Programe‎ > ‎

Servicii pentru varstnici

Servicii integrate pentru varstnici

Servicii pentru varstnici

Populatia Terrei imbatraneste. Actualmente sunt circa 600 milioane de oameni in varsta, insa conform planului de la Madrid din 2002 se estimeaza ca in 2050 persoanele de varsta a III sa numere peste doua miliarde. Cei mai multi dintre varstnici traiesc in tari in curs de dezvoltare, cu putine resurse pentru a crea, mentine si finanta programe adecvate de suport pentru acestia. Problemele imbatranirii pupulatiei preocupa inaltii demnitari la nivel mondial deoarece persoanele varstnice prezinta un risc crescut de a dezvolta afectiuni cronice invalidante (Alzheimer, boli cardiovasculare, diabet), care pot agrava starea generala si ii pot aduce in stare de dependenta. De aceea crearea si dezvoltarea serviciilor adecvate nevoilor acestora reprezinta o prioritate.

1. Centrul de zi pentru pentru persoane varstnice "Dr. Stefan Ciobanu"

In cadrul Centrului de zi "Dr. Stefan Ciobanu" pentru persoane varstnice- oferim persoanelor de varsta a treia un loc unde acestia se pot intalni pentru a petrece timpul liber, beneficiaza de asistenta medicala, reabilitare medicala si recuperare, terapie ocupationala si socializare intr-un climat familial.


Servicii oferite:

ASISTENTA SOCIALA
persoanele varstnice beneficiaza de sprijin, consiliere si ajutor social pentru rezolvarea anumitor probleme.

SOCIALIZARE SI TERAPIE OCUPATIONALA
zilnic, circa 30 de persoane au posibilitatea sa isi petreaca, in mod placut Si util timpul: ber of people.

 • activitati atistice si culturale:pictura, desen, dans, cor, lectura presa, poezie, editarea ziarului Centrului de Zi, dezbateri si prelegeri pe diverse teme, intalniri cu oameni importanti din orasul nostru etc.;
 • activitati mestesugaresti: goblen, cusut manual si la masina de cusut, brodat, impletituri artistice si aranjamente ornamentale din diferite materiale, traforaj etc.; activitati ludice: bingo, jocuri de carti, sah, tintar, table, remi etc.;
 • activitati deosebite: Ziua Internationala a Varstnicului, Craciun, Paste, Ziua Eminescu, Ziua Nationala a Romaniei etc.
 • Consiliere individuala si de gruppersoanelor care au probleme in familie, cu prietenii sau vecinii etc.
 • Intalniri cu specialistidin diferite domenii care ofera beneficiarilor informatii de ultima ora din domenii de interes pentru aceasta categorie (medici, preoti, farmacisti, juristi)

RECUPERARE MEDICALA
servicii de recuperare in sala special dotata pentru a putea sa-si recapete din nou anumite functii si abilitati pierdute din cauza unor boli sau invaliditati. Indicatori:

 • peste 250 beneficiari
 • peste 15 evenimente deosebite realizate in cadrul centrului

2. Ingrijire si asistenta medicala la domiciliu

FSC a fost prima organizatie neguvernamentala din judetul Bacau care a atras finantari din fonduri guvernamentale (de la bugetul de stat si bugetul local) pentru acest gen de activitati. Modelul de servicii comunitare dezvoltat de FSC a fost prezentat la numeroase conferinte si congrese de specialitate, interne si internationale.

Experienta FSC in derularea acestui program a permis luarea in calcul a acestui model de catre Ministerul Muncii, in momentul initierii proiectului de lege pentru asistenta sociala a persoanelor varstnice (Legea 17/2000).

Programul a fost inceput de FSC in septembrie 1997 cu Servicii de ingrijire la domiciliu si dezvoltat in 2002 cu Centrul de zi "Dr. Stefan Ciobanu".

Zona tinta:municipiul Bacau;

Obiectiv general:asigurarea accesului persoanelor varstnice la servicii de ingrijiri medicale si sociale la domiciliu.

