Programe‎ > ‎

Servicii pentru persoane varstnice


            Chiar și o viață plină de iubire, petrecută cu dăruire față de semeni și dând dovadă de hărnicie poate sfârși la bătrânețe în uitare. La cei 81 de ani, doamna Ileana își întâmpină cu demnitate, fără să se plângă, zilele ce i-au mai rămas de trăit. Pensia de agricultor, muncită din greu, abia îi poate asigura traiul zilnic. Sunt zile în care singura masă îi este o bucată de mămăligă și o cană cu apă. Locuiește într-o zonă izolată, la graniță de județ, fără să poată spera că va mai trăi să vadă satul așa cum era în tinerețe, cu oamenii lui în putere. Acum au mai rămas doar bătrânii, ce nu își pot fi unul altuia vreun ajutor. 
    Casa îi este modestă. În camerele mici și îngrămădite, fiecare obiect este pus cu multă chibzuință la locul lui, o curățenie de sărbătoare. Boala o ține mai mult în pat și reușește tot mai greu să aducă apă în casă și lemnele de foc încât să se poată îngriji și încălzi. O viață i-a plăcut să îi ocrotească pe ceilalți, iar acum, în singurătate, i-ar prinde bine ca cineva să aibă grijă și de ea...

Doamna Ileana are nevoie de ajutorul nostru mai mult ca oricând. 
Cu un gest din suflet, simplu și totuși extraordinar de valoros, putem să îi alinăm singurătatea! 

De peste 20 de ani, Fundația de Sprijin Comunitar oferă fiecărui bunic uitat un ajutor esențial pe care nu mai are de la cine să îl primească. Echipa de îngrijire a fundației oferă fiecăruia dintre ei alimentele necesare, sprijin la cumpărături sau la ridicarea rețetei, vizite și o vorbă bună pentru alungarea singurătății, un ajutor în gospodărie la căratul lemnelor,  a unei găleți cu apă, sau chiar  îngrijirea necesară pentru cei căzuți la pat.

Binele se dă mână de la mână. Suntem în preajma unui moment de Sărbătoare când putem, împreună, noi  și dumneavoastră, să le readucem bunicilor singuri, uitati,  zâmbetul pe chipurile brăzdate de timp si muncă! 

Ajutorul dumneavoastra este nepretuit in viata doamnei Ileana si a celor peste 600 de bunici uitati in sate si catune. Orice sumă alegeți să oferiți  va fi apreciată și folosită atent, la adevărata ei  valoare,  așa cum ați  face-o dumneavoastră!  

Sponsorizarea firmei pe care o reprezentați este deductibilă din impozitul înregistrat, în limita impusă de Codul fiscal în vigoare:

- 20% din impozitul pe profit; 
- nu mai mult de cinci la mie din cifra de afaceri.

Dumneavoastră hotărâți suma pe care doriți să o oferiți!

Vă mulțumim pentru generozitate!

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe informații

Telefon: 0728028082

Email: departamentpr@fsc.roServicii pentru varstnici


Batranetea este un lucru peste care oricat ne-am dori sa putem trece, nu este posibil, ea este un moment firesc, asemeni celorlalte dinaintea ei. Pentru varstnicii din satele, orasele si zonele rurale izolate, inaintarea in varsta aduce cu sine dificultati in gasirea unui ajutor pentru a primi ingrijirea necesara sanatatii, cat si pentru nevoile de baza sau socializarea la care inainte comunitatea satului si vecinii raspundeau. 


1. Ingrijire si asistenta medicala la domiciliu

FSC a dezvoltat un astfel de program dedicat varstnicilor  si a fost astfel  prima organizatie neguvernamentala din judetul Bacau care a atras finantari din fonduri guvernamentale (de la bugetul de stat si bugetul local) pentru acest gen de activitati. Modelul de servicii comunitare dezvoltat de FSC a fost prezentat la numeroase conferinte si congrese de specialitate, interne si internationale.

Experienta FSC in derularea acestui program a permis luarea in calcul a acestui model de catre Ministerul Muncii, in momentul initierii proiectului de lege pentru asistenta sociala a persoanelor varstnice (Legea 17/2000).

Programul a fost inceput de FSC in septembrie 1997 cu Servicii de ingrijire la domiciliu si dezvoltat in 2002 cu Centrul de zi "Dr. Stefan Ciobanu".

Zona tinta: municipiul Bacau;

Obiectiv general: asigurarea accesului persoanelor varstnice la servicii de ingrijiri medicale si sociale la domiciliu.

