Proiect de cooperare Elvetiano-Roman
Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural

Proiectul raspunde la o problema actuala cronica: lipsa serviciilor sociale din mediul rural pentru grupurile dezavantajate. Ne-am propus sa conturam un model integrat  in furnizarea de servicii in parteneriat public privat in mediul rural care sa se adreseze tuturor grupurilor dezavantajate dintr-o comunitate rurala in cadrul a trei unitati sociale: centru de zi pentru copii si familii, ingrijire la domiciliu persoane varsnice si centrul de zi pentru persoane varstnice.

De asemenea, pentru ca nu se poate vorbi de incluziune sociala in absenta locurilor de munca, in cadrul acestui proiect dorim sa realizam o cercetare prin care sa identificam principalele oportunitati de initiere a unor structuri de economie sociala. 

Stanisesti - comuna etalon in sprijinirea grupurilor dezavantajate


Acest website nu reflectă în mod necesar poziția guvernului Elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul său este asumată de Fundatia de Sprijin Comunitar.

Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.


DOCUMENTE UTILE:NEWS


Punct final al proiectului

Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural

„Am reusit prin acest proiect să construim un model integrat de servicii care să se adreseze tuturor grupurilor dezavantajate dintr-o comunitate rurală, în cadrul a trei unități sociale: centrul de zi pentru copii și familii, serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârsnice și Centrul de Zi pentru persoane vârstnice. Credem că proiectul a adus multe schimbări pozitive în viața persoanelor vulnerabile social din Stănișești și că acest model poate fi replicat în orice comunitate rurală din România” a declarat Gabriela Achihăi, președinte FSC.

Cea mai importantă realizare a acestui proiect a constat în deschiderea unui Centrul de Zi pentru persoane vârstnice chiar în inima comunei, care oferă, într-un cadru primitor, servicii sociale și medicale pentru persoanele active de vârsta a III-a . Centrul se bazează mult pe conceptul „îmbătrânirii active” iar serviciile includ socializare, activități de terapie prin artă, cluburi diverse (pictură, muzică, lectură, dans), jocuri de societate (șah, table, bingo). De serviciile acestui centru beneficiază aproximativ 57 de bătrâni activi din comună.

Tot pentru seniorii comunei a fost continuat și dezvoltat serviciul de îngrijire la domiciliu. Furnizarea serviciilor s-a realizat individualizat pe baza unei evaluări făcută de o echipă multi-disciplinară și, în funcție de nevoile beneficiarilor, serviciile oferite au constat în îngrijire la domiciliu, asistență socială, monitorizare și re-evaluare periodică. De acest serviciu au beneficiat 118 bătrâni care suferă de diverse afecțiuni sau se află în imposibilitatea de a se îngriji singuri.

Pentru copiii și familiile cele mai sărace din satul Slobozia Nouă, Clubul cu Lipici a însemnat un loc unde cei mici s-au putut bucura cu adevărat de copilărie, iar părinții lor au găsit mereu o vorbă bună și îndrumare specializată. Centrul a fost deschis în urmă cu mai mulți ani ca urmare a nevoii copiilor de a avea un spatiu potrivit în care să-și petreacă timpul liber și să desfășoare activități extrașcolare care să ducă la îmbunătățirea performanțelor școlare.

Centrul este bine dotat: calculatoare, televizor și DVD, mobilier, jucării și rechizite, bibliotecă, în general tot ce le trebuie copiilor pentru a petrece câteva ore după școală, învățând lucruri noi. Familiile dezavantajate au beneficiat de servicii de informare și consiliere, sprijin social și reprezentare din partea specialistilor FSC, pentru a putea depăși situațiile dificile din viața lor.

Grație acestui proiect, în vecinătatea centrului a fost amenajat un teren de sport care permite copiilor să desfășoare activități în aer liber, să organizeze competiții și activități sportive, dar deservește și școala din sat (care nu are sală de sport) în vederea desfășurării orelor de educație fizică.

127 de copii au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de desfășurare a proiectului.

