 2010 a fost inaugurat un nou centru educational in comuna Motoseni, sat Fantanele, care functioneaza in cadrul Centrului Comunitar din localitate, impreuna cu alte servicii adresate populatiei din zona. Centrul Comunitar din comuna Motoseni, sat Fantanele are doua nivele plus mansarda gazduieste cele mai importante servicii sociale medicale si educationale din localitate.Pentru varstnicii comunitatii este pregatit un “Club al Inteleptilor” unde acestia isi pot petrece timpul impreuna deruland activitati de socializare si beneficiind de servicii de asistenta sociala si consiliere. Cei mai fericiti sunt insa cei mici care beneficiaza de o noua sala de gradinita dotata cu tot ce trebuie, inclusiv cu loc de joaca si instrumentar didactic nou, dar si un “Club cu Lipici” unde isi pot petrece dupa-amiezele si week-end-urile, jucandu- se in ludoteca, participand la diverse cluburi educative si la restul activitatilor sunt oferite de personalul centrului. Deasemenea pentru tinerii comunei este amenajata o sala unde acestia pot sa se intalneasca pentru a organiza evenimente specifice dar si sa beneficieze de indrumare si consiliere psihologica si scolara. Sala este dotata cu calculatoare conectate la internet pentru a oferi tinerilor din Motoseni acces sporit la informatie si educatie. Un alt spatiu important este destinat cabinetului medical care gazduieste activitatea medicului de familie. Ca si in cazul celorlalte spatii si acesta este complet dotat si pregatit pentru a-si primi beneficiari in cele mai bune conditii.


       5.  Centrul de Zi pentru Copii Dealu Morii

Primaria Dealu Morii, in parteneriat cu FSC a deschis un nou centru in aceasta comunitate, adresat copiilor proveniti din familii dezavantajate. Centrul este deschis intr-o cladire noua, dotata si utilata corespunzator, situata in vecinatatea primariei si scolii centrale.
      Desi nu si-a deschis portile de foarte mult timp, popularitatea centrului este crestere.datorita numeroaselor activitati atractive si creative pe care personalul le organizeaza pentru copii. Bineinteles, nu lipsesc temele si pregatirea scolara, pe care se pune mare accent.
Cel mai potrivit sfarsit de an pentru acest centru, a fost desigur, petrecerea de Craciun, cand toti participantii au primit cadouri frumos ambalate.
Clubul este frecventat de 75 de copii cu varste intre 5 si 14 aniProiecte speciale

In afara de activitatile obisnuite FSC a conceput o serie de campanii si evenimente care isi propun sa aduca la cunostinta publicului nevoile si problemele beneficiarilor si atraga o sustinere sporita din partea diversilor actori sociali pentru rezolvarea acestora. Este vorba de proiecte educative de proportii si de campanii de sustinere de catre publicul larg a acestei categorii dezavantajate.

1.Scoala de Vara

Un proiect cu multiple valente educative adresat in acelasi timp copiilor din zone rurale si Bacau, dar si liceenilor din orasul Bacau in calitate de voluntari. Proiectul consta in organizarea cate unei sesiuni de scoala de vara a cate o saptamina in fiecare din comunele selectate. Programul contine activitati educative pregatite si derulate de voluntari (activitati sportive, cluburi limba engleza, muzica), activitati distractive (jocuri, vizionari de filme etc.) si multe concursuri cu premii.
La sfirsitul fiecarei saptamani, fiecare club si-a prezentat propriile lucrari colective si plansele individuale care meritau sa fie premiate. Aceste creatii au fost ulterior inmanate scolilor si primariilor pentru a fi expuse. Pe linga aceasta, voluntarii fiecarui club au avut ocazia sa ii premieze pe copiii care s-au evidentiat in mod deosebit in activitatile intreprinse.Scoala de vara 2008 a avut loc in comunele: Vultureni, Podu Turcului, Stanisesti, Faraoani dar si in Bacau pentru elevii scolii "Domnita Maria".

2.Tabara de vara

Scopul proiectului este de a oferi copiilor o viata cat mai apropiata de aceea a unui copil obisnuit. Vrem ca in acest fel sa nu mai resimta atat de dureros saracia, problemele familiale si mai ales marginalizarea pe care le-o impune de multe ori societatea. Vrem sa fim pentru acesti o a doua familie care ii ocroteste si ii ajuta sa creasca!
Pe langa programele oferite zilnic in centre, este firesc ca acesti copii sa se bucure de vacante asa cum isi doresc. Pentru aceasta in fiecare an incercam sa le oferim sansa de a petrece o saptamana intr-o tabara la mare sau la munte. De cele mai multe ori, pentru copiii noi din centru aceste tabere sunt primele din viata lor. Ca pentru fiecare copil si pentru beneficiarii centrelor educationale ale FSC, aceste tabere sunt atractia principala a vacantei de vara. Plini de nerabdare unii dintre ei isi pregatesc lucrurile inca din timpul anului iar altii cer de ziua lor cadouri pe care sa le foloseasca la mare. De cele mai multe ori acoperirea costurilor acestor tabere presupune eforturi financiare consistente din partea organizatiei. De aceea in fiecare an facem apel la firme sau persoane binevoitoare sa ofere acestor copii sansa la o vacanta de neuitat.

Toti cei care doresc ne pot ajuta cu sume da bani pentru a sustine aceste cheltuieli. Costul unei tabere la mare pentru fiecare copil incluzand si acoperirea costurilor personalului insotitor este de aproximativ 150 de euro.

3.Fii si tu Mos Craciun

Fundatia de Sprijin Comunitar organizeaza in luna decembrie, campania "Fii si tu Mos Craciun" o campanie de colectare de fonduri destinate sprijinirii in preajma sarbatorilor de iarna a copiilor provenind din familii defavorizate din judet.

Copii proveniti din familiile vizate sunt incurajati sa trimita pe adresa FSC scrisori cu dorintele lor catre Mos Craciun, pe care incercam sa le indeplinim cu sprijinul sponsorilor si a publicul larg. Persoanele si firmele aflate in baza de date ale FSC sunt anuntate ca pot deveni Mos Craciun pentru un copil necajit iar doritorilor li se pun la dispozitie scrisorile copiilor. Astfel fiecare persoana implicata va avea posibilitatea sa pregateasca un cadou personalizat in conformitate cu dorinta copilului care a trimis scrisoarea.

Ulterior, in preajma sarbatorii Nasterii Domnului, este organizata o caravana care il ajuta pe Mosu' sa ajunga in casele acestor copii pentru a aduce cadourile si bucuria mult asteptate.

In anul 2009 au sosit pe adresa FSC peste 1200 de scrisori adresate mosului. Peste 500 de persoane fizice sau angajati ai unor firme partenere au dorit sa devina Mos Craciun pentru copiii din rural, in cadrul campaniei "Fii si tu Mos Craciun". Acestia au pregatit cadouri pentru 1000 de copii. Pe langa acestia alti 200 de copii au primit cadouri din partea FSC din banii stransi din diverse alte sponsorizari.

In total peste 1200 de copii au primit cadourile pe care si le-au dorit atat de mult.Parteneri:
 • Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau
 • Inspectoratul Scolar Judetean Bacau
 • Primariile comunelor: Stanisesti, Podu Turcului, Vultureni, Motoseni,Dealu Morii, Colonesti si Corbasca
 • Scoala "Domnita Maria" Bacau

Finatatori:

 • Relief Fund For Romania
Comments