Programe‎ > ‎

Servicii in zone rurale

Servicii sociale, medicale si educationale in zone rurale (zona Podu Turcului)

Servicii in zone rurale


Regiunea aflata la est de raul Siret este una din zonele cele mai defavorizate din Moldova. Peste 37.500 oameni locuiesc aici la limitele saraciei, avand acces redus la servicii sociale, medicale si educationale. FSC deruleaza in aceasta zona un program complex de suport medico-social, adresat populatiei vulnerabile, autoritatilor locale si comunitatii in ansamblul ei.

Obiectiv general:sprijinirea dezvoltarii comunitare prin: programe medicale, sociale si educationale adresate grupurilor defavorizate; -incurajarea parteneriatelor locale intre administratia publica, ONG-uri si sectorul privat.Dezvoltare comunitara in zonele rurale

 • Promovarea sanatatii in scoli

Campania de promovare a sanatatii in scolile din mediul rural a fost primita cu real interes de catre cadrele didactice locale. Temele abordate au oferit elevilor informatii noi, iar intalnirile cu acestia au fost interactive, copiii reusind sa isi clarifice unele nelamuriri. In functie de tema abordata, am beneficiat de sprijinul unor specialisti: medici pediatri, medici specialisti pe planificare familiala, politisti.

Training Cadre Didactice– Profesorii ne-au sprijinit foarte mult in campania de promovare a sanatatii, prezentandu-ne care sunt problemele cu care se confrunta elevii din respectivele comunitati si ajutandu-ne sa identificam temele care trebuie discutate cu prioritate.
Training copii– In functie de varsta copiilor, echipa proiectului a oferit informatii intr-un mod atractiv: jocuri, concursuri, chestionare, prezentari PowerPoint, pliante si discutii interactive. Toate cele 12 teme prezentate in pliantele realizate au fost discutate cu elevii. Scopul acestor intalniri a fost informarea copiilor cu privire la o viata sanatoasa, prevenirea imbolnavirilor sau a comportamentelor periculoase.

Training Parinti– In toate comunele in care ne-am desfasurat activitatea sunt inregistrate cazuri de copii crescuti de bunici sau de parinti cu probleme (alcoolism, violenta verbala si fizica), ori copii proveniti din familii cu o situatie materiala si sociala precare. In cadrul intalnirilor cu parintii sau reprezentantii legali ai copiilor s-au discutat intr-o atmosfera placuta despre modalitati de a stabili o comunicare eficienta si de a preveni problemele de comportament.


 • Masinile comunitatii

Serviciul de Transport in interes Comunitar in mediul rural a fost inaugurat in toamna lui 2009, prin darea in folosinta catre beneficiari a celor patru microbuze comunitare ce deservesc comunele Stanisesti, Vultureni, Tatarasti, Huruiesti, Motoseni, Glavanesti si Gaiceana. Acest serviciu este foarte apreciat in comunitatile mentionate deoarece faciliteaza transportul batranilor, copiilor,  gravidelor si persoanelor cu handicap la medicul de familie, la medici de specialitate, dar si la spitalele din Bacau sau Adjud.


 • Servicii sociale
- Sprijin pentru familiile dezavantajate – familiile sarace din comune beneficiaza de consiliere si ajutor din partea asistentului social FSC si a lucratorilor comunitari. De asemenea, sprijinim familiile sarace cu alimente, detergenti, materiale sanitare si elaboram un plan de reabilitare a familiei.
- Colturile mama si copil – FSC  a inaugurat pana la sfarsitul acestui an 10 zone “Mama si Copilul”

destinate locuitorilor din comunele acoperite de activitatile noaste. Aceste spatii reprezinta un loc destinat gravidelor si mamelor cu copiii mici, in care acestea vor beneficia de spatiul si dotarile necesare pentru a astepta in conditii decente si igienice intrarea la medicul de familie sau cel specialist, dar si de o locatie in care specialistii nostri  organizeaza intalniri cu mamele  pe diverse teme de interes.