Nici tinerii din comună nu au fost uitați! Pentru aceștia a fost înființat un Centru de Voluntariat care și-a propus dezvoltarea durabilă a comunităţii prin voluntariat şi educaţie non-formală. Voluntarii au fost pregătiți și coordonați de Centrul de Voluntariat al FSC, unul dintre cele mai bune centre de voluntariat din România, proaspăt premiat la Gala Națională a Voluntariatului.

Activităţile propuse tinerilor din comună au cuprins suport oferit persoanelor vulnerabile (bătrâni singuri şi suferinzi, copii cu părinţi plecaţi în străinătate, etc.), organizarea de cluburi şi activităţi distractive, dar și diverse activităţi administrative în cele două centre: curăţenie generală, ajutor în realizarea materialelor educative (planşe, machete etc.);

Proiectul a avut și o importantă componentă de dezvoltare comunitară. A fost elaborată o strategie a serviciilor sociale pentru comuna Stănișești cu bugetare inclusă și plan de acțiune pe 5 ani, care a fost asumată de autoritatea locală prin hotărârea Consiliului Local. In acest fel se asigură și sustenabilitatea proiectului deoarece Consiliul Local Stănișești își va asuma co-finanțarea unei părți din serviciile create.

A fost realizată și o cercetare a situației socio-economice a comunei Stănișești,  întocmită de profesioniști în domeniu, care va sta la baza conturării de noi proiecte prin care se urmărește angajarea grupurilor dezavantajate în structuri de economie socială. Această cercetare vine în sprijinul sustenabilității proiectului pornind de la premisa că nu putem vorbi de bunăstare socială fără crearea de locuri  de muncă.

Centrul de zi pentru vârstnici a găzduit și un schimb de experiență cu 40 de reprezentanți APL și ONG din regiunea de est a țării. Aceștia au putut  vedea la fata locului modelul de servicii sociale creat prin proiect și soluțiile oferite unor probleme general valabile în zonele rurale din România.

 „Rezultatele proiectului sunt îmbucurătoare și credem că acest model ar putea să fie preluat și în alte comunități. Fiecare comunitate rurală din România ar trebui sa aibă cel puțin un serviciu pentru persoanele vârstnice, un serviciu pentru copil și familie, servicii și accesibilitate pentru persoane cu dizabilități și să planifice aceste servicii adecvat nevoilor locuitorilor din aceste categorii.” Gabriela Achihăi, președinte FSCSarbatoarea Recoltei la Clubul cu Lipici FSC din Slobozia Noua
In ziua de 17 Octombrie la Clubul cu Lipici deschis de FSC in satul Slobozia Noua, centrul vietii sociale al acestui sat, locuitorii s-au adunat cu mic cu mare pentru o frumoasa sarbatoare a recoltei. Aflata la cea de a saptea editie, aceasta sarbatoare tinde sa devina un fel de hram al satului.

Evenimentul si-a propus sa stranga in jurul centrului intreaga comunitate, pentru a se familiariza mai mult cu activitatile si serviciile oferite de centrul educativ si pentru a vedea cu ochii lor ce lucruri minunate invata si fac copii aici. Evenimentul s-a transformat insa intr-o veritabila sarbatoare a intregii comune, deoarece s-a bucurat de participarea unui numar mare de invitati din afara satului, locuitori din satele invecinate si oficialitati locale.

Sarbatoarea a fost deschisa de copii cu un program artistic de "sezon". Naturali si cu multa voie buna, cei mai mici membrii ai Clubului au adus in sufletul celor prezenti o raza de lumina. Toamna, intruchipata de o superba domnisoara, i-a rasplatit pe copii cu fructe de sezon culese din gradinile celor mai harnici localnici.

