Consolidare, dezvoltare si promovare servicii integrate pentru persoane varstnice vulnerabile;


proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Proiectul răspunde nevoii critice de a planifica, finanța și susține servicii dedicate persoanelor

vârstnice din România, în contextul în care fenomenul de îmbătrânire accelerată afectează și țara noastră, iar serviciile medico-sociale pentru acest grup vulnerabil sunt foarte slab dezvoltate și aproape lipsesc în zonele rurale. 

Proiectul va ajuta FSC să dezvolte și să consolideze serviciile integrate pe care deja le susține prin extinderea îngrijirii la domiciliu pentru 100 de vârstnici dintr-o comună nouă, dar și renovarea și extinderea centrului rezidențial „Satul Seniorilor Milly” (numărul locurilor va crește astfel la 44).

Vârstnicii din Centrul de zi „Dr. Ștefan Ciobanu” vor atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă printr-o piesă de teatru și prin publicația „Vocea Seniorilor”, modalități prin care vor promova îmbătrânirea activă. FSC va aduce în atenția factorilor decidenți nevoia urgentă de a planifica, bugeta și dezvolta serviciile pentru vârstnici. In acest sens va fi întocmit un studiu de specialitate și un plan județean de servicii. Vor fi organizate mai multe întâlniri strategice, un seminar regional și vizita unei delegații reprezentative la Ministerul Muncii.


Obiectivul general:

Proiectul isi propune sa consolideze si sa dezvolte un model de servicii integrate dedicate persoanelor varstnice vulnerabile, cu precadere pentru cei din zonele rurale si sa atraga atentia factorilor de decizie asupra fenomenului de imbatranire accelerata a populatiei si nevoia unei strategii locale, regionalesi nationale pentru crearea si dezvoltarea de servicii.

Beneficiari directi din grupul vulnerabil:

- 100 persoane vârstnice dependente de îngrijire la domiciliu (pe parcursul celor 14 luni de proiect) care vor primi servicii adaptate nevoilor lor
- 100 de persoane varstnice active in Centrul de zi „Dr.Stefan Ciobanu”
- 44 de persoane varstnice ingrijite in centrul rezidential „Satul Seniorilor Milly”

Selectia persoanelor varstnice beneficiare se va realiza in functie de gradul de dependenta socio-medicala , in conformitate cu criteriile din grila de evaluare din Legea 17/2000.

Alti beneficiari directi:

- 500 de persoane (profesionisti din domeniul serviciilor sociale din sectorul de stat, privat sau ONG) vor primi studiu- dintre care 50 persoane vor participa la seminar
- 200 de reprezentanti ai mediului de afaceri si minim 20 de reprezentanti ai mass media care vor participa la evenimentul caritabil organizat in cadrul proiectului
- 100 de angajati ai Fundației de Sprijin Comunitar care iși va dezvolta abilitatile de lucru in echipa ca urmare a participarii la activitatea de training.

Perioada de implementare: martie 2015 - aprilie 2016


Seniorii nostri vor dovedi că inspirația și creativitatea nu au vârstă!

Vocea seniorilor va fi o publicație realizată integral de beneficiari și care va reflecta aspecte din viața persoanei vârstnice. Această activitate a fost solicitată în nenumărate rînduri de beneficiarii Centrului de Zi, dar, în ultimii ani, s-a reusit numai realizarea unei simple fițuici care a fost fotocopiată și distribuită într-un cerc restrîns.Publicația va avea o secțiune dedicată creațiilor literare, va fi tipărită în 1000 de exemplare, va avea 10 pagini color și va fi distribuită gratuit către vârstnicii din Bacău, dar și autorităților decidente.

Citeste aici primul numar al ziarului Vocea Seniorilor, editia iunie 2015

Trupa de teatru a seniorilor va fi o portavoce pentru diseminarea ideilor, sentimentelor, opiniilor
unei generații prea mult ignorate. Beneficiarii vor fi încurajați să își creeze scenariul, costumele, rolurile în piesă. Ei vor fi organizați în echipe astfel încât fiecare să poată contribui la această activitate. Scenariul piesei va fi legat de nevoia de servicii a persoanei vârstnice și de lipsa acestora în România.

Piesa va fi apoi prezentată pe scena Teatrului Municipal (2 reprezentații) și în 2 locații diferite din țară.


   Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Pentru informaţii oficiale despre fondul ONG accesati www.fondong.fdsc.roO nouă casă și-a primit oaspeții în Satul Seniorilor Milly

O frumoasă zi de primavară, în Vinerea Mare, cu aproximativ 100 de oaspeti care au venit să asiste la inaugurarea unei noi case în cadrul Satului Seniorilor din Buhusi, proiect al Fundatiei de Sprijin Comunitar. Apartinători, parteneri, autorităti locale au răspuns invitatiei echipei FSC de a vizita complexul si a trăi o experientă spirituală unică, tipică satului traditional românesc, încondeind ouă, stând la taifas si îmbogătindu-se din experienta de viată a bunicilor care păstrează în suflet comori sufletesti adunate de-a lungul vietii. Deasemenea oaspetii au vizitat si s-au familiarizat cu noul spatiu care va oferi 15 noi locuri în cinci camere cu băi separate, bucătăria care va deservi întreg complexul, cabinet medical si un living generos pentru activitătile de socializare.

Panglica inaugurală a fost tăiata de coordonatorul complexului doamna Elena Năstac si doi prieteni apropiati ai Satului Seniorilor, doamna Elena Mitrea director al Asociatiei “Există o Sansă” si domnul Vasile Zaharia din partea Primăriei orasului Buhusi.

Toti cei prezenti au fost impresionati de facilitătile excelente ce sunt oferite de noua locuintă, care îndeplinesc cele mai exigente standarde de locuire si îngrijire, ceea ce reconfirmă pozitionarea Satului Seniorilor în topul asezămintelor de acest gen din întreg judetul sau chiar din judetele limitrofe.

Construcția de la Buhuși și inaugurarea ei au reprezentat punctul terminus al unui amplu proiect de dezvoltare a serviciilor FSC adresate persoanelor vârstnice din județul Bacău, „Consolidare, dezvoltare și promovare servicii integrate pentru persoane vârstnice vulnerabile”. Derulat pe parcursul a 14 luni, proiectul a răspuns nevoii de dezvoltare a serviciilor dedicate persoanelor vârstnice, în contextul în care fenomenul de îmbătrânire accelerată afectează și țara noastră, iar serviciile medico-sociale pentru acest grup vulnerabil sunt slab dezvoltate și aproape absente în zonele rurale.
Seminarul regional: Modele de servicii dedicate persoanelor vârstnice
Bacau, 8 aprilie 2016, Hotel Dumbrava

Peste 60 de specialisti din 6 judete au prezentat si dezbatut astazi, la Hotel Dumbrava, modele
de succes, provocari si solutii pentru dezvoltarea serviciilor specializate dedicate persoanelor varstnice. Idei interesante, oameni entuziasti si dedicati, dornici sa invete si sa aplice din experientele colegilor de bransa. Au fost prezentate atat reusite cat si probleme acute ale sectorului, oferte de servicii, posibilitati de finantare si de subcontractare. Concluzia a fost ca serviciile specializate pentru persoane vârstnice sunt tot mai necesare și ar trebui sa existe în orice comunitate din România, întrucît populația este în îmbătrânire accelerată iar lipsa acestor servicii dedicate va duce la o înrăutățire majoră a calității vieții acestei categorii. Astfel de servicii trebuie planificate strategic și susținute financiar, cu precădere în comunități rurale sărace unde condițiile pentru a derula astfel de proiecte sunt foarte limitate.

Intâlnire de lucru a echipei FSC cu ministrul Muncii din România, doamna Ana Costea

O delegatie condusa de echipa de management a FSC, din care au mai facut parte primarii a 6 comunitati rurale din estul judetului Bacau si din judetul Vaslui, dar si specialisti din domeniul serviciilor sociale printre care si doamna Doina Crangasu (Senior Net), a avut, luni, 28 martie, la Bucuresti, o intalnire de lucru cu actualul ministru al Muncii. Scopul intalnirii a fost de a prezenta actualului Guvern un feed-back din "teren" referitor la politicile si programele sociale ale Ministerului Muncii, dar si cateva propuneri concrete de imbunatatire a serviciilor sociale in mediul rural, care sa conduca, in timp, la combaterea saraciei in aceste zone. S-au abordat probleme de maxima actualitate printre care resursele necesare dezvoltarii de servicii sociale in zone rurale, integrarea pachetului minim de servicii pentru mediul rural (propunere venita din partea sectorului ONG) in programul integrat de combatere a saraciei, initiat de Minister, dar si mult dorita reformare a prestatiilor sociale. Acest ultim aspect a fost bine sustinut si argumentat de reprezentantii autoritatilor locale, care au afirmat ca actuala lege 416 (venitul minim garantat) in forma ei actuala, incurajeaza ne-munca si reprezinta o piedica pentru micii fermieri care sunt in cautare de forta de munca din mediul rural. Propunerea unanima a delegatiei a fost de a se redefini conditiile de acordare a venitului minim garantat, iar o buna parte a fondurilor alocate prin acest instrument sa fie orientate catre finantarea unor programe sociale si de formare/ocupare profesionala, care sa duca la crearea de locuri de munca sustenabile pentru locuitoriii acestor zone. Doamna ministru s-a aratat foarte deschisa fata de propunerile si comentariile prezentate si dornica sa dezvolte consultarile si parteneriatul cu sectorul ONG din Romania pentru construirea unor strategii si programe realiste si adecvate nevoilor sociale.