Beneficiari: in medie 300 persoane/ luna

Servicii oferite:

ASISTENTA SOCIALA

oferim servicii specializate in functie de nevoile specifice acestei categorii de beneficiari

        Evaluarea cazului la domiciliul persoanei varstnice si identificarea nevoilor de ordin social

        Informarea beneficiarului asupra drepturilor de care beneficiaza conform legislatiei in vigoare

        Sprijin in recuperarea/ eliberarea unor acte si inscrisuri oficiale

        Consiliere si advocacy

        Ajutoare directe constand in alimente, echipamente, materiale igienico-sanitare

 

INGRIJIRE LA DOMICILIU 

 Serviciile acordate beneficiarului varstnci, la domiciliul acestuia, sunt stabilite de catre echipa multidisciplinara de evaluare, dupa realizarea unei evaluari socio-medicale. Planul de ingrijire este intocmit impreuna cu beneficiarul sau familia/apartinatorul acestuia si poate cuprinde:

        asigurarea igienei personale

        pregatirea si administrarea hranei

        ingrijirea persoanelor incontinente

        cumparaturi

        ajutor menaj

        conversatie si contact social etc.

 

ASISTENTA MEDICALA SI INGRIJIRE PALEATIVA

Este realizata in sprijinul varstnicilor cu un personal calificat. Toate serviciile oferite sunt in conformitate cu prescriptiile medicului curant. Exemple de asistenta:

        ingrijirea plagilor si escarelor

        tratamente injectabile

        supravegherea functiilor vitale

        recoltarea probelor pentru analize

   educatie sanitara pentru pacient si familia/apartinatorii acestuia etc

        consiliere si suport pentru pacient si familia acestuia

 

Ce inseamna un an de proiect (indicatori)

               asistenta medicala: peste 400 beneficiari

        asistenta sociala: peste 250 beneficiari

        ingrijiri la domiciliu: peste 100 beneficiari

        ingrijiri paleative: peste 70 de beneficiari

        3840 ore de asistenta medicala acordata

        10000 ore de ingrijire la domiciliu


2. Centrul de zi pentru pentru persoane varstnice "Dr. Stefan Ciobanu"

Centrul de zi "Dr. Stefan Ciobanu" este casa din timpul zilei pentru varstnici, un loc unde isi pot petrece cateva ore cu demnitate si bucurie, alaturi de alte persoane de varsta a treia. La centru, bunicii devin activi si se simt utili, este o socializare fireasca, asemeni vremurilor de demult.

Pentru fiecare dintre ei, centrul ofera un loc unde beneficiaza gratuit de de asistenta medicala, reabilitare medicala si recuperarea necesara dupa caz si mai multe tipuri de terapie ocupationala.

 

SERVICIILE DE SOCIALIZARE SI TERAPIE OCUPATIONALA

Zilnic, aproximativ 30 de varstnici isi petrec, in mod placut si util timpul la centru:

        activitati atistice si culturale:pictura, desen, dans, cor, lectura presa, poezie, editarea ziarului Centrului de Zi, dezbateri si prelegeri pe diverse teme, intalniri cu oameni importanti din orasul nostru etc.;

        activitati mestesugaresti: goblen, cusut manual si la masina de cusut, brodat, impletituri artistice si aranjamente ornamentale din diferite materiale, traforaj etc.; activitati ludice: bingo, jocuri de carti, sah, tintar, table, remi etc.;

        activitati deosebite: Ziua Internationala a Varstnicului, Craciun, Paste, Ziua Eminescu, Ziua Nationala a Romaniei etc.

        Consiliere individuala si de gruppersoanelor care au probleme in familie, cu prietenii sau vecinii etc.

        Intalniri cu specialistidin diferite domenii care ofera beneficiarilor infor

matii de ultima ora din domenii de interes pentru aceasta categorie (medici, preoti, farmacisti, juristi)

SERVICIILE DE RECUPERARE MEDICALA

servicii de recuperare in sala special dotata pentru a putea sa-si recapete din nou anumite functii si abilitati pierdute din cauza unor boli sau invaliditati. Indicatori anuali:

        peste 250 beneficiari

        peste 15 evenimente deosebite realizate in cadrul centrului

SERVICIILE DE ASISTENTA SOCIALA

persoanele varstnice beneficiaza de sprijin, consiliere si ajutor social pentru rezolvarea anumitor probleme.                                                                            Proiecte speciale
O serie de campanii si de evenimente isi propun sa aduca la cunostinta publicului nevoile si problemele varstnicilor, vizand sa atraga o sustinere sporita din partea diversilor actori sociali pentru rezolvarea acestora.

1. Gradina Sperantei

In vecinatatea Centrului de zi pentru varstnici exista o mica curte ingradita unde in cepand cu anul 2006 beneficiarii centrul

ui s-au hotarat sa amenajeze o gradina de flori. O gradina in care sa poata sa se relaxeze in zilele calduroase sa se bucure de liniste si de frumusetea florilor plantate si ingrijite chiar de ei. In urma efortului lor, in locul vechii curti a rasarit in mai putin de jumatate de an un loc cu totul schimbat, un colt plin de culoare, apreciat atat de beneficiari ca

t si de cei care viziteaza centrul. Zecile de ghivece adapostite intr-un pavilion special conceput in acest sens arata cata tinerete exista in sufletele acestor oameni pe care semenii i-au uitat, i-au marginalizat. Zilnic pe timpul verii, in Gardina Sperantei se strang beneficiarii centrului si se bucura de frumusetea locului, isi povestesc amintirile sau joaca sah. Florile sunt ingrijite cu multa dragoste si periodic apar ghivece noi care bucura ochiul si umplu sufletul de speranta.2. Curatenie pentru bunici

Odata cu venirea primaverii, toti oamenii simt nevoia sa-si curete si sa-si impodobeasca propria locuinta. Din pacate, sunt unii dintre noi care nu mai pot sa faca o astfel de activitate. Impovarate de ani, persoanele varstnice nu mai dispun de suficienta energie pentru traditionala curatenie de Paste.