A urmat randul gospodinelor sa-si prezinte maestria in pregatirea bunatatilor de sezon, intr-un concurs al preparatelor de casa. Borcane de zacusca, compoturi de tot felul, placinte, prajituri si chiar paini de casa au fost prezentate juriului de cele mai harnice mamici. Putem spune ca juriul a avut una dintre cele mai placute sarcini, aceea de a degusta delicioasele mancaruri si a stabili care sunt cel mai bine pregatite si mai gustoase. Competita a fost atat de echilibrata incat juriului i-a fost imposibil sa faca diferenta, astfel incat toate participantele la concurs au fost felicitate si declarate castigatoare. Si, asa cum era firesc, dupa concurs toti cei de fata au fost invitati la masa, intreaga sarbatoare incheindu-se cu muzica si dans.


De ziua lor, varstnicii FSC au fost in centrul atentiei.
Ziua de 1 octombrie, Ziua Internationala a Varstnicilor a fost marcata in cadrul Fundatiei de Sprijin Comunitar cu o serie de activitati care i-au avut in centrul atentiei pe seniorii asistati prin programele organizatiei. In toate centrele de zi dedicate acestora au fost organizate festivitati speciale, iar pentru cei bolnavi sau imobilizati la domiciliu a fost organizata o campanie de donatii, prin care le-au fost oferite pachete alimentare.

Actiunile au inceput inca de vineri 30 septembrie cand pachetele cu alimente sosite pe adresa FSC de la companii locale sau persoane fizice au inceput sa fie distribuite in 7 comune din zona de est a judetului, unde FSC desfasoara servicii de ingrijire la domiciliu. Ingrijitoarele au oferit pachetele unui numar de 85 de varstnici aflati in situatii sociale sau medicale grave si pentru care aceste daruri chiar au adus foarte multa bucurie si i-au facut sa simta cu adevarat ca e zi de sarbatoare.

Sambata, 1 octombrie, la Centrul de Zi din comuna Stanisesti, care a fost deschis si functioneaza printr-o finantare din partea Programului de Cooperare Elvetiano-Roman,  a fost organizat un concurs de sah, prilej pentru mai multi varstnici de a se intalni, a socializa si a-si etala abilitatile in practicarea sportului mintii, atat de popular printre pensionari. Au participat la eveniment 30 de persoane, dintre care 20 de domni au concurat pentru cele trei premii constand in table de sah si jocuri rummy, in timp ce doamnele au fost servite cu bomboane si au socializat pana cand concursul si-a desemnat castigatorii. “Surpriza cea mare a fost ca, desi am invitat la eveniment doar beneficiarii centrului din Stanisesti, vestea s-a raspandit in intreaga zona si am avut vizitatori si din comunele limitrofe, Dealul Morii, Vultureni si Motoseni. Chiar castigatorul concursului de sah a fost un domn de 59 de ani din Rachitoasa!” a declarat Lenuta Anton, coordonatorul Centrului de zi din Stanisesti.Schimb de experiență regional la Centrul de zi Stănișești

Joi 22 septembrie a fost organizat în cadrul Centrului de zi din comuna Stănișești, un schimb de experiență cu reprezentanți ai unor ONG-uri și APL-uri din sapte județe din zona de est a țării. Intâlnirea a fost organizată de specialiștii FSC care derulează în această comună un amplu program de servicii integrate sociale, medicale și educative, destinat categoriilor defavorizate. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta colegilor din sectorul ONG modelul de servicii oferit de FSC în comună și condițiile de implementare a unui astfel de program, în care cheia succesului o constituie parteneriatul ONG – autorități locale.

Au participat aproximativ 40 de persoane reprezentând ONG-uri care desfășoară programe similare în zone rurale din Moldova, dar și reprezentanți ai autorităților locale printre care primarii din comunele Țibănești jud Iași, Bodești jud. Neamț și viceprimarul orașului Slănic Moldova.

După prezentarea susținută de coordonatorul programului UN MODEL REPLICABIL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU MEDIUL RURAL, în care au fost punctate contextul socio-economic al comunei, obiectivele și principalele activități ale programului, a urmat o sesiune de discuții libere, destul de animate. Invitații au fost interesați de tipurile de servicii, în special cele adresate vârstnicior la domiciliul acestora, de structura și modul de organizare al echipelor de îngrijiri la domiciliu, dar și de modalitățile de parteneriat cu autoritățile locale și instrumentele legislative prin care acestea pot susține astfel de servicii.