Martie 2016

Parteneriatul public-privat reprezintă un aspect fundamental în vederea asigurării sustenabilității pe termen lung a serviciilor sociale. Fundația de Sprijin Comunitar a reusit în cei aproape 20 de ani de activitate să dezvolte modele de succes în privința colaborării cu autoritățile locale. 

In contextul inițiativei Guvernului României de a implementa Pachetul Integrat de Combatere a Sărăciei și al întâlnirii avute în data de 17 februarie cu reprezentanți ai sectorului ONG din România, întâlnire la care FSC a participat activ, a fost organizată în data de 1 martie la Satul Seniorilor Milly, o întâlnire strategică cu reprezentanți ai mai multor primării locale din judetul Bacău.

In cadrul întâlnirii, care a durat aproximativ 3 ore, au fost abordate următoarele subiecte:

-         Prezentarea rezultatelor obținute până în acest moment în cadrul proiectului „Consolidare, dezvoltare și promovare servicii integrate pentru persoane vârstnice vulnerabile”;

-          Prezentarea punctelor de interes desprinse în cadrul întâlnirii din data de 17 februarie cu reprezentanți ai Guvernului României pe tema Pachetul Integrat de Combatere a Sărăciei;

-          Idei de lucru din Planul Județean de Servicii pentru Persoane Vârstnice pe care FSC îl va publica în perioada imediat următoare.


De ziua lor seniorii FSC-ului au invitat bacauanii la teatru

Cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice seniorii cu suflet tanar de la Centrul de Zi

Dr. Stefan Ciobanu din cadrul FSC au invitat bacauanii la teatru. Trupa Idealuri, formata din varstnicii care participa la activitatile centrului, a pornit din nou in turneu cu piesa Dʼale seniorilor, iar vineri 2 octombrie 2015, incepand cu ora 12:00, piesa a fost jucata pe scena teatrului George Bacovia Bacau.

Piesa de teatru a fost gandita si pusa in scena in exclusivitate de membrii trupei, dureaza 45 de minute si abordeaza intr-o maniera originala si plina de haz subiecte delicate insipirate din viata persoanelor varstnice: pensiile niciodata suficiente, misterul cardurilor de sanatate, respectul fata de varsta a III-a, sacaitoarele probleme de sanatate.

Nu mai putin de 50 de varstnici din cadrul centrului au fost implicati in acest proiect, pregatind totul, de la scenariu si regie pana la costume si, evident, interpretare. Ce vor ei sa demonstreze este ca persoanele varstnice sunt active, dornice si capabile de o viata sociala normala, in ciuda dificultatilor materiale sau medicale pe care le intampina. Pentru aceasta pe 2 octombrie, imediat dupa ziua lor, nu au asteptat cadouri, ci au oferit bacauanilor o mostra de viata traita cu placere si o demonstratie de creativitate si talent, la varsta senioratului.

Spectacolul a fost completat de un recital extraordinar al Grupului vocal “Speranta” iar participantii au primit gratuit cel de-al doilea numar al ziarului Vocea Seniorilor, un alt proiect de suflet gandit si realizat de seniorii Fundatiei de Sprijin Comunitar. Publicatia are 12 pagini in care pot fi regasite informatii despre activitatile din cadul Centrului Dr. Stefan Ciobanu, poezii si povesti de viata ale beneficiarilor, dar si informatii interesante din sanatate, spiritualitate, arta si cultura, culese cu autentic spirit gazetaresc.


August 2015

Au inceput lucrarile de extindere la Satul Seniorilor Milly, finantate prin proiecul "Consolidare, dezvoltare si promovare servicii integrate pentru persoane varstnice vulnerabile"Satul Seniorilor este un complex rezidential situat in orasul Buhusi, ce ofera in acest moment locuri pentru 30 de batrani, iar lista de asteptare cuprinde alte 50-60 de solicitari.

In cei doi ani de la deschidere complexul functioneaza cu un grad de ocupare maxima, din acest motiv FSC si-a propus  realizarea unei extinderi, care va oferi aproximativ 15 noi locuri.

In urma extinderii vor fi date in 

folosinta 5 camere cu bai proprii, un living primitor, cabinet medical o noua bucatarie care va deservi intreg complexul, inlocuind-o pe cea existenta in prezent care este mult prea mica si depasita pentru nevoile existente.

Se estimeaza ca lucrarile vor dura pana in primavara anului 2016 cand va fi organizat un eveniment de inaugurare a noii constructii.

Comments