Beneficiari:in medie 300 persoane/ luna

Servicii oferite:

ASISTENTA SOCIALA
oferim servicii specializate in functie de nevoile specifice acestei categorii de beneficiari

 • Evaluarea cazului la domiciliul persoanei varstnice si identificarea nevoilor de ordin social
 • Informarea beneficiarului asupra drepturilor de care beneficiaza conform legislatiei in vigoare
 • Sprijin in recuperarea/ eliberarea unor acte si inscrisuri oficiale
 • Consiliere si advocacy
 • Ajutoare directe constand in alimente, echipamente, materiale igienico-sanitare

INGRIJIRE LA DOMICILIU
Serviciile acordate beneficiarului, la domiciliul acestuia, sunt stabilite de catre echipa multidisciplinara de evalare, dupa realizarea evaluarii socio-medicale. Planul de ingrijire este intocmit impreuna cu beneficiarul sau familia/apartinatorul acestuia.

 • asigurarea igienei personale
 • pregatirea si administrarea hranei
 • ingrijirea persoanelor incontinente
 • cumparaturi
 • ajutor menaj
 • conversatie si contact social etc.

ASISTENTA MEDICALA SI INGRIJIRE PALEATIVA
cu personal calificat care ofera servicii in conformitate cu prescriptiile medicului curant:

 • tratamente injectabile
 • ingrijirea plagilor si escarelor
 • supravegherea functiilor vitale
 • recoltarea probelor pentru analize
 • educatie sanitara pentru pacient si familia/apartinatorii acestuia etc
 • consiliere si suport pentru pacient si familia acestuia

Indicatori anuali:

 • asistenta sociala: peste 250 beneficiari
 • asistenta medicala: peste 400 beneficiari
 • ingrijiri la domiciliu: peste 100 beneficiari
 • ingrijiri paleative: peste 70 de beneficiari
 • 3840 ore de asistenta medicala acordata
 • 10000 ore de ingrijire la domiciliu

                                                                            Programul:
                                                            „Alaturi de bunicii uitati”


Fundatia Vodafone Romania va sustine in anul 2014 programul “Alaturi de bunicii uitati”, pentru sprijinirea persoanelor in varsta din Bacau. Prin acest program, varstnicii din municipiul Bacau, cu probleme de sanatate sau aflati in dificultate, vor beneficia de servicii de asistenta medicala si ingrijire la domiciliu, servicii speciale de recuperare si servicii de asistenta sociala. Proiectul se va desfasura pe parcursul unui an, iar Fundatia Vodafone Romania este principalul finantator, cu o investitie de 46.000 euro. Finantatorii din sectorul institutional sunt Consiliul Local Bacau, Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Muncii, valoarea totala a proiectului ajungand la 88.100 euro.

Programul „Alaturi de bunicii uitati” asigura continuitatea serviciilor medicale si dupa externalizarea pacientului din spital, oferind servicii complete si specializate care presupun preluarea pacientului externalizat, acordarea de servicii medicale, sociale si de ingrijire la domiciliu, apoi recuperarea si reintegrarea persoanei in cadrul Centrului de Zi sau in cadrul complexului rezidential Satul Seniorilor Milly din Buhusi.

Beneficiarii programului sunt persoane varstnice din municipiul Bacau aflate in una dintre urmatoarele situatii:
    - persoane suferind de diverse grade de imobilitate, datorita unor afectiuni medicale, sau persoane suferind de boli in faza terminal, necesitand ingrijire specializata si asistenta medicala la domiciliu – 600 de beneficiari pe parcursul intregului proiect;
        - persoane ramase singure si care au nevoie de suport social, consiliere si socializare, sau persoane care au nevoie de activitati de recuperare prin kinetoterapie in cadrul unui centru de zi – 200 de beneficiari pe parcursul intregului proiect;
    - rezidentii centrului rezidential Satul Seniorilor Milly, cu diverse nevoi de recuperare medicala si socializare – 35 de beneficiari;

Principalele activitati:

Serviciile de asistenta medicala desfasurate de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) sunt acreditate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, astfel incat toate activitatile sunt desfasurate in conformitate cu cele mai riguroase standarde in domeniu. Aceste servicii sunt asigurate de asistente medicale specializate si cu experienta in domeniu, avand ca scop urmarea si finalizarea cu succes a tratamentelor medicale recomandate de catre medicii curanti.

Ingrijirea la domiciliu este un alt serviciu oferit persoanelor in varsta de acest proiect, prin care asistenti medicali si ingrijitoare calificate efectueaza vizite regulate la domiciliul batranilor suferind de diverse afectiuni, pentru a-i sprijini la menajul locuintei, ingrijirea si igiena corporala, pregatirea si servirea mesei sau chiar la cumparaturile zilnice. In aceasta activitate, ingrijitoarele FSC se vor bucura de sprijin din partea voluntarilor Vodafone din Bacau si ai voluntarilor FSC.