Intâlnirea a continuat cu un tur al Centrului de zi și prezentarea sălilor dedicate activităților cu copii, voluntari, atelierul de activități lucrative, biblioteca și micul muzeu dotat cu exponate donate de locuitorii comunei.

Participanții au fost impresionați de  activitățile și rezultatele obținute de FSC în zona de est a județului dar și de problematica cu care se confruntă beneficiarii acestor servicii. “Am cunoscut azi activitatea Centrului Comunitar Stănişeşti din judeţul Bacău, un proiect care propune un model integrat de servicii sociale pentru grupurile dezavantajate din comunităţile rurale - centru de zi pentru copii, îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice şi centru de zi pentru persoane vârstnice. Am fost impresionati de acest model funcţional şi intergeneraţional, ce poate fi replicat în orice comunitate din mediul rural. (Daniela Ceredeev, profesor, director de programe Asociatia Pro Europa, Vatra Moldovitei, judetul Suceava)A început școala cu vești bune și pentru beneficiarii FSC

 

Incă o vacanță de vară s-a încheiat și a lăsat în urmă, suntem convinși, o mulțime de experiențe și amintiri frumoase. Incărcați sufletește după ce au participat la Școlile de Vară și la alte momente frumoase întâmplate în Cuburile cu Lipici, copiii din zonele rurale au început cu bucurie și multe speranțe noul an școlar. “Vreau să învăț să scriu și să citesc foarte bine anul acesta ca să pot împrumuta cărți de la biblioteca centrului”, ne spune cu ochii sclipind de bucurie una dintre micile beneficiare ale Centrului de zi din Stănișești. Iar personalul FSC și voluntarii de la centru sunt pregătiți să o ajute pe micuță să deslușească nu doar tainele cititului, ci și cele ale calculatorului sau să descopere lumea fascinantă a muzicii, picturii, dansului, tradițiilor locale și multe alte bucurii care îi vor aștepta pe cei mici la centrul din inima comunei Stănișești. Dar cel mai important este că aici vor avea posibilitatea să-și facă temele imediat după terminarea orelor, în liniște și căldură, supravegheați de persoane calificate sau de voluntari și abia apoi să străbată drumul până acasă, uneori lung de câțiva kilometri.
Zi de sărbătoare la Centrul de zi Stănișești

 

Pe 15 august a fost zi de mare sărbătoare la Centrul de zi din comuna Stănișești. Reprezentanți ai Asociației Pensionarilor din Bacău au vizitat centrul și au susținut un program artistic în compania pensionarilor și copiilor din comună. Nu mai puțin de 30 de vârstnici din Bacău au petrecut o frumoasă zi de vară alături de 15 vârstnici și 15 copii beneficiari ai centrului, dar și de alți săteni veniți să-i întâmpine pe oaspeții comunei. Vizitatorii au sosit în jurul orei 11, pregătiți cu multă bună-dispoziție și cu un program de muzică populară și alte momente artistice, adecvate zilei de sărbătoare în care s-a desfățurat vizita.

După momentele artistice derulate în incinta centrului și după vizitarea acestuia, petrecerea s-a mutat afară, unde a fost încinsă o horă, participanții bucurându-se în continuare de melodiile populare și ușoare cântate de invitați.

In jurul prânzului membrii Asociației au mers în vizită la Mănăstirea Frasin din Slobozia Nouă unde măicuțele i-au primit ca la zi de mare hram, cu bucate alese, pregătite cu multă bucurie, special pentru oaspeți.

"Am fost plăcut impresionați de ce activități sunt făcute în centrul din Stănișești și de frumusețile locului unde este facută mănăstirea. Deși sunt din Bacău, nu am ajuns niciodată în această zonă și am pierdut mult, pentru că acum am cunoscut niște oameni deosebiți, buni la suflet și gospodari. Mi-aș dori să mai vin în aceste locuri și chiar să vizitez și alte centre ale FSC!”, a concluzionat doamna, Olga, una dintre membrele Asociației.