De foarte mare apreciere se bucura sesiunile medicului pediatru, nu doar cele in care ofera consultatii, dar si cele in care discuta cu parintii, oferindu-le sfaturi si informatii privind sanatatea si prevenirea bolilor. 

- burse pentru elevi - pentru copiii care au potential si isi doresc sa nu se opreasca la clasa a VIII-a, iar familiile nu isi permit sa suporte cheltuielile unui astfel de demers si bursa pentru liceu nu este suficienta, incercam  sa acoperim aceasta nevoie prin acordarea unei burse care sa acopere cheltuielile.

Indicatorii anului 2011

Servicii Educationale
 • 1522 copii beneficiari ai campaniei de Craciun (peste 500 altii din alte comunitati)
 • 796 copii prezenti in centre educationale
 • 241 parinti au beneficiat de Scoala Parintilor
Servicii Echipa Mobila
 • 55 beneficiari de consultatii pediatrice
 • 11 sesiuni oferite de specialisti
 • 290 beneficiari ai sesiunilor pentru parinti
 • 147 beneficiari ai serviciului de Planificare Familiala
Promovarea Sanatatii
 • 5220 copii au participat la sesiuni
 • 237 profesori  au participat la sesiuni
 •  12 teme
 • 68 Scoli/ sate
Ajutor social
 • 55 familii au primit ajutor
 • 112 tineri din zone rurale au primit burse sociale pentru a merge la liceu.Poveste de succes

Viata celor mici gravitează mereu în jurul cuiva şi lumea lor e alta cu fiecare clipă. La început e mama, apoi întreaga familie iar în cele din urmă….grădiniţa. Grădiniţa ar trebui să fie pentru fiecare din noi o lume de poveste, un tărâm cu pitici, inorogi şi multe, multe jucării. Dar dacă lumea asta de poveste s-ar rezuma la o cămăruţă sărăcăcioasă, fostă anexă a vechiului CAP, încălzită cu o sobă de fier, unde doamna educatoare îngrămădeşte cifre şi planşe prăfuite şi câteva jucării stricate donate de părinţi? Dacă aţi auzi că singura soluţie de a încălzi mănutele reci ale copiilor veniţi la grădiniţă în miez de iarnă şi de la 2 km era apa căldă pusă la încălzit la prima oră de doamna educatoare? Aţi crede poate că o aşa poveste nu există, însă copiii din satul Fântânele şi toate satele limitrofe lui v-ar contrazice. Asta a fost povestea grădiniţei lor până acum 4 luni. Noul an scolar a început pentru cei mici într-o grădiniţă nouă, care a şters complet amintirile mai deunăzi povestite. 
Grădiniţa este înglobată în cadrul serviciilor sociale pe care Centrul Comunitar Fântânele le oferă zonei de la 1 iulie 2010. Copiii se pot bucura acum de o sală spaţioasă, mobilată corespunzător unde lumea poveştilor pare să capete din nou sens. În vecinătatea grădiniţei s-a deschis şi cel de-al patrulea “Club cu lipici” al FSC, unde copiii au la dispoziţie un generos spaţiu de joacă dotat cu materiale moderne şi unde pot continua activităţi educative şi distractive. 
Aşadar, deşi povestea a început trist, finalul ei este unul fericit pentru mulţi copii şi sperăm ca şi de acum înainte visele să se împlinească şi poveştile să devină realitate.

Proiecte speciale

In afara de activitatile obisnuite FSC a conceput o serie de campanii si evenimente care isi propun sa aduca la cunostinta publicului nevoile si problemele zonei si beneficiarilor si atraga o sustinere sporita din partea diversilor actori sociali pentru rezolvarea acestora. Este vorba de proiecte educative de proportii si de campanii de sustinere de catre publicul larg a diferitelor categorii dezavantajate.

1.Scoala de Vara in rural

In cadrul proiectului se organizeaza cite o sesiune de scoala de vara a cite o saptamina in fiecare din comunele selectate, programul educativ incluzand activitati sportive, cluburi limba engleza, muzica, activitati ecologice (plantare pomi, curatare riuri, grupuri de discutii, etc.), sesiuni de informare europeana, multe concursuri cu premii.

Scolile de vara sunt pentru copiii din comunele in care ne desfasuram activitatea evenimente mult asteptate, ce au starnit interesul multor copii si au oferit acestora alternative de nerefuzat pentru petrecerea timpului liber.

 Scoala de vara este o ocazie pentru toti copiii din grupul tinta sa se distreze inteligent, sa-si dezvolte si sa-si descopere noi aptitudini intr-un climat participativ si educativ, fara cadre didactice, “profesorii” lor fiind colegii lor mai mari din licee- voluntari FSC.

Obiectivul general al proiectului este crearea unei atitudini "pro-comunitate" precum si realizarea unei punti de comunicare intre liceeni din oras si copii din zone rurale in vederea cresterii accesului acestora la educatie, valori sanatoase, cunosterea reciproca, stabilirea de viitoare contacte si proiecte.

Promovarea valorilor satului romanesc si a principiilor sanatoase de viata catre tinerii din oras care vor locui cu totii cite o saptamana in satele in care se va desfasura proiectul;

Stimularea interesului copiilor din aceste zone la informatie, comunicare si dorinta de a ramine in scoala si de a accesa invatamintul superior;

Atragerea a cel putin 300 copii din zone rurale din fiecare comuna sa participe la scolile de vara Proiectul se bucura de multa apreciere atat in randul beneficiarilor directi - copii si voluntari, cat si in randul profesorilor si parintilor acestor copii.

"Scoala de Vara mi s-a parut o activitate foarte benefica pentru copiii din zona respectiva deoarece au avut ocazia sa-Si evidentieze talentul Si abilitatile lor Si cred ca proiectul ar trebui dezvoltat pentru a acoperi cat mai multe zone. Copii au avut ocazia sa invete multe lucruri utile de la noi dar au fost Si cazuri cand am invatat noi de la ei.", - Diana Robu, voluntara la Scoala de Vara din comuna Vultureni.

"Ne-am simtit cu totii ca intr-o alta lume, nu ca educatori Si elevi, dar ca adevarati prieteni" - Inga Grosu, voluntara la Scoala de Vara din Stanisesti.

2.Ajuta-l sa mearga la scoala

"Ajuta-l sa mearga la scoala"
este un proiect amplu de implicare sociala prin care se doreste atragerea sustinerii de catre publicul larg a accesului la scolarizare pentru copii din zonele rurale sarace, demarat de FSC din anul 2004.

 Fundaţia de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău cu ajutorul Kaufland România a derulat şi în acest an campaniile “Ajută-l să meargă la şcoală” şi “Adoptă un liceean” prin care se urmăreşte oferirea de suport material şi financiar pentru copiii defavorizati din aceasta zonă, suport care să le ofere posibilitatea de a urma şi finaliza cursurile şcolare.

Astfel, peste  500 de copiii au primit, odată cu începutul anului şcolar ghiozdane cu rechizite şi uniforme şcolare iar  peste 50 de liceeni vor primi burse lunare pe perioada anului şcolar 2010-2011 pentru acoperirea cheltuielilor cu masa şi cazarea în Bacău.

3.Fii si tu Mos Craciun 

FSC a derulat si in acest an campania Fii si Tu Mos Craciun, campanie de implicare publica prin care se urmareste aducerea bucuriei Craciunului si in casele copiilor defavorizati. In acest an am primit scrisori pentru Mos de la peste 1200 de copii din cele zece comune din estul judetului in care ne-am desfasuram activitatea, dar si din Bacau. Scrisorile au fost simple si frumoase iar in ele copiii au povestit despre viata lor, familiile si comunitatile in care traiesc. Toate aceste scrisori au fost oferite tuturor celor care au dorit sa pregateasca unul sau mai multe cadouri pentru cei mici. Sase sute de oameni cu suflet mare din intreaga tara au raspuns apelului FSC si au luat una sau mai multe scrisori pentru a le onora in calitate de Mos Craciun. Toti cei care au dorit sa devina Mos Craciun au pregatit cadouri frumoase cu jucarii, jocuri, carti, dulciuri si tot ceea ce-si poate dori un copil sa gaseasca sub brad. Acestea au fost distribuite ulterior catre cele zece comunitati  unde copiii nerabdatori le-au primit direct din mana lui Mos Craciun, in cadrul unor serbari special pregatite in acest sens, cu colinde si obiceiuri de Craciun specifice satelor lor. Copiii fost rasplatiti cu cadourile frumoase, care pentru multi dintre ei reprezinta singurele daruri pe care le-au primit de Craciun. De multe ori cadoul era la fel de mare ca si copilul caruia ii era adresat. Multumim tuturor celor care au oferit cadouri si au adus atat de multa bucurie celor mici, atat persoane fizice cat si grupuri de angajati de la diverse companii locale sau nationale.Sprijiniti acest program!

Daca doriti sa sprijiniti sau sa va implicati in acest program puteti sa aflati de aici cum o puteti face.

1. Orientand 2% din impozitul dumneavoastra pe salarii (detalii privind prevederea 2%)

Bani astfel orientati vor fi utilizati pentru:

 • acoperirea costurilor cu combustibilul pentru asistenta medicala mobila si farmacia mobila
 • oferirea de ajutoare si asitenta materiala cazurilor sociale din zona
 • investitii in scolile si gradinite unde se desfasoara activitati educative extrascolare sau unde FSC a initiat cluburi de week-end - sustinerea activitatilor din cadrul scolii de vara

 2. Prin sponsorizari cu diverse sume (detalii privind legea sponsorizarii)

 • cu 100 de lei pe luna poti face ca una dintre cele 30 de familii aflate in evidentele FSC ca traind in saracie extrema sa poata avea o viata mai buna
 • sprijina proiectul Scoala de Vara (link), proiect educational complex adresat copiilor din zona, pentru care vacanta de vara inseamna doar munca istovitoare la camp alaturi de parinti; costul fiecarei saptamani de proiect este de 1000 de euro
 • oferind500 de lei poti contribui la dotarea suplimentara a centrelor educationale din zona

3. Prin sponsorizari in produse si bunuri

Oferind diverse sponsorizari in bunuri puteti contribui la reducerea cheltuielilor programului sau puteti contribui la sprijinirea directa a familiilor si comunitatilor extrem de sarace. In cazul firmelor aceste sponsorizari se pot deduce la fel ca si sponsorizarile in bani (buton: vezi detalii privind legea sponsorizarii)

 • combustibil pentru masinile care transporta zilnic medicii de familie si specialisti sau pentru Farmacia mobila; necesarul lunar de combustibil pentru acest proiect este de aprox. 2000 de lei
 • imbracaminte si incaltaminte pentru aproximativ 300-400 de copii din zona aflati in evidentele noastre ca fiind cazuri sociale si fiind in risc de abandon scolar;
 • medicamente pentru farmacia mobila;
 • produse de curatenie pentru ajutorarea familiilor sarace cu multi copii si pentru intretinerea centrelor educationale;
 • alimente pentru familiile nevoiase;
 • rechizite pentru cei aproximativ 300-400 de copii din zona care in fiecare an se confrunta cu greutati in inceperea anului scolar, dar si pentru gradinitele si centrele educationale existente;
PARTENERI
 • Primariile si medicii de familie din 8 comune: Podu Turcului, Gaiceana, Dealu Morii, Stanisesti, Vultureni, Huruiesti, Tatarasti si com Racaciuni
 • Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului
 • SC Medica SA
 • Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica
FINANTATORI
 • Petrom
 • Consiliul Judetean Bacau
 • Matra (program al ambasadei Olandei in Romania)
 • Hope For the Future UK
 • Relief Fund For Romania

Comments