De asemenea, prin acest proiect, batranii vor beneficia si de servicii speciale in cadrul Centrului de zi “Dr. Stefan Ciobanu”, deschis in anul 2002. Aici, varstnicii pot participa la activitati recreative, de socializare dar si de recuperare - gimnastica medicala, kinetoterapie. Un pachet similar de servicii va fi oferit si rezidentilor din Satul Seniorilor Milly situat in Buhusi, centru deschis de FSC in primavara anului trecut.

Proiectul are si o componenta educationala care isi propune  promovarea unei imagini a varstnicilor ca persoane active, dornice si capabile de o viata sociala normala, in ciuda dificultatilor materiale sau medicale pe care le intampina. Acest lucru va fi realizat prin organizarea unei trupe de teatru a seniorilor care va sustine un mini-turneu la centre si programe similare din regiune, in vederea promovarii creativitatii si atitudinii pro-sociale la varsta senioratului.

O alta componenta importanta a acestui proiect este promovarea voluntariatului in randul comunitatii si mai ales al adolescentilor si tinerilor din Bacau, pentru serviciile de asistenta sociala.

Partenerii programului:

Colaborarea dintre Fundatia Vodafone Romania si Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau a inceput inca din anul 2007, prin sustinerea a diverse proiecte de voluntariat si a serviciilor de ingrijire la domiciliu varstnici. Cea mai cunoscuta colaborare intre cele doua organizatii se leaga de desfasurarea anuala a Galei Voluntarului Bacauan, la care Fundatia Vodafone este partener traditional de 5 ani.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 16 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 768 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate si tinerilor cu dizabilitati intelectuale sau locomotorii. Pana in prezent, Fundatia Vodafone a investit 17 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.Proiecte speciale

In afara de activitatile obisnuite FSC a conceput o serie de campanii si evenimente care isi propun sa aduca la cunostinta publicului nevoile si problemele beneficiarilor si atraga o sustinere sporita din partea diversilor actori sociali pentru rezolvarea acestora.

1. Gradina Sperantei

In vecinatatea Centrului de zi pentru varstnici exista o mica curte ingradita unde in cepand cu anul 2006 beneficiarii centrului s-au hotarat sa amenajeze o gradina de flori. O gradina in care sa poata sa se relaxeze in zilele calduroase sa se bucure de liniste si de frumusetea florilor plantate si ingrijite chiar de ei. In urma efortului lor, in locul vechii curti a rasarit in mai putin de jumatate de an un loc cu totul schimbat, un colt plin de culoare, apreciat atat de beneficiari cat si de cei care viziteaza centrul. Zecile de ghivece adapostite intr-un pavilion special conceput in acest sens arata cata tinerete exista in sufletele acestor oameni pe care semenii i-au uitat, i-au marginalizat. Zilnic pe timpul verii, in Gardina Sperantei se strang beneficiarii centrului si se bucura de frumusetea locului, isi povestesc amintirile sau joaca sah. Florile sunt ingrijite cu multa dragoste si periodic apar ghivece noi care bucura ochiul si umplu sufletul de speranta.


2. Curatenie pentru bunici

Odata cu venirea primaverii, toti oamenii simt nevoia sa-si curete si sa-si impodobeasca propria locuinta. Din pacate, sunt unii dintre noi care nu mai pot sa faca o astfel de activitate. Impovarate de ani, persoanele varstnice nu mai dispun de suficienta energie pentru traditionala curatenie de Paste.

Voluntarii FSC, elevi de liceu, incearca in fiecare an sa aduca o raza de soare in casele persoanelor varstnice care sunt asistate la domiciliu de catre Fundatia de Sprijin Comunitar. Proiectul initiat de voluntari se desfasoara in perioada premergatoare Pastelui si are ca obiectiv igienizarea a unui numar de aproximativ 40 de locuinte. Tinerii entuziasti pun mana de la mana si cumpara cele necesare unei astfel de activitati: materiale de curatenie, maturi si carpe etc. Grupati in echipe de cate 10 si plini de entuziasm ei curata, spala, igienizeaza locuinta fiecarui batranel.

"Vrem sa aratam si alta fata a tinerilor din ziua de azi. Generatia noastra nu se caracterizeaza doar prin violenta si dorinta de a ne distra. Adolescentii de azi suntem si cei care ne implicam in rezolvarea problemelor sociale pentru ca suntem constienti ca impreuna ne cladim viitorul" ne spune Anca Moise, eleva in clasa a XII a.