Și pentru beneficiarii Centrului întâlnirea cu vârstnicii din Bacău a fost un moment special. Unii dintre ei au lucrat în tinerețe în Bacău și au avut ocazia să depene amintiri, sau să afle noutăți din realitățile de azi ale orașului. Iar cei mai mulți și-au exprimat dorința de a întoarce, până la finele anului, vizita colegilor de generație din Bacău.

Evenimentul de la Centrul de zi din Stănișești face parte din activitățile proiectului Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural demarat în luna ianuarie a acestui an, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Bugetul total al proiectului este de 110.800

CHF. Grantul acordat este de 74.800 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant (FSC Bacău) și partener (Primăria Stănișești) este în valoare de 36.000 CHF. 

Proiectul se adresează unui număr de 100 de copii din familii aflate la risc, 50 familii cu probleme sociale grave, 80 de persoane vârstnice dependente, 50 persoane vârstnice în regim centru de zi și implică un număr de 30 de voluntari locali.
Training pe tema Comunicare si relatii interpersonale in furnizarea de servicii sociale

    Fundatia de Sprijin Comunitar va organiza Training pentru echipa de proiect pe tema Comunicare si relatii inter-personale in furnizarea de servicii sociale  , acreditat ANC, 42 de ore, in urmatoarea perioada: 26,27 iunie, 5,6,7,8 iulie 2016.
    Activitatea face parte din proiectul UN MODEL REPLICABIL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU MEDIUL RURAL, care vizeaza consolidarea capacitatii Fundatiei de Sprijin Comunitar  de a se implica ca membru activ in procesul de formulare a unei strategii locale in domeniul serviciilor sociale si de a furniza servicii sociale catre grupuri dezavantajate din mediul rural.

    Parlamentul European şi Consiliul Europei au adoptat la data de 18 decembrie 2006 Recomandarea cu privire la competenţele cheie pentru învăţarea de-a lungul întregii vieţi, recomandare care constituie cadrul de referinţă european în domeniu. Aceste competenţe cheie au fost recunoscute şi în România de către Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), care a aprobat ”Lista de competenţe cheie, comune mai multor ocupaţii”, printre care si „comunicarea in limba oficiala”. 
Vizita a colegilor de la Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

    In ziua de 23 iunie 2016 colegii de la Fundatia Serviciilor Sociale Bethany din Iasi au realizat o vizita de lucru la Centrul Comunitar din Stanisesti. Acolo au fost intampinati de beneficiarii centrului copii si batrani.
Colegii nostri au ramas impresionati ca in mediul rural actual persoanele varstnice din comunitate reusesc sa se mobilizeze atat de bine in educarea tinerii generatii in ceea ce priveste traditiile si arta populara din comuna. Tot in cadrul vizitei au avut o intalnire cu o parte din echipa de ingrijire la domiciliu si au fost interesati de particularitatile ingrijirii la domiciliu in mediul rural, problemele intampinate de persoanele varstnice si de ingrijitorii la domiciliu in teren si nu in ultimul rand de colaborarea cu autoritatile locale din comuna.
    Au ramas impresionati si doresc sa cunoasca mai mult activitatea FSC deoarece considera ca este "un model de buna practica si o organizatie puternica"

Inaugurarea Centrului Comunitar din Stanisesti.