Voluntarii FSC, elevi de liceu, incearca in fiecare an sa aduca o raza de soare in casele persoanelor varstnice care sunt asistate la domiciliu de catre Fundatia de Sprijin Comunitar. Proiectul initiat de voluntari se desfasoara in perioada premergatoare Pastelui si are ca obiectiv igienizarea a unui numar de aproximativ 40 de locuinte. Tinerii entuziasti pun mana de la mana si cumpara cele necesare unei astfel de activitati: materiale de curatenie, maturi si carpe etc. Grupati in echipe de cate 10 si plini de entuziasm ei curata, spala, igienizeaza locuinta fiecarui batranel.

"Vrem sa aratam si alta fata a tinerilor din ziua de azi. Generatia noastra nu se caracterizeaza doar prin violenta si dorinta de a ne distra. Adolescentii de azi suntem si cei care ne implicam in rezolvarea problemelor sociale pentru ca suntem constienti ca impreuna ne cladim viitorul" , ne spune Anca, eleva in clasa a XII a. 

Si dumneavoastra le puteti intinde o mana de ajutor oferindu-le materialele si produsele necesare activitatilor de curatenie.

Puteti face acest lucru sub forma de sponsorizare catre organizatia noastra iar noi vom repartiza aceste produse in functie de nevoile campaniei.

La sfarsitul campaniei voluntarii nostrii va vor trimite un raport si multumiri pentru sprijinul acordat.

Relatii suplimentare puteti obtine la tel. 0234 585658 sau 0745.587.542 - persoana de contact Gabriel Magureanu (voluntariat@fsc.ro), coordonator voluntari.


Sprijiniti acest program!

Daca doriti sa sprijiniti sau sa va implicati in acest program puteti sa aflati de aici cum o puteti face.

1. Orientand 2% din impozitul dumneavoastra pe salarii (descarca de aici fisa 2%)

 • Bani astfel orientati vor fi utilizati pentru:
 • Achizitionarea de materiale igienico-sanitare pentru serviciile de ingrijire la domiciliu
 • oferirea de ajutoare si asitenta materiala cazurilor sociale grave
 • acoperirea cheltuielilor cu deplasarea ingrijitorilor si asistentelor la domiciliul beneficiarilor
 • Achizitionarea de materiale necesare activitatilor de socializare din centru: carti, consumabile pentru cluburi
 • oferirea de ajutoare si asitenta materiala cazurilor sociale grave
 • dotarea centrului cu mobilier si aparatura pentru sala de kinetoterapie

2. Prin sponsorizari cu diverse sume (detalii privind legea sponsorizarii)


3. Prin sponsorizari in produse si bunuri

Oferind diverse sponsorizari in bunuri puteti contribui la reducerea cheltuielilor programului sau puteti contribui la sprijinirea directa a beneficiarilor. In cazul firmelor aceste sponsorizari se pot deduce la fel ca si sponsorizarile in bani (detalii privind legea sponsorizarii)

 • detergent rufe pentru beneficiari si pentru intretinerea echipamentului ingrijitoarelor;
 • detergenti universali pentru curatenie la domiciliul beneficiarilor
 • detergenti vase
 • sapun, pasta de dinti, sampon, aparate de ras, deodorante etc. pentru asigurarea igienei personale a beneficiarilor
 • pachete individuale lunare pentru 70 de pacienti constand in: sapun, pasta de dinti, sampon, detergenti de vase (500 ml), detergenti curatenie (500 ml.)
 • substante dezinfectante pentru uz intern Si extern, materiale moi pentru ingrijire,(feSi, comprese, pense sterile cu unica folosinta), aparatura medicala de urgenta (tensiometre, autoanalizoare), materiale pentru incontinenta sau medicamente specifice;
 • obiecte de papetarie pentru desfasurarea activitatilor in cadrul cluburilor;
 • carti si reviste pentru biblioteca centrului;
 • bulbi de flori si echipament de gradinarit pentru Gradina Sperantei situata in vecinatatea Centrului, care reprezinta o pata de culoare si frumusete in zona si pe care beneficiarii o ingrijesc cu mult drag;
 • echipament profesional pentru sala de kinetoterapie.


Parteneri:

 • Serviciul Public de Astenta Sociala Bacau,
 • Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau,
 • Directia de Munca Solidaritate Sociala si Familie;
 • Consiliul Judetean Bacau;
 • Spitalul Judetean Bacau

Finatatori:

 • Consiliul Local Bacau
 • Fundatia Vodafone Romania
 • CEE Trust
 • Relief Fund For Romania
 • MMSSF (legea 34)
 • Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate
Comments