Si dumneavoastra le puteti intinde o mana de ajutor oferindu-le materialele si produsele necesare activitatilor de curatenie.

Puteti face acest lucru sub forma de sponsorizare catre organizatia noastra iar noi vom repartiza aceste produse in functie de nevoile campaniei.

La sfarsitul campaniei voluntarii nostrii va vor aduce personal un raport si multumiri pentru sprijinul acordat.

Relatii suplimentare puteti obtine la tel. 585658 sau 0745.587.542 - persoana de contact Gabriel Magureanu (voluntariat@fsc.ro), coordonator voluntari.


Sprijiniti acest program!

Daca doriti sa sprijiniti sau sa va implicati in acest program puteti sa aflati de aici cum o puteti face.

1. Orientand 2% din impozitul dumneavoastra pe salarii (detalii privind prevederea 2%)

 • Bani astfel orientati vor fi utilizati pentru:
 • Achizitionarea de materiale igienico-sanitare pentru serviciile de ingrijire la domiciliu
 • oferirea de ajutoare si asitenta materiala cazurilor sociale grave
 • acoperirea cheltuielilor cu deplasarea ingrijitorilor si asistentelor la domiciliul beneficiarilor
 • Achizitionarea de materiale necesare activitatilor de socializare din centru: carti, consumabile pentru cluburi
 • oferirea de ajutoare si asitenta materiala cazurilor sociale grave
 • dotarea centrului cu mobilier si aparatura pentru sala de kinetoterapie

2. Prin sponsorizari cu diverse sume (detalii privind legea sponsorizarii)

 • Cu 50 de lei pe luna poti ajuta un batran sa aiba o viata decenta. In cadrul acestui program asistam lunar un numar mediu de 200 de varstnici a caror pensie nu le permite sa-si asigure un trai decent
 • Puteti usura suferinta unei persoane varstnice daca donezi 120 lei pe luna pentru materiale igienico-sanitare sau medicamente.
 • Cu 300 lei pentru imbracaminte, incaltaminte si lenjerie puteti ajuta o persoana varstnica sa se simta un om normal.
 • Cu 50 de lei pe luna poti ajuta un batran sa aiba o viata decenta. In cadrul acestui program asistam lunar un numar mediu de 200 de varstnici a caror pensie nu le permite sa-si asigure un trai decent
 • Cu 500 lei puteti contribui la dotarea centrului cu mobilier nou si aparatura pentru sala de kinetoterapie

3. Prin sponsorizari in produse si bunuri

Oferind diverse sponsorizari in bunuri puteti contribui la reducerea cheltuielilor programului sau puteti contribui la sprijinirea directa a beneficiarilor. In cazul firmelor aceste sponsorizari se pot deduce la fel ca si sponsorizarile in bani (detalii privind legea sponsorizarii)

 • detergent rufe pentru beneficiari si pentru intretinerea echipamentului ingrijitoarelor;
 • detergenti universali pentru curatenie la domiciliul beneficiarilor
 • detergenti vase
 • sapun, pasta de dinti, sampon, aparate de ras, deodorante etc. pentru asigurarea igienei personale a beneficiarilor
 • pachete individuale lunare pentru 70 de pacienti constand in: sapun, pasta de dinti, sampon, detergenti de vase (500 ml), detergenti curatenie (500 ml.)
 • substante dezinfectante pentru uz intern Si extern, materiale moi pentru ingrijire,(feSi, comprese, pense sterile cu unica folosinta), aparatura medicala de urgenta (tensiometre, autoanalizoare), materiale pentru incontinenta sau medicamente specifice;
 • obiecte de papetarie pentru desfasurarea activitatilor in cadrul cluburilor;
 • carti si reviste pentru biblioteca centrului;
 • bulbi de flori si echipament de gradinarit pentru Gradina Sperantei situata in vecinatatea Centrului, care reprezinta o pata de culoare si frumusete in zona si pe care beneficiarii o ingrijesc cu mult drag;
 • echipament profesional pentru sala de kinetoterapie.


Parteneri:

 • Serviciul Public de Astenta Sociala Bacau,
 • Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau,
 • Directia de Munca Solidaritate Sociala si Familie;
 • Consiliul Judetean Bacau;
 • Spitalul Judetean Bacau

Finatatori:

 • Consiliul Local Bacau
 • Fundatia Vodafone Romania
 • CEE Trust
 • Relief Fund For Romania
 • MMSSF (legea 34)
 • Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate
Comments