    Lume multa, copii si batrani deopotriva, dar si invitati de seama din randul partenerilor FSC si ai Primariei Stanisesti, au participat astazi la deschiderea noului Centru Comunitar situat in centrul comunei la etajul Caminului Cultural. Centrul ofera un spatiu de activitati dedicat unui numar de peste 50 de varstnici activi si dornici de socializare si interactiune cu cei mai tineri membri ai comunitatii, pentru care este pus la dispozitie un Club cu Lipici dotat corespunzator cu jucarii, rechizite si materiale didactice nou-noute. Multe dintre activitatile de aici se vor desfasura cu ajutorul a 30 de voluntari, elevi de clasele a VII-a si a VIII-a ai scolii generale din comuna. Si pentru acestia exista un spatiu dedicat, dotat cu calculatoare si diverse materiale din care sa se inspire pentru a-si planifica si desfasura activitatile dedicate seniorilor sau colegilor lor mai mici. Centrul mai gazduieste un inedit muzeu al comunei, unde sunt expuse obiecte cu valoare istorica sau personala donate de membri comunitatii, intre care troneaza o impresionanta lada de zestre de peste 200 de ani. Tot aici isi afla sediul noua biblioteca a comunei care ofera in acest moment o colectie de peste 10.000 de carti de interes pentru toate varstele, dar si biroul echipei de ingrijire la domiciliu a FSC care deserveste aproximativ 100 de batrani bolnavi din intreaga comuna.
    Deschiderea centrului si activitatile din cadrul acestuia sunt finantate prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, in cadrul proiectului "Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural. 
Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau si Primaria Comunei Stanisesti lanseaza programul Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural 

Fundatia de Sprijin Comunitar in parteneriat cu Primaria Comunei Stanisesti a lansat un nou proiect menit sa duca la dezvoltarea serviciilor sociale si educationale pentru copiii si batranii din comuna Stanisesti. 
Proiectul Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural a demarat in luna ianuarie a acestui an si se va derula pana la finalul anului in curs si este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa și are un buget total de 110.800 CHF. Grantul acordat este de 74.800 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant și partener este în valoare de 36.000 CHF.  

Proiectul isi propune sa raspunda la o problema actuala cronica: lipsa serviciilor sociale din mediul rural pentru grupurile dezavantajate. Daca la nivel national mai exista initiative sporadice pe anumite categorii de servicii in special in vestul tarii unde se face simtita implicarea bisericii catolice (exemplu Caritas in serviciile de ingrijire la domiciliu), totusi, la ora actuala nu exista nici o comunitate rurala care sa implementeze servicii integrate pentru toate grupele dezavantantajate: copii, familii aflate in situatii de criza, varsnici.

Prin acest proiect cei doi parteneri doresc sa construiasca un model integrat in furnizarea de servicii in parteneriat public-privat care sa se adreseze tuturor grupurilor dezavantajate dintr-o comunitate rurala in cadrul a trei unitati sociale: centrul de zi pentru copii si familii, ingrijire la domiciliu persoane varsnice si, ca noutate a proiectului, centrul de zi pentru persoane varstnice. Primele doua tipuri de servicii vor fi o dezvoltare a serviciilor oferite in acest moment de FSC in aceasta comuna, urmand ca noul centru de zi pentru varstnici sa fie deschis intr-o cladire pusa la dispozitie de catre Primaria Stanisesti. Vor fi avute in vedere si familiile cu o situatie sociala grava care vor beneficia de sprijin si asistenta sociala pentru depasirea problemelor cu care se confrunta. Deasemenea, tot in premiera, va fi dezvoltat un program de voluntariat adresat tinerilor din comuna, dupa modelul Centrului de Voluntariat al FSC din Bacau.

„Ne propunem ca modelul creat sa continue si sa se dezvolte si dupa terminarea finantarii. In acest sens, vom lucra cu partenerul nostru la realizarea unei strategii de dezvoltare a serviciilor, care sa fie asumata prin Hotarare a Consiliului Local Stanisesti. Deasemenea, pentru ca nu se poate vorbi de incluziune sociala in absenta locurilor de munca, ne propunem prin proiect sa realizam o cercetare prin care sa identificam principalele oportunitati de initiere a unor structuri de economie sociala.” (Gabriela Achihai, presedinte FSC).
Proiectul se va adresa unui numar de 100 de copii din familii aflate la risc, 50 familii cu probleme sociale grave, 80 de persoane varsnice dependente, 50 persoane varstnice in regim centru de zi si va coopta un numar de 30 de voluntari.